Thursday, January 06, 2011

Spicy Tomato Chicken

Sorry, siaran tergendala sekejap...nak upload entry ni take time tadi..loadingnya lama sangat...so no choice shut down dulu, clear cache, pergi blogger help macam2 makcik buat tadi...ah try & try baru bolehlah sekarang..

Ok this is the lauk yang dimakan dengan nasi daging berempah  bawah tu...kalau makan nasi daging berempah gitu2 pun ok juga..tapi keringlah..so I gandingkan this chicken dish to that rice..sedap lauk ni..
rasanya kalau makan dengan nasi putih pun sedap..recipe kak fida lagi..Thanks kak.
Pada pendapat dan tekak kitakan..this dish, kalau letak lebih sikit daun bawang & daun sup bersama dengan bawang goreng baru terasa kesedapannya....

Bahan-bahan ( 1 famili )

  • 500 g ayam -dipotong kecil dan di goreng-(Ayu used 1 ekor ayam large-digaul kunyit & garam then goreng)
  • 1 biji bawang besar- dipotong bulat
  • 2 biji tomato - di hiris / ptg dadu
  • 10-15 tangkai cili kering *- di rendam hingga lembut
  • 8 biji bawang merah*
  • 2 cm halia*
  • bahan bertanda(*) dikisar halus.
  • 5 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
  • 1 sb tomato sos
  • 2 sb cili sos
  • 2 sb kicap manis
  • garam, gula secukup rasa
  • 1/2 cawan minyak masak - utk menumis
  • daun sop dan daun bawang - dihiris halus
  • 1 btg cili merah - dipotong serong-(Ayu gunakan cili padi diketuk)
  • 1 btg cili hijau - dipotong serong
  • 1/2 cwn bawang goreng.

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar hiris, tomato hingga layu dan wangi dan masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing.
  2. Tambah sedikit air dan masukkan kesemua bahan sos,garam dan gula secukup rasa.
  3. Masukkan ayam yg telah digoreng tadi dan gaul hingga sebati .Tambah air lagi jika perlu .
  4. Masukkan daun sup, daun bawang,cili merah dan hijau yg dihiris dan 1/2 bwg goreng, gaul lagi hingga rata.
  5. Ketika menghidang, taburkan dgn 1/2 bwg goreng lagi. 
Sources:-From kakfida@myresipi.com

14 comments:

ady said...

salam kak..mengancam betul..Spicy Tomato Chicken ni..

K.Nor said...

ayu, td nor pun tak leh nak masukkan n3 gak.. line mengong kut td :)

Nieza said...

wah terguda tul nengoknya ni...nk mkn lunch sini lah kak..ada lagi ke?..hehe

izahdaut said...

kak ayuuuu.. menggoda menggoda..tutup mata...balik ... masuk dapur.goreng telur je.hahaha...masuk list.kan ku cuba lauk ni.

Iza Akma said...

baru jap tadi nasi daging..ni pulak ayam tomato..aduh2..menggugat iman dan dietku...hihi..

Kak Rosaliza said...

Salam Ayu..nyam3x sedapnay ayam nih...menggoda betul

AZLITA AZIZ said...

eh eh... sedapnyer ayam tu...laporrr rasa perut ni tgk ayam...

Yat Maria said...

akak ayu..

menu u sumer kalo ai makan kat umah u, pasti ai bam-bam kak oii...sedap gilos tak leh tolak arrr...

hani said...

kak ayu,
kelihatan sungguh lazat...!! ehmmmm

zarin said...

sungguh menggiurkan lah...baru je habis dinner tp dah terasa lapar balik gara2 tengok spicy tomato chicken ni..hmmm yummy

wana said...

salam ayu... mengguda betul tengok ayam tu.... mesti try ni...

Ayu said...

ady - walkslm, cubalah ady..by the way, ady tinggal kat spore kat mana tu ya?

nor - itulah nor, loading nya symbol tu on aje nak click pun tak boleh
tak atahulah apasal ya..

nieza - heheh..nieza, kalau nak tahu ini semua masakan tahun lepas ..
masih tertunda lagi..hahaha..so kalau nak makan confirm dah habis..hehe

izahdaut - hahahaha...goreng telur buh kicap ya..lagi sedap tu izah..potong bawang cili, makan nasi panas, kalau tak tambah 2-3 x memang bukan k ayu lah tu..hahaha
silakn izah kalau nak cuba..

iza akma - hahaha..tulah sepatutnya dari tadi dah boleh upload tapi something wrong bila nak click new post tu..sorry ya iza, kena u turn pulak ya..hahaha

azlita aziz - heheh..lauk memang kena dgn selera akak & family ita..cubalah..

kak rosaliza - walkslm, heheh thanks kak cubalah

yat maria - hahah..yat belum tengok puan tanahnya, lagi bom bom..haha
itu sebab muka tak boleh tunjuk kat blog..macam bola keranjang..hahaha..

hani - kelihatan lazat, wait till hani dah buat mesti best punya..heheh

zarin - agaknya zarin makan sikit kot itu sebab lapar balik..hehehe

wana - walkslm, silakan wana..nanti kasi kita sikit ya nak rasa
air tangan wana pulak, sebab air tangan orang ngandung ni sedap tau....hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Betul kata kekawan yang lain memang mengoda betul kalau Ayu masak. Anta sikit ke PATYKITCHEN. Dapur tutup lama ni.

Ayu said...

Paty kitchen - thanks kak paty for the compliments, kembang kita hehe...wah kak, dah start kerja balik ya..jangan cuti lama2 dapur tu kak..rindu kita nanti..haha