Tuesday, January 18, 2011

Sambal Udang Kicap

Our main dish. sambal udang kicap..Recipe asal, sambal sotong kicap dari nuanza@myresipi tapi I tukarkan main ingredients to udang. terimakasih ya Nuanza, akak alter sikit mana2 tu....keunikan recipe ni ialah kicapnya..sambal tumis ada kicap, lainlah pada saya..sedap dan bertambah2 saya makan..hirup kuah tumis timun tu dan side dishkan dengan tauhu goreng ikan bilis...tak sedar perut dah buncit, ketat & kena loosen the belt..hehehe..

Bahan-bahan

  • 4 ekor sotong bersaiz sedang-(Ayu gunakan 15-20 udang sederhana besar- abt 450g)
  • 2 biji bwg putih-tumbuk-(Ayu gunakan 1 sudu ebsar bawang putih kisar)
  • 4 biji bwg merah-tumbuk-(Ayu gunakan 3 sudu besar bawang besar kisar)
  • 4 sudu cili kisar-(Ayu gunakan 4-5 sudu besar cili kisar)
  • sedikit belacan-tumbuk bersama bawang-(Ayu gunakan 1 cm belacan)
  • 1 biji bwg besar-potong gelang
  • 1 sudu kicap pekat-(Ayu gunakan 3 sudu besar kicap manis)
  • 2-3 sudu besar air asam jawa + mix dengan belacan kat atas tu-(Ayu tambah)

Cara-cara

  1. tumis bahan tumbuk- kacau sekejap sehingga naik bau.
  2. masukkan cili kisar serta sedikit air. biarkan sekejap, sehingga cili masak dan sambal agak kering
  3. (Ayu masukkan air asam dan kicap manis. Gaul rata tambahkan garam & perasa. then baru baru masukkan udang- kalau kering sangat masukkan  sedikit air aje.)
  4. masukkan sotong. biarkan hingga sotong masak
  5. kemudian masukkan kicap, garam dan aji
  6. akhir sekali, masukkan bwg besar dan daun bawang sbg hiasan. kacau sekejap dan angkat 
Sources:-From nuanza@myresipi.com

2 comments:

Nieza said...

Salam kak ayu, sedapnya nengok sambal udang akak ni...mau menambah nasi kalau mkn ni..hehe

Ayu said...

nieza - walkslm, aah nieza, akak makan nasi memang 3x bertambah tak sedar,..wakakaka..macam manalah perut ni nak slim..