Thursday, January 06, 2011

Cucur Kangkung

Bila ternampak this cucur kat dapur Kak Wan.. Terus teringatkan 1 ikat kangkung dalam fridge yang tengah nak uzur..hehe..Sebelum ia rosak, baik cuba recipe yang baru terjumpa ni..Jadi terhasillah cucur kangkong. Selalunya, my kids kalau jemput2 ikan bilis ke, jemput2 udang kering ke, memang dia orang  suka makan, tapi bawang2nya di tarik keluar ler..This time, kangkong pulak ada kat dalam, tapi yang ni dia orang makan pulak..sebab kita dah hiris halus, dan bila digaul dengan tepung dan digoreng, dah sebati gitu dengan tepungnya, so they just ngap aje, wihtout banyak songeh..hahaha....This time juga kita ada sikit rajin sebab buat sos cilinya tu, sedap....Terimakasih kak for sharing...Macam biasa,  izinkan kita letak pula disini ya..


Bahan-bahan
2 cawan gandum
1 sudu teh baking powder
100gm udang kertas kecil / bilis halus-(Ayu gunkan udang geragau fresh)
100gm sayur kangkung di hiris halus
1 sudu teh garam halus
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 cawan air **
1 biji bawang besar dihiris nipis-(Ayu tambah)
3 biji lada merah dibuang biji dihiris-(Ayu tambah)

Cara-cara :
1.  Satukan semua bahan, tambah air sedikit demi sedikit jika likat tambah sedikit air lagi.  Gaul hingga sebati.
2.  Panaskan minyak, ambil 1 sudu kecil adunan dan goreng hingga keperangan


Sos Cili
5 tangkai cili merah
3 ulas bawang putih
2 cm belacan - dibakar dahulu
3 sudu besar sos cili
100gm gula melaka di racik halus
200ml air asam jawa
sedikit garam

Cara :  Potong dan kisar cili merah, bawang putih dan belacan hingga halus.  Didihkan air asam jawa, masukkan bahan kisar, gula melaka, sos cili dan garam.  Masak hingga hampir pekat.  Hidang bersama cucur kangkung yang dipotong kecil.
Sources:-From resipicitarasawan.blogspot.com

No comments: