Monday, June 17, 2013

Cucur Udang Rangup II

Dulu pernah buat Cucur Udang Rangup, tapi yang tu letak udang seekor diatasnya..kali ni kita cuba pulak another version of Cucur Udang Rangup ni.. kita dah aim lama sangat nak buat..semenjak CMG tayang kemarin memang dah masuk list ler..tapi diam2 dulu, later nampak juga AlongRoz mencuba, lagilah tak sabar nak try... then bila dah jumpa Udang Putih Halus yang dimaksudkan tu..terus project on ler..Memang betul kata CMG & Along, cucur udang ni sedappp sangat..apa tak penuh dengan udang..hehe .. Kita buat ni for breakfast on one of the Sundays ..my mum makan ni aje for lunch tak makan nasi dah sebab dah kenyang..Memang muai buat sendiri ni..Lagi2 kita lebihkan udangnya tu.. Buat siapa2 yang nak mencuba tu harus dicuba ni..memang berbaloi buat sedapp sangat, lain kali boleh buat lagi.... Oh ya kita goreng ikut style CMG, panaskan senduk leper dulu baru letak adunan atas senduk tu..kita gunakan senduk leper yang kita gunakan untuk menggoreng Cucur Cendawan dulu..Terimakasih pada penyumbang recipe Delima Zamrud for sharing this marvelous menu, minta dishare disini pula ya....Terimakasih juga pada CMG sebab meuar2kan recipe ni..buat teman2 harus cuba ni tau..
14 thumbs up!!

Cucur Udang Rangup
Original Sources : From Delima Zamrud
Sources:-From CMG
Tried & Tested:- Ayu @curlybabesatisfaction
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram udang kertas yang jenis kecil (buang kepala dan janggutnya)
2 biji bawang besar, hiris
1 genggam taugeh, cuci dan toskan
1 cekak kucai, potong pendek
sedikit cili padi dihiris-(Ayu tambah)
1 putih telur-(Ayu gunakan 1 biji telur aje)
1 camca besar minyak masak
1 camca teh cuka makan
1 camca teh serbuk "pasti sedap knorr' (cm guna secukup rasa Maggi)-(Ayu gunakan sedikit serbuk perasa aje)
3 - 4 senduk tepung gandum (cm guna 4 senduk)
1/3 camca teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Air secukupnya (cm guna kurang lebih 300 ml)
Minyak untuk goreng terendam



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan semua bahan2 diatas kecuali garam, air dan minyak untuk menggoreng. Gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit hingga menjadi satu adunan yang tidak terlalu pekat atau cair. Tambah garam secukup rasa, gaul rata2...rehatkan sekejap.
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam, (yang ini anda boleh ikut style Che Mat atau Delima Zamrud seperti di sini )-(Ayu ikut style CM, dengan menggunakan senduk leper). Panaskan sudip leper dalam minyak, keluarkan sudip kemudian sudukan kurang lebih 1 1/2 camca besar bancuhan cucur udang atas sudip dan ratakan biar leper.
  3. Celop dalam minyak panas dan biar hingga mengeras sedikit, tanggalkan dengan hujung pisau perlahan2. Goreng dengan minyak sederhana panas hingga keemasan dan rangup. Angkat dan toskan. Buat kaedah sama untuk baki adunan hingga siap (cm buat 5 keping untuk sekali goreng)....Hidangkan bersama sos cili.....Mmmm sedappp!!-(Ayu pun setuju memang sedappp!!)

16 comments:

cik cek said...

Wah! lama betul tak tinggalkan jejak kat dapo dik Ayu kite ni...he he...tok..tok...bukak pintu...nak ngendeng cuk udang sepiring...:)

Ayu said...

cik cek - wah kak cek..memang kita pun dah lama tak singgah dapur akak juga..
maklum ler..busy aje..entah apa yg disbusykan kita pun tak tahu..huhu

ana said...

Kita nk wat cucur ni. Kat rmh ni mmg feberet cucur udang. Kebetulan tghari td kita g beli frozen isi udang. Mmg cantek la.... Tp mana resepi sos cili? Tk de? Tk pe la kita nk cicah dgn sos cili tauhu anora. Ada belen hri tu wat tauhu. Kemain lg si ayu ni
Cik asben tak de pun sibuk2 msk gak he3....

Qasey Honey said...

ptg2 ni klau dpt mkn cucur udang tu, alahai sedapnya...

ana said...

Salam ayu
Kita dtg lg rmh awk. Terus masuk dapur ni he3...nk intai masak apa...
Sebenarnya kita nk cerita kita bru je wat kek red bean awk. Sedap lembut gebus....kita pun ikut sukatan gula ayu. So manisnye sedang2 je. Kita masukkn dlm paper cup je. Wat setengah adunan dpt 24 bj sbb cup kita comel2 je. Ank2 kita semua suka n ckp sedap gebu he3....kita pun mkn sebj wat 'ubat' ha3....esok plan nak wat cucuq udang ni pulak. Tq ayu..

GK Arusuvai said...


very rangup....sedapnya!!

Ayu said...

ana - cubalah ana mak kita hari tu beli lagi udang ni suruh kita buat lagi..hehe..
sedap & rangup katanya..dia makan ni aje dah tak payah nak makan nasi dah..
recipe sos cilinya kita tak kuasa nak buat..dah tak sabar nak makan, so cicah cili sos aje ler..hahaha...asben kalau ada lagi kena masak macam2 ni ana..hehe..ini kira half aje..hehe

Ayu said...

qasey honey - betul buat minum petang memang sedap sanagt..makan laju aje tup tup boleh skip dinner..hehe

Ayu said...

GK - betul tu GK, very the rangup..dan sedap ni..heheh

Ayu said...

ana - walkslm, eh sukanya ana datang dapur kita lagi..hehe..oh cake red bean tuu..dah lama juga kita tak buat..since buat yang tulah..eh dah bertahun juga kita pun dah lupa recipe tu..hehe..alhamdullilah anak2 suka ya ana..shukurlah ..thank u sudi mencuba dan feedback kat kita ya...sukanyaaaa...
Ana makan buat ubat ya..heheh yalah tu..macam mana dah buat cucur udang ni?..macam mana sedap tak?..

ana said...

Ayu, kita dtg nk repot. Smlm kita dh wat cucuq udang ni. Mmg sedap. Kita buh togeh byk2. Iye la nk wat 'ubat' kan...
Ank2 kita pun suke. Ank dara kita skali mkn 5 ketuiii.. Kita wat sos cili yg buh cuka tu je. He3...makasih kongsi respi

Ayu n fmly cmne skrg? Kata index jerubu teruk kat kota singa. Jgn kuar rmh selalu udara tk elok. Dok rmh diam2 msk2 mkn2...smpai kat luar tu ok. Ok dear fren nxt tem kita nyibuk lg kat dapur ayu. Tata...

Ayu said...

Ana- thank u sudi cuba ya.. Kita sekarang ada kat kl .. Pagi tadi bertolak dari spore.. Last minute esok nak balik sebab monday anak sulung dah start sekolah.. Yg adik2 nya lagi seminggu.. Semalam psi 400 memang breath asap aje ler .. Hari ni dah kurang katanya .. Masuk malaysia area dari johor sampai melaka jerebu kuat ..kita guna hp ni susah nak type.. Adeh jari gemuk2..

ana said...

He3...shoping for raya ke? Dh smpai spore? Hri ni lg teruk jerebu ni. Ank kita balik segamat pun kata hway teruk penuh asap. Cik asben kita suke le sbb esok skolah kat selangor n kl tutop.
Kelakar la ayu ni. Comey je kata jari gemuk2...isi masa for long journey sempat le menaip, ye tak.
Buat masa ni kita semua kena dok dlm rmh diam2. Jgn kuar2 rmh. Ini la manusia suka memusnahkn ciptaan Allah dn mnyusahkn org sbb nk kaya.
Take care okey...

Ayu said...

ana - ana sory kita lamabt reply..
sibuk sangat..maklum ler nak puasa, kita kemas rumah, bongkah cabinet dapur buang apa yang patut jadi tak menyemak ..satu hari clearkan one area..itu pun berhenti banyak kali sebab penat sangat..

kita pergi kl tak shopping sangatlah ana..ingat nak pergi jalan masjid india tapi jerebu dah menyerang so tak dapatlah nak jalan outdoor..kita pergi sogo aje..beli baju anak bujang no2.. lepas tu balik sebab..dah lewat..pukul 6 petang masih dikl..sampai rumah pukul 12 malam..

Selamat berpuasa buat ana & family ya..semuga kita semua diberkati Nya..inysallah..

Asmin Fahmi said...

Sedapnya nampak.Kena cuba ni...salam perkenalan

Ayu said...

asmin - salam perkenalan juga..memang harus dicuba ni sedap & rangup...:)