Thursday, May 17, 2012

Buttery Fried Chicken

Ayam again!!..hehe..memang tak jauh dari ayam..pakkal lah tinggal rumah flat..kalau tinggal kat kampung memang harus menternak ayam kan..hahahaa...eh tapikan dulu2 masih kita kecil kan..kita tinggal kat Pasir Panjang Road, rumah kita sebelah dengan reban ayam tau, yalah time tu rumah kampung lagi..belum pindah keflat lagi....haha....waduh, hari2 bau aromatherapy natural dari situ..tapi time tu ayam2 pun bukan my family punya tuan tanah kedaung yang my family sewa rumah tu yang punya...itu not so bad ah..pernah tinggal rumah yang bersebelahan dengan 'public toilet' yang everyday ada 'Apek' datang tukar tong..wakakaka....tapi sekarang tu semua tak ada lagilah disini....

Uish berbalik kepada recipelah ya..jauh menyimpang pulak..ternampak recipe ni didapur Jasmeen, terus bekenan dan masuk list..dah 2 kali buat..pertama gunakan drumlettes aje this time gunakan isi ayam(chicken fillet)..Actually recipe ni kata Jasmeen adalah dari recipe butter prawn..just change the main ingredients aje..Sedapp, my family suka..Pernah buat butter prawns disini dulu..Part nak dapatkan telur yang berjurai tu, tangan kita ni masih kaku lagi...hehe tapi tak apalah, asal ada 'rupa' dia sikit2 tu oklah kan..hehehe..Terimakasih buat Jasmeen kerana mencetuskan idea lauk ni...


Buttery Fried  Chicken
Adapted from Butter Prawns
Sources:-From Jasmeen's Kitchen
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan :-
1/2 kg isi ayam ... potong kecil-(Ayu gunakan 15 ketul drumlettes/chicken fillet- 1kg)
Garam
kunyit
halia kisar-(Ayu tambah)
cili kisar-(Ayu tambah)

5 biji kuning telur  - kacau-(Ayu gunakan 4 kuning telur + 1 biji kuning & putih)
2 sdb susu cair
Cili Padi - hiris halus
Daun kari
Garam
3sdb Butter
1 cawan Minyak Masak

Cara :
1- Gaul ayam dgn kunit & garam + (Ayu lumurkan dengan air asam, untuk menghilangkan hanyir, masukkan sedikit halia kisar, cili kisar sedikit)...kemudian goreng garing kemudian ltk dlm penapis yg besar (jgn lapik dgn kertas plak) - sbb nk curah telur atas ayam
2- Dalam kuali lain, panaskan minyak & masukkan butter..tggu sehingga butter cair & ckup panas.
3- Kemudian masukkan kuning telur sedikit demi sedikt smbil sblh tgn kacau dlm kuali (utk dapatkan telur yg berserdak...-(Ayu gunakan chopstick, sambil mengacau dalam bentuk pusingan)
4 - Sambil kacau telur, masukkan susu, cili padi & daun kari..
5- Perisakan dgn garam
6- Kacau lg sehingga berbuih tinggi dlm kuali...
7- Jika nmpk telur dah garing berwarna keemasan, ttup api, & curahkan adunan nih pada ayam td..
8- Biar minyak tos, baru gaul & hidang.\

12 comments:

Zaliedana said...

Kak Ayuuuu,dia wat dah update byk2 menu sekali gus..Ayam tuh nmpak sgt2 menggoda tau kak,telur tuh punyalah cantik jurai2nyer,sy bab jurai tuh mmg fail..Baru2 nih dala wat butter prawn,tapi tang jurai mmg hancusss,tapi rasa sodap,licin jugalah,huhu..

Qasey Honey said...

asslm kak Ayu...resepi lain dr yg lain...percubaan yg berani ni...hehe...nmpk sedp pulak tu...QH nk amik yer resepi ni...nk cuba jugak...asyik udang aje yg masak gini...kali ni ayam pulak kan...

Ribbon Clown said...

kak ayu, telur jurai yg akak buat ni dah cantik sgt2 dah.. saya still fail.. huhu air tgn akak ni menjadik je :)

MamaFaMi said...

Butter prawns pun mama tak pernah cuba buat lagi... ini Ayu bagi pulak butter chicken. Huhuhu.. nampak sangat mama ni so slow! Hehehe

adda syuhada said...

selalunya udang jer ada jurai-jurai tu...sekarang dh tiba ayam plk nk berjuraian...tp adda kalau bab buat jurai tu memang hancus..

Ayu said...

zaliedana - hahaha..tau tak apa..alahai ini pun dah lama tak buat butter prawn tu jurai2 telur pun tak stable lagi..kali kedua baru nampak ok sikit..yang first tu pun kaku juga nak kacau..hehe

Ayu said...

qasey honey - walkslm, hahah..percubaan yang berani..sebab jasmeen dah cuba tengok ok..itu yang akak pun cuba juga..hehe..silakan QH, cubalah sedap ni..

Ayu said...

ribbon clown - RB, ini pun akak buat kali kedua baru nampak ok sikit yang first tu pun tak berapa menjadi..sebab dah lama tak buat butter prawns tu yang ingat2 lupa gitu..hehe

Ayu said...

mamafami - aiyah mama, heheh..butter prawn & butter chicken ni sama aje ma, cuma main ingredientsnya tukar..cubalah ma, tak apa slow & steady..better late then never orang kata..hehe

Ayu said...

adda - hahha akak punnnn..tapi lama2 ok sikit aje..masih tak cantik sangat...kena practise lagi ler..habis ler telur akak sapan kan..haha

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Delish!!!! ;)

Ayu said...

love2cook - thank u love :)