Thursday, January 13, 2011

Ketam Goreng Telur Masin

Bila masak ketam kena masak lauk lain, that was why kena goreng ayam for the kids...This time I gunakan recipe ni..nampak kat rumah Mummyseri itu yang teruja nak try..Recipe asal  dari zizrahim@myresipi..sedap ketam masak macam gini, memang hingga menjilat jari...
 
Sesekali tukar selera heheh ..cili padi tu biasalah kita tambah lagi..hehe..
I adjusted ikut my selera juga, tambah bawang putih & bawang besar kisar sikit..

Bahan-bahan ( Untuk 2/3 orang )

  •  3 ekor ketam bunga (yang besar)-(Ayu gunakan 3 ekor ketam batu/nipah)
  •  5 biji kuning telur masin-(Ayu gunakan 4 biji saja-  ikut macam Seri juga letak putihnya sekali,)
  •  5/6 batang cili padi (dihiris halus)
  •   2 tangkai daun kari (tarik dari tangkainya)
  •  2 sudu makan mentega
  •  3 sudu makan susu cair
  •  2 sudu teh gula -
  •  garam & lada sulah secukupnya-( Ayu tak letak garam sebab putih telur asin dah masin)
  •  Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Bersihkan ketam and potong empat. Toskan.
  2. Kukus kuning telur masin selama 5 minit. Kemudian lecek-lecekkan kunig telur dengan sudu sampai berderai. Ketepikan.-(Ayu tak kukus pun pecahkan aje terus dalam kuali)
  3. Gaul ketam bersama tepung jagung. Panaskan minyak dan goreng hingga ketam bertukar warna. Angkat ketam yang dah digoreng dan ketepikan.
  4. Di kuali yang bersih, masukkan mentega dan goreng cili padi & daun kari hingga wangi.
  5. Masukkan kuning telur masin yang dah dilecek kedalam kuali. Gaul hingga sebati bersama cili padi dan daun kari tadi.
  6. Bubuhkan sedikit garam, gula, lada sulah dan susu cair. Gaul dan akhir sekali masukkan ketam yang dah digoreng tadi.
  7. Apalagi...attack la ketam tu. Gerenti jilat jari. 
Sources:-From  zizrahim@myresipi.com & http://mummyalsyssa.blogspot.com
**Note dari Seri ~ kite tambah sendiri bahan lain(bawang,bwg putih dan tomato) untuk menyedapkan lagi tekak kite..;) selain dari bahan2 seperti di atas..apapun tq pada tuan punya resepi sebab memang sedap ketam masak cam ni.. 

10 comments:

Nieza said...

Salam Kak Ayu, dah terbau harum ketam ni kak tu yg terbang singgah sini nk lunch kat sini la...hehe btw memang menarik..sukax3...:)

Yat Maria said...

salam kak ayu..hehehe..kita suker akak try2 resepi, lepas tu kita plak leh copy2 gitew...1 lagi resepi lain utk our peberet cik ketam :)

Azueriena Norash said...

wow pernah mkn ketam telur masin kat kedai...rm38 utk 2 ekor...mahal giler...kalau mcm tu...bleh try buat sendiri kann....so yummy...

eLiza said...

Oh myyyyyyyyyyyyyyyy.... this is myyy faveret dish laa! susah jumpa yg melayu masak..penah jumpa sekali jer, kat restoren cheng ho amy search. Lain2 smer restoren cina.. soo yummmyyy!! THE BEST AH!

Mat Gebu said...

salam kak ayu...waaa yg ni wajib cuma, lepas tu wajib makan pil gatal..hehe...

Mr. Mama said...

Salam kak...

My feberet...lauk ketam ni...tapi belum penah masak cam gini...nnt nak try jugak lah..tunggu bulan mengambang baru beli ketam...:)

Mak Peah Bini Sood said...

ya allah ketam nih lama nak coba tak coba-coba,..terliur I ayu!

fara dean said...

salam kak..
mesti sedapp bau n rasanya..lapar pulak tgk..
lama tak singah..mcm2 ada..ayam kuzie tu mmg mggoda!

Subhie Arun said...

salam ayu....dah lama tak makan ketam...wajib cuba nie..lapar tgk gambar>!...

Ayu said...

nieza - walkslm, wah jauh betul nieza terbang for lunch tu..hahah..
tak apa, silakan nieza, ambik 1 ketam aje ya..

yat maria - walkslm, heheh...boleh2..my peberet jugak ketam ni..

Azueriena Norash - salam, Azueriena,(cantik namanya)..wah kalau kat kedai
sampai rm38 untuk 2 ekor, ni dah ada recipe bolehlah cuba buat sendiri kan..
mungkin rm38 tu dapat 5 ekor ?..hehe

eliza - oh ya ke?..ni eliza, dah tahu recipenya bolehlah mencuba..hehe

Mat Gebu - walkslm, cikmat macam akak lah kena makan ubat gatal,
akak ni hari2 makan ubat gatal tau, kalau tak makan nanti tergaru2 macam
monyet..hehe.. ada kena mengena dengan darah kita ..itu doctor yang cakap..
akak tak peduli makan juga, seafood, lepas tu padan muka..hahah..

mr mama - walkslm, betul tu mr mama, petua orang dulu2 kalau nak beli ketam tunggu bulan penuh..sebabnya isi ketam pun penuh....heheh tapi akak tak ikut pun..
asal nak makan ketam tak kira bulan penuh ke bulan tak ada ke..heheh

mak peah - gee..pi cari ketam kat "sheng siong!..hanya untuk kamu"..sambil tap my dada and wave at you..hehhe..kalau tengok iklan sheng siong kan macam tu..hahaha

faradean - walsklm, sibuk ya fara, school dah buka..tak apa, bila free singgah ajelah fara..

subhie arun - walkslm, opocot..terperanjat, u cakap melayu?..
sorry ya.curious sikit ni....subhie ni orang mana ya?..pergi blog nampak kat london..
ingatkan tak pandai berbahasa melayu....memang salah sangkaan I ..heheh..