Tuesday, February 23, 2010

Butter Cookies

I made this for Mr Hubby to bring over for his trip...the intention was just solely for him, cause I thought the kids wouldnt like them...so I just doubled the ingredients..didnt even finished the whole butter..after  baking, let cool on the rack, I packed the cookies in an air tight container and passed to him to be packed together with his luggage...left 2 pieces behind 1 for Hasif and the other for Iqram, and nothing for Marsya as she was sleeping...came along Hasif...'Ma, anymore cookies or not?'...weh!!!..no more lah..I answered him, I thought you dont like this...'Ma..I want some more, I want some more...

Aiyoh!!..no choice I brought out the mixer again ler..made another 75g butter..and you know what?....Finished!!!..came along Marsya..saw her brothers ate the last cookies she asked me 'Ma, I want cookies!!!..Ayoyo!!...so lazy to make some more...I have to digged out the ones that already packed for Mr Hubby and gave some to her...(Kalau buat banyak tak habis kalau buat sikit tak cukup pulak ishk..ishk..)..

Anyway..I dont have the Demerara sugar used in this recipe..so I just used coarse sugar that was available at home...bought the cutter some where in Kallang, I think the shop's name is KITCHEN CAPERS....saw this recipe quite sometimes ago in Do what I like ...very buttery cookies!! We love it very much...try it you wont regret...

Ingredients:-
75g butter(I used Golden Churn)-for best results I suggest this-(75g mentega-sya gunakan mentega cap tong)-(untuk dapatkan rasa yang enak saya cadangkan gunakan ini)-
50g fine sugar-(50g gula halus)
1/4 tsp salt-(1/4 sudu kecil garam)
1 egg yolk + 1/2 tsp vanilla essence(lightly beaten)-(1 kuning telur + 1/2 sudu kecil esen vanila dipukul sikit)
150g cake flour(remove 1 tbsp)-(150g tepung cake-buang 1 sudu besar)
pinch of baking powder-(secubit baking powder)
1 tbsp skim milk powder(I used Marsya's milk powder dugro)..hehe-(1 sudu besar tepung susu)

1egg white-(1 putih telur)
Dry Demerara sugar for sprinkling-(I dont have this so I used coarse sugar)-(Gula kering Demerara untuk ditaburkan-(saya tak ada ni so saya gunakan gula kasar aje)


 
Roll dough into flat sheet not more than 5mm thick and chill in the fridge.
(Gelek doh atas sekeping plastic leper tak melebihi 5mm tebal dan sejukkan dalam fridge)
 
Mehtod:-
Cream butter, sugar and salt with electric beater till pale and fluffy. Add in egg yolk and beat till well incorporated. Sieve in the flour and baking powder, add in the milk powder, use the lowest speed of your electric beater to combine. Mixture will be breadcrumbs like and will form dough easily. Put dough into a plastic bag and roll it into a flat sheet as in photo 3. Chill in the fridge till harden before cutting out the cookie. Cut out the cookie with cutter. Brush on some egg white and sprinkle dry demerara sugar on the surface. Bake on a lined tray at 180C for 10 minutes(I used (170C for 15 minutes) in the middle rack and shift to the upper rack and bake for further 2-3 minutes to get the golden brown colour.

Notes:- the sprinkling of the dry demerara sugar is optional. If you omit this step, please increase sugar to 60g. Please really only use a pinch of baking powder as you dont want the cookie to be out of shape when it is baking in the oven. Chill the dough again if it is too soft to be cut out.-(Pukul mentega, gula dan garam hingga pucat dan gebu. Masukkan telur kuning dan pukul lagi hingga sebati. Ayak tepung bersama baking powder dan masukkan tepung susu dengan menggunakan speed yang perlahan. Adunan akan menajadi seperti brreadcrumbs dan senang menjadi doh. Masukkan doh dalam plastic bag dan gelek macam gambar no 3. Sejukkan doh  dalam fridge hingga keras sedikit sebelum diterap. Sapukan putih telur dipermukaan kuki dan taburkan gula diatasnya. Bakar diatas loyang yang telah dialas kertas selam 180C selama 10 minit( saya gunakan 170C selama 15 minit) di rack tengah dan bakar selam 2-3 minit dirak atas untuk mencapai warna kekuningan.

Note:- Taburan gula diatas adalah optional. Kalau tak nak boleh lupakan step ni, tapi naikkan kadar gula kepada 60g. Gunakan SECUBIT sahaja baking powder kerana kita tak mahu cookies ni naik dan tak cantik. Masukkan lagi dalam fridge kalau doh menjadi lembik untuk diterap.)
Sources:-From wlteef..blogspot.com

The cookie cutter used for this cookies..

13 comments:

MamaFaMi said...

Wow, interesting recipe. Since you said, we won't regret trying this recipe, I must add it to my list then... InsyaAllah will try to do it...

♥LOVE2COOK♥ said...

Alamak, I love butter cookies. And urs being homemade, surely will double the taste! I want some pls...:)

Yat Maria said...

Wah...persis yg dalam tin kat kedai tu!!! Ni Yat bawak tin kosong for you to fill up if you buat for the 3rd round ..he he..;)

Ayu said...

mamafami - wow, welcome to my humble blog mama!!!..tak sangka, mama sudi visit my blog..hehe..yes maybe you should try ..not a dissappointment for us..

love2cook - you want some, help yourself ya love..best if you can make them..then you can really have them..hehe

Yatmaria -heheh..oh sudah booking kah?..boleh2 no problem..haha

Watierman, rmanbkr said...

TQ Ayu for sharing the recipe...boleh masuk list ni....!

kucingorengemok said...

omg, kak ayu! macam beli dalam tin biru tu, never would've guessed this could be home baked... oh kesedapan!

Sue @ Nenie said...

Salam....
Sunggu keterujaan tengok cookies ni...serius...betul² cam butter cookies yang kat dalam tin biru itewwwww...

MamaFaMi said...

Made these cookies just now. As you said, it's not a disappointment. My family loves them. Made 2 batches at one go, because I trust you! InsyaAllah will be posting about it in my blog tomorrow. Mama minta izin repost resepi ye... terima kasih banyak ye Ayu....

Ayu said...

watierman -cubalah kak, worth trying..

kucingorengemok - hehe..kalau tak bilang homebaked orang tak tahu itu buat punya..hehe

sue@nenie - boleh lah buat lain kali kalau dah ada acunya..hehe

mamafami - wasalam, mama..glad you family like it too..wow!!..i am touched that you said you trust me!!!!that is an honour dear mama!!..thanks again..anyway recipe pun kita ambik orang punya..silakan mama..ur welcome!

penconteng jalanan said...
This comment has been removed by the author.
Umi Akid said...

Salam puan...puas cari acuan tu x jumpa..puan beli kat mana ye..? TQ

Umi Akid said...

kat mana ye beli acuan butter cookies tu...dh cari x jumpa...TQ

Ayu said...

Umi aKid - walkslm, akak beli kat kedai "kitchen Capers'..linknya ada kat atas, cuba click kat situ..
kalau umi akid nak order dia orang ada buat delivery, tapi kena certain amount keatas..