Wednesday, January 26, 2011

Ikan Cencaru Sumbat Tomato

Ikan cencaru belah belakang (bare back)..hehe..selalunya sumbat cili kali ni kita try sumbat tomato & cili pulak..adjustlah mana2 yang patut ya..

Ingredients:-
2 ekor ikan cencaru
5-6 biji tomato
200g cili kisar
sedikit bawang besar & bawang putih kisar-(Ayu tambah)
garam & perasa secukupnya

Method:-
Ikan dibersihkan dan belah dua, bahagian kiri dan kanan. Tomato dipotong kecil2 kemudian gaul dengan cili kisar, garam & perasa. Isi bahan yang sudah digaul rata kedalam ikan dan goreng hingga garing.Lebihan bahan2 tu goreng sekali dengan ikan..
Sources:-From Aishah Haji Ahmad-Masak Apa?

6 comments:

zawani said...

salam kak ayu=)emmm,sedap nye ikan tu...kbtlan dlm esbok sy de jgk ikan itu...nnti nak try la=)hihihihi

Ummi said...

Salam Ayu...weeeyyy x tahan tgk ayam nih...merah memikat...kalau aiman nampak ni nahas...dia paksa masak..hehe

Iza Akma said...

salam k.Ayu,
amboi..merahnya makngah..hihi..terliur tengok warna yg merah menyala tu kak..

anymz said...

ayuuuu,sungguh memikat tgk ayam ayu ni..merah dia cantik betul..manchurian jadi mencurah2 air lio..hehe..

Ezadlieza said...

salam kak ayu..

Lieza tak pernah2 nya lulus buat ikan gini nih...mesti berterabur jadinya...

kat sini lieza jarang jumpa ikan tenggiri...kalau terubuk byk ler..

Ayu said...

zawani - walkslm, wah dah ada bahan2 tu, bolehlah cuba..hehe..

ummi - walkslm, hahah..suka tengok aiman, selera makan..kita pun suka kalau anak2 makan tak cerewet & semua dia orang makan..senang nak masak..heheh

iza akma - walkslm, hahah...merah s silau mata ya ..hehe

anymz - hahahha..mencurah2 air liur ya kak..hahaha..ait apasal, chicken manchuriannya comment ada kat ikan ni ya?..hahah

ezadlieza - walkslm, samalah macam akak lieza, even ikan punya belakang tu akak suruh cina potongkan..ialah pisau dia tajam, akak kalau potong menggigil2 takut kena tangan..& tak dapat potongan yg kemas..