Friday, March 09, 2012

Nasi Judah, Dalca Ayam, Telur Sambal Tomato & Sotong Goreng Kunyit

Assalam teman2...hari ni hari terakhir, for this term..next week dah cuti sekolah seminggu aje diSingapura ni...sebelum kita menghilang sekali lagi..hari ni nak masukkan entri Nasi Judah yang kita masak quite sometimes ago juga..(ayat biasalah tu)..kalau ikut cara masak nasi ni ikan tenggiri, udang dan telur dimasukkan dalam nasi..as for the ikan tu digoreng garam kunyit aje, udang & juga telur direbus..kita tak ikut cara2nya sebab tak nak nasinya jadi hancur bila rakyat jelata menceduk nasi tu dan  kita just wanna used sotong aje ..no particular reasons..tapi sebab kita dah keluar sotong dengan ayam so malas nak gunakan udang..hehehe
Sotong pun kita gaul dengan garam, kunyit, cili kisar sikit, bawang kisar & bawang putih kisar dan goreng dan letak dalam pinggan bila nak makan tnasi tu aje..Pada mulanya kita gandingkan nasi ni dengan Dalca Ayam kat bawah ni..Dah siap ambil gambar segala..tapi lepas tu macam tak ada rasa pedas  pulak kita rasa, so kita masak pula Telur Sambal Tomato...so gambar atas ni tak lengkap lah kira..hehe..actually kalau malas nak masak sambal tu...nasi ni juga boleh dimakan dengan sambal belacan dan ulam2..sedappplah pada kita..sudi2lah mencuba ya..
Kejap lagi nak keluar kesekolah Iqram pula sebab ada Science workshop untuk parents  primary 5 students..Till then ..

Nasi Judah
Sources:-From Hjh Fatimah bte Hj Ahmada
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan2:-
1kg beras basmathi, cuci bersih dan rendam selama 5-10 minit dan tos
Air mengikut paras beras atau ikut sukatan berasa yang digunakan.
1/2 tin susu sejat-(Ayu gunakan 1/2 cawan fresh milk aje)
1/2 kg bawang merah, dijadikan bawang goreng, diramas

*4cm halia
*5 biji bawang putih
*1 biji bawang besar
(*dikisar halus)

5 kuntum bunga cengkih
4cm kayu manis
5 biji buah pelaga
sedikit daun pudina dan daun ketumbar-(Ayu tak letak ni sebab tak ada stok)
sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1/2 kg ikan tenggiri, dipotong ikut suka hati, dilumur dengan kunyit dan garam dan goreng
1/2 kg udang yang besar, dikukus sebentar
4 biji telur rebus, digoreng sebentar

Cara:-
Panaskan minyak didalam periuk. Tumis cengkih, pelaga dan kayu manis sehingga wangi. Masukkan rempah kisar dan tumis lagi sampai garing. Masukkan air dan susu. Kacau rata dan biarkan sehingga mendidih. Masukkan bawang goreng ramas. Tabur garam dan akcau rata. Barulah dimasukkan beras dan kacau lagi. Tutup periuk dan masaklah sehingga hampir tanak. Kemudian buka 'tutup' periuk dan kuak nasi ketepi, supaya dibahagian tengah berlubang, lalu dimasukkan kedalamnya ikan goreng, udang dan telur. Timbus dengan nasi. Ratakan. Tabur daun ketumbar dan daun pudina. Tutup periuk dan amsak sehingga nasi tanak.
Enak dimakan dengan ayam masak merah. dalca. acar buah-buahan dan salada.

*****************

Dalca Ayam
From:- Mumtaj Begum Omar@Asmah Laili Mintak Ampun sedapnya..
From:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan A:-
2 cawan dhal kuning, dicuci bersih dan direbus 1/2 masak dan ketepikan-(Ayu gunakan 1 cawan aje)
1 ekor ayam, dibunag kulit dan lemak potong 12 cuci bersih dan toskan.

Bahan B:-
4 biji bawang besar, dihiris halus
2 sudu makan halia kisar
1 sudu makan bawang putih kisar
2 biji lada hijau
5 biji tomato didadu
1 genggam daun pudina
2 helai daun pandan, disimpul
5 sudu makan rempah kari daging
5 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 batang kayu manis
1/4 cawan minyak jagung
2 cawan air

Bahan C:-
1 batan lobak merah dipotong 3cm dan dibelah 2
2 biji kentang, dipotong 4
2 biji terung, dipotong 4
1 kotak kecil santan
1 sudu makan asam diramas dengan 1/2 cawan air dan tapis
2 tangkai daun kari
garam secukup rasa

Cara:-
Satukan semua bahan B, didalam periuk dan gaul rata. Tutup periuk dan masak diatas api yang sederhana sehingga sebati.
Masukkan lobak merah, kentang, ayam dan garam. Gaul rata, besarkan api dan masak lagi selama 5 minit. Selepas itu masukan santan, lobak merah, kentang dan terung. Gaul rata dan masak sehingga ayam, lobak merah, kentang dan terung  naik minyak.Padamkan api dan masukkan daun kari. Gaul rata.
Enak dimakan dengan sebarng roti atau nasi.

******************

Telur  Sambal Tomato
Adapted & Sources:-From Udang Sambal Tomato
Sources:-From:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan A:-
5-7 biji telur direbus dan digoreng sebentar
2 keping tauhu dipotong 4 dan digoreng

Bahan B:-
2 -3 sudu besar cili kisar
1 sudu kecik bawang putih kisar
2 sudu besar bawang besar kisar

Bahan C;-
1 biji bawang besar dihiris
2 biji tomato dibelah 4
3-4 sudu besar tomato puree
minyak
sedikit garam dan gula

Cara:-
Goreng telur rebus ketepikan. Goreng tauhu ketepikan.
Gaul bahan2 B bersama tomato puree ketepikan. Panaskan minyak tumis hirisan bawang besar hingga layu. Masukkan bahan kisar & separuh dari toamto yang dibelah 4 tadi. Gaul rat. seandainya pekat, masukkan sedikit lagi air. Masak lagi sehingga warnanya cantik kemerah-merahan. Tabur garam dan sedikit gula. Masukkan telur, tauhu dan tomato, gaul samapi rata dan balik2kan perlahan2. Matikan api.

56 comments:

izahdaut said...

akak ayuu.. ya ampun memang nampak sedap nyer. set lengkaap ..leh buka restoren kak ayu. mmg cantik betul nasi nyer tu. pandang jela saya ni kak.. bila bos besar saya diet nasi ni, mmg kompom tak de nasi2 ler.. huuhuhu..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ish akak ni.... baru je komen kat puding cendol.. dah kuar nasi judahla pulakkk.... lepas ni mesti ada lg entry baru... hehehehe...

ijayuji said...

Salam mama ayuuuuu!!! winnnduuuuuu sgt kat PAKWE oopss, typo pulak, rindu sgt dgn mama ayu ehehe... NAsi judah????? pestaim dgr! tp kalau nasi2 mcm ni GERENTI kita suke, baru plan2 nak memberanikan buat nasik beriani, tapi bila tgk nasi akak ni, terasa nak men judah jugak jerrr, pastu ada lah pulak makcik dalca tuuu mmg sedap! pastu tak abis dalca tu esoknyer buat roti canai haishh!

waaaahhh? boss KAKAK IZah diet nasi? KAKAK Izah sure join sekali diet nasi :D bagus2! ada potensi utk kurus ehehe... opsss... lepas ni mesti kena halau sbb lari dr topic, :D

dZana said...

aslmkum ayu.. byk nya menu yg dah terlepas.. cantik tgok bunga2 puding cendol tu.. wuu.. nasi judah pulak.. unik namanya.. pekene dgn lauk2 tu.. mmg boleh brtambah2 nasi..

Mas said...

kak ayu....
mengeliurkan betoi nengok nasi judah tu satu set...
boleh bertambah2 makan...he3

Yat Maria said...

K Ayuuuu

ishh kek..masak lauk sodap2 arr plak..kita cuma makan roti jer taw for lunch..but u dun worri kak, ni kita ada bawak tupperware kosong for tapau..tak pun ni roti kita ada bawak sendiri, tinggal akak hidangkan kita apa yg ada tu.. :)

sabar dubai said...

salam kak ayu...

menu lengkap.....mcm nk kene cr ikan tenggiri skg jgk je nk menerai...waduh kecur air liur kite tgk..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Mak aiii sedapnya Ayu..dalcanya buat melelh air liur..ya ampun...sedap banget...kalau dekat akak dah terjah tak yah jemput

norlieharumaini said...

sedapnya...

ady said...

as-salam kak ayu
wow!! sedapnye..nasi judah npk menarik sekali..dalca ayam tu minta ampun sedapnya..

maz said...

kakkkkkkkk...kita lum mkn lgi..terus lapor tgk set nsi kak tu...bak la spngan kakk..nk stun lebih ye...muahhh...leh wak bkal esk pgi nk jln jauh...tutup dpur 4-5 hri..cti skolah kan...

Anonymous said...

Assalam Ayu...apa kabar?Cuti sekolah sudah bermula riohlah rumah Ayu...Ksal pergi rumah Ayu ternampak hidangan nasi Judah n Dalca ayam memang nampak sedap...membuka selera Ksal tapi sudah malam nanti Ksal pun nak cuba...Ksal...

Nieza said...

Assalammualaikum kak Ayu, salam rindu..lama tak singgah sini.banyak menu bestx2 dah tertinggal ni.apa nk buat bx ngan xtvt sini jer. nanti bila free saya selongkar dapur akak yer...hehe

sedap tgk nasi dan set lauk ni kak Ayu..sedapnya tapi saya pun diet tak mau mkn nasi gak sekrng ni..hehe

Amie said...

Assalam Ayu,
cantiknya kombinasi nasi dengan lauk pauknya tu... resepi yang sungguh menarik!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu...saya CnP dulu resipi dalca ni...he he he he baru jeee berkira-kira nak buat dan ada pun resipinya kat sini...

Ros said...

Salam Ayu,

Amboi menu ni hebat2nya.....nampak sedap sangat....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
Memang teramat amat sedap ler tgk set nasi tu akak.... Memang mengoda sungguh...

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
adoyaiiiii wat terliur je singgah sini...tngk butiran nasi yg panjang2 dan peroi tu memikat hatiku...mmng dah tau kesedapannya...kalau rajin bolehlah masak mcm ni..tq berkongsi resepi...

Nida Mohd said...

Salam Kak Ayu,aduh terliur tengok nasi dan telur tu..nanti saya nak cuba la resepi Kak Ayu ni..:-)

ijan said...

Salam Kak Ayu,
Akak memang banyak resipi nasi yang best-best. Yang ni pun aduh... kecur saya tengok. Harap2 boleh buat nanti. Sedappp lah nampak. Selamat bercuti ye kak :)

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Bestnyaaaaa hidangan dapur Ayu, macam macam ada, rajin betul Ayu memasak, dah copy paste dah Ayu....masuk waiting list cam selalu hehehe...tks Ayu, jasamu dikenang

Mamasya said...

Aslmkum Ayu.apa kabar ? moga sihat. sedapnya set nasi judah ni...tengok caranya...kelainan nasi ni diletakkan lauk yg dah siap masak atasnya. kiv dulu resepinya....

Ayu said...

izahdaut - hahaha..diet nasi ya..berapa lama tu izah...aduh..akak pernah tak makan nasi selama 3 bulan..lepas tu memang turun weightlah..tapi muka akak macam orang sakit.. kempung..heheh..lepas tu badan lemah aje..sampai kaki lembik..hahaha

Ayu said...

madiha - heheh..tak apalah ratna..comment banyak2 pun tak apa akak sukaaa..hehe..

Ayu said...

ijayuji - walkslm, hahah typo ke hapa..kalau dah capital letters semuanya..haha..
nasi beriani pun akak dah lama tak buat ingat memang nak masak nasi beriani jugalah nanti..ha ni cubalah nasi berjudah ni..heheh..dalca ni tak pedas so memang sesuai buat anak2 makan....

Ayu said...

dzana - walkslm, heheh cikgu..marilah cikgu cuba nasi judah ni..bunga2 puding cendol tu sedap dibuat dessert..baru tulah nak cuba2 buat puding..hehe

Ayu said...

mas - memnag boleh bertambah nasi ni mas..cubalah bila2 ya..

Ayu said...

yat maria - alahai ciannya makan roti aje ya..uish tapi roti yat pasti sedap gilos...dan
pasti juga kenyang sebab buat sendiri..ooo ada bawa tupperware kosong sekali ya..hehe..apa nak kasi eh..sebab semuanya dah habis ni..hehe

Ayu said...

sabar dubai - walkslm, hehe..cubalah sabar..akak gunakan sotong ajee sebab till seafood kan..hehe..waduh pi cari cepat kesian baby tu tau..hehe

Ayu said...

paty - heheh kak paty..suka makan dalca ya..marilah kak pindah sini heheh..

Ayu said...

norlieharumaini - heheh thanks kak bila2 bolehlah mencuba kan..

Ayu said...

ady - walkslm, hehehe..ady cubalah nasi judah ni..dalaca ayam tu pun sedap juga tak pedas sesuai untuk anak2..

Ayu said...

maz - heheh marilah maz..nak sutun lebih ya..wah nak jalan2 kemana tu..akak cuti sekolah ni tak kemana pun maz..maklum ler cuti seminggu aje so duduk rumah aje ler.hehe

Ayu said...

kak sal - walkslm, baik alhamdullilah kak..lama tak dengar suara..kak sal sibuk ke tu?..cuti sekolah tak kemana ke kak sal?..

Ayu said...

nieza - walkslm, rindu juga dengan nieza..wah ramai juga yang diet tak naka makan nasi ya..heheh akak jugalah tak boleh jauh dari nasi..sebab rakyat jelata mesti nak makan nasi..hehe..

Ayu said...

amie - walkslm, terimaksih amie..bila2 bolehlah mencuba nasi judah ni pula kan..

Ayu said...

sue - walkslm, silakan sue..lauk dalca ni memang sesuai untuk anak2 sebab tak pedas..ni dah ada recipe bolehlah mencuba nantikan..

Ayu said...

ros - walkslm, terimaksih kak ros..silakan kak kalau nak mencuba..

Ayu said...

diana - walkslm, diana..alahamdullilah sedap pada kami diana..bila2 cubalah ya..

Ayu said...

yatie - walkslm, yatie kita pun suka beras basmathi yang bila dimasak peroi2 or sebiji2 macam ni..memang selera ajelah bila dimakan tu..sama2 dear..recipe memang untuk dikongsi yatie..

Ayu said...

nida - walkslm, terimaksih..silakn nida..kalau nak mencuba :)

Ayu said...

ijan - walkslm, terimaksih ijan..hehe memang anak2 akak penggemar nasi berperisa ni itu yang akak selalu suka masak nasi macam ni..tapi hubby akak kurang sikit..hehe..
silakan ijan bila2 bolehlah mencuba kan..

Ayu said...

wattie - walkslm, alahai kak wattie..kita rajin memasak sebab rajin nak makan..haha
kalau tak rajin terpaksalah beli then kalau beli tu faham2 ajelah rakyat jelata yang ramai ongkos pun ramai juga..hahaha..so nak tak hendak kena jugalah masak..itu yang kita rajin mencuba macam2 resipi..silakan kak copy & paste tu ya..hehe

Ayu said...

mamasya - walkslm, baik alhamdullilah.. mamasya dah balik dari bercuti ya..wah pasti seronok tukan..nanti kita singgah dapur mamasya ya..silakan mama kalau nak mencuba recipe ni..

Qasey Honey said...

asslm kak...sedapnya tgk set menu kt ats tu...agk pelik jugak kan nma nasi tu..nsi jubah...hehehe...ape2 pon myelerakan...

Watierman said...

Assalam Dik Ayu....Tq for your welcoming messages...& sorry for the mistakes I have done ...I miss you too...and am glad to make it back...wah menu yang sangat menyelerakan...maybe balik dari cuti ni...I will get the chance to try this menu ...hopefully!...Muaah...Love ya!!

ASMAH YUSOF said...

Salam kak ayuuu..
Terliur nye tgkkn nasi judah nie,dapat pulak sotongnya sekor2...fuhhh...bak sini kak sepinggan..:))

HomeKreation said...

Aslmkm Ayu. Susah nya nak masuk komen, 2-3 kali dah ni. Yg tadi tu kuar jadi Anonymous pulak. Best ni nampak nya Ayu, ada main tanam2 tu...hehe

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

OMG, that's one complete set! I just cannot help myself now. You're the cause kak! hehehe...

Pass me some tissue please :)

kurnaen said...

nasi judah looks so yummy, i'll tell my mom to cook it.


Just FYI, there’s an event for bloggers and the prizes are iPad2 and Cash. Find the info in my blog

Ayu said...

qasey honey - walkslm, heheh aah namanya agak pelik nasi judah..salah dengar macam orang cakap tak baik kan..heheh..tapi begitulah namanya..dan yang pasti sedap ..hehe

Ayu said...

watierman - walkslm, its ok kak..just glad u are back ..have a nice holiday dan bila2 boleh mencuba ya kak..

Ayu said...

asmah yusuf - walkslm, heheh asmah..nasi ni dah lama habis dah jadi baja pun..haha..terpakasalah asmah cuba buat kalau nak rasa ..ehehe

Ayu said...

homeKreation - walkslm, along..alahai along..maaflah kita pun tak pasti kenapa ..heheh nasi ni main tanam2 dalam nasi..heheh nanti dia tumbug pokok ikan, telur dan udang..hehe..

Ayu said...

love2cook - heh love..kena help yourself by cook iyt yourself lah love..sebab yg ni dah lama habis dah/..hehe

Ayu said...

kurnaen - thanks for the info tu kurnaen..yes do inform your mum to cook it kalau nak rasa nasi ni ya..oh yes thanks for dropping by too..