Tuesday, February 01, 2011

Daging Goreng Jintan

Side dish..lauk repeat telecast..hehe..pernah buat dulu sedap itu sebab buat lagi..heheh ... buat ratah2 pun best ni..kunyah daging dengan bawang & cili padinya tu best..Budak 3 orang tu mana suka makan ikan, so gorengkan ni buh kuah kari..laju ler dia orang makan..hehe

Ingredients A:-
300g daging dipotong nipis
1 sudu teh jitan manis ditumbuk-Ayu gunakan serbuk aje
1/2 sudu teh lada hitam ditumbuk -Ayu gunakan serbuk aje
1 sudu teh serbuk jintan putih-Ayu tambah
1 sudu teh serbuk ketumbar-Ayu tambah
sedikit kunyit
air untuk merebus daging

Ingredients B:-
3 tangkai cili api dipotong-Ayu gunakan 5-6 tangkai
1 tangkai cili merah dipotong -Ayu xletak
1 biji bawang besar dipotong bulat
1 tangkai daun sup
1 tangkai daun bawang
2 sudu  minyak menumis
sedikit cuka
sedikit kicap
garam + perasa secukupnya

Method:-
Daging digaul bersama Bahan A, Rebus sehingga empuk dan air telah kering. Didalam kuali yang sama masukkan minyak, tumiskan bawang besar, cili daun sup dan daun bawang. Masukkan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan sedikit cuka dan kicap untuk membangkitkan aroma yang cukup menyelerakan.
Sources:-resepi.mesra.net

5 comments:

Nieza said...

assalam kak ayu, sedap lauk ni...suka aroma jintan2 tu kan...:)

Mas said...

tadi dari rumah kak nor ada daging...kat rumah akak pun daging...ni yang gerammm...nak sikit kak...he..he..

hana said...

salam kak....
menarik la resepi nih... nak cubelah... suker resepi yg senang2 gini..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu
Lama betul mama tak mkn lauk kari ikan... daging jgn ckp lah!!!
Lauk kari ikan nih kalau mkn bsk lagi power!! Cicah ngan roti perancis atau pun biskut tawa..ngecessss nih

Ayu said...

nieza - walkslm, aah nieza, akak suka lauk ni..buat ratah2..

mas - hahah..alahai..nak sikit daging akak ke?..aduh, boleh ...bahagian lengan yang besar ni tak?..wakakaa..saja gurau ya mas..hehe

hana - walkslm, cubalah hana..memang senang recipe ni..hehe

mamahawa - walkslm, tulah ma, kita pun sama dah lama tak masak karikan..betul tu esoknya kuahnya lagi meresap..kaw kaw punya..hahah