Tuesday, June 29, 2010
Udang Mamak
This are for the kids..they dont eat the ikan tamban and telur ikan lemak api tu..so no choice got to cook another dish for them...macam gitulah kalau dah ramai penduduk, selera macam2 nak kena buat..hehe..recipe
dapat kat rumah Ika Bangkok,asalnya dari Soda Hikara dan Ika, ambil dari rumah Hana, akak link kerumah Ika ajelah...Thank you semuanya for sharing this recipe..I masak pun memang cair sikit sebab nak berkuah ..
Ingredients:-
1 kg udang - kalau udang galah lagi baik
2 biji limau nipis-diambil jusnya
1 biji bawang besar dicincang
1 biji bawang putih dicincang
1cm halia muda ditumbuk
1 batang serai diketuk
1/2 cawan air/stok ikan- Ayu gunakan kib ikan bilis aje + air
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk kari ikan -Ayu tambah 1 sudu besar lagi = 2 sudu besar
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam -Ayu bubuh 1 sudu kecil
1 senduk gulai cili kisar
2 tangkai daun kari
4 helai daun pandan
garam, gula, serbuk lada sulah
Method:-
Perapkan udang dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika. Panaskan minyak, goreng udang hingga masak(Ayu goreng 1/2 masak aje) ketepikan. Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari hingga naik bau. Masukkan bawang putih, halia, serai serbuk kari & cili kisar, goreng seketika. Maukkan sos toamto, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan, garam, gula secukup rasa. Gaul hingga sebati. Last masukkan udang, balik2kan & tutup api.
Sources:-From kurnianmu.blogspot.com
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment