Thursday, March 24, 2011

Kek Pisang Bercoklat

Kek pisang yang sudah menjadi favourite my family..dari  yang tua hingga yang kecik..sudah tak terkira actually berapa kali kita dah buat tapi mostly dalam paper cups..pernah buat dulu disini atau pun disini tak termasuk yang tak masuk blog..hehehe..dah 2 kali kasi kek ni sebagai oleh2 atau gift to my friends.. kalau dah lama tak buat tu ada aje orang yang bertanya tak buat kek pisang yang sedap tu ke?..Tapi kali ni I buat dalam loyang besar lah pulak...Frankly ini masih ada yang suruh buat lagi..caya tu....Recipe yang marvelous ni kita ambik dulu kat sini atau pun boleh juga tengok disini .

Senang cerita kita ambil dari Nor Terengganu ler..Kalau dah ditayang berulang kali dan tak jemu2 memakannya..lagi ada orang request suruh buat lagi walaupun baru saja habis!!..hehe.. tandanya SEDAPP lah tu...hehe..So kita letakkan recipe yang original disini ya, cause sebelum ni  dalam bahasa Inggeris..Nor Terimakasih banyak2 ya..for sharing this recipe yang akan kita simpan sampai ke anak cucu!!!..Minta halalkan dan kita letak pula sini..

 Bahan-bahan ( saiz loyang 9" x 9" )

  • 250gm mentega/marjerin-(Ayu gunakan mentega)
  • 3/4 cawan gula caster
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 5 biji telur gred A
  • 1 cawan pisang yg dilecek
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang-(Ayu cincang kasar/potong dadu & gunakan semi sweet chocolate)

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan tepung.
  2. Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
  3. Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. Saya hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
  4. Pukul mentega hingga putih dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang dan gula hancur.
  5. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
  6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
  7. Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
  8. Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
  9. Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup 
Sources:-From nor67@myresipi.com ataupun http://secubitgaramnor67.blogspot.com

19 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

OMG...that is one tempting choc banana cake! Shall we exchange with my cheesy butter cake? hehehe ;)

izahdaut said...

rasanya ada dah dlm drfaft kek ni..hehehe.. tak nah try lagi.musti sedap tu dah banyak kali buat kan kak.wah lauk kat bawah tu semua best besttttt

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

kita selalu wat kek pisang..tapi belum cuba yang campur coklat..nanti kita cuba ok...

Kak Rosaliza said...

assalam ayu sedap nmpk kek pisang cokelat ayu tu..kalo umah akk jap je licin ni

KakAsma said...

walaa baru balik dari umah Hawa,tengok sotong yg sedap,sebelum alik rembau singgah jap umah ayu,merasa kek pisang yg sedap nie..akak pun pernah buat gak dulu..sedap!!!
bua selalu pun tak perkan...eh,,dah depan pintu nie..tak nak bg masuk ker..dtg ngan umar dan acid ajer..ngeh..ngeh..ngeh...

K.Nor said...

alhamdulillah.. sengih nor baca pujian yg melambung tu.. berbaloi juga nor share resipi tu kat myresipi dulu tu ya.. kek pisang ni mmg pebret nor terutamanya along dan aisyah.. baru2 ni pun si anak dara tu request suruh buat sbb dah lama tak buat.. mak duk buat kek pisang org lain jer, buat la kek pisang mak pulak.. haaa... kan dah kena sebiji.. hehe.. mekasih kembali ayu dear.. seronok dengar bila org suka dan suka dan ulang2 nak .. ^____^

K.Nor said...

oppss nak citer sket.. ada sorang kawan forum myr, dia kalau buat kek pisang tak pernah menjadi (sampai dah fobia nak buat kek pisang hehe) sekali tu dia cuba kek pisang ni,alhamdulillah.. menjadi dgn elok dan sedap.. skrg ni mmg dia stick terus dgn resipi ni dan tak cuba resipi lain dah.. dah menjadi pebret dia org sekluarga gak.. alhamdulillah... seronok kan ayu :)

Nuridah said...

Malam Ayu,

Kak nur ingat nak masuk tidur, sekali dari jauh ternampak kek pisang tu yg tak jadi beradu,nak santapkan mata dulu...

Kak nur suka kek pisang tapi dorang ni tak suka pulak...nanti akak sorang yg kena lantak kasi habis...huhuhu...nak tumpang mkn kat umah ayu lah.

Mamasya said...

Salam Ayu

lembut nampak ke pisang Ayu.kek pisang dah lama tak buat...pisang tak sempat simpan...kejap je habis.

Ayu said...

love2cook - hehe...silakan love, akak dah bawa dah kek ni kat rumah love, dah rasa belum tu?..haha

izahdaut - memang sedap izah, itu sebab dah banyak kali akak buat..kira dah kek wajib buat lah kalau dah lama tak buat..hehe..lauk opor ayam tu memang sesuai untuk anak2 yang tak tahan pedas..so utk org tua tu yg akak campakkan cili padi dlm tu..

ayu>nazrah bakery
ha..mesti cuba yang ni nazrah, next time..pasti memuaskan hati..

kak rosaliza - walkslm, betul tu kak, kalau kek yang sedap memang cepat habis..
kek ni tak sampai 24 jam, dah licin..hehe

kakasma - hahah..sempat juga akak singgah kat sini sebelum balik ya kak..haha
yalah dah on the waykan..hehe..eh apa lagi berdiri kat luar tu masuklah..alahi umar..apasal dah susut sekarang ya..acid pun dah besar nampak tu..hehe

nor - nor, apa yang kita cakap kat atas tu is the fact..memang kek ni sedap dan menjadi kek idaman my family!..because of this cake juga, kita dapat pujian..hehe
yang bekenan betul ialah my mum.. dia cakap 'aku suka kek pisang ni, buat lagilah!!'..hehe..kalau nak tahu my mum, & hubby adalah orang yang susah nak kasi pujian pada apa yang kita masak, mungkin kalau sedap pun dia orang akan cakap 'OKLAH TU'..lagi2lah hubby memang kurang dgn kek pisang....
tulah nor, sekarang kita pulak , tambah lagi sorang teman yang suka kek pisang nor ni!! thanks for the 'khazanah warisan' ni ya..

nuridah - ait knur, malam2 belum tidur lagi ya..kita time ni dah masuk dah..dah selamt sampai ke london..hehe..boleh aja knur, lain kali ajelah ya..heheh sebab yang di dah jadi baja..kahkah....knur, baby yang dalam gambar profile knur, tu cian kita tengok, sakit kepala ke tu?..yang yat marianya profile tak pakai baju pulak....adohai....heheh..

mamasya - walkslm, hahah..anak2 suka pisang ya mama, hehe..kek sedap tau ma, mesti cuba ..gurantee puashati..

aidah said...

Salam ayu, dah lama dah tak buat kek pisang ni especially yg ada coklat macam ni, boleh lah nanti akak cuba ya.

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Lembutnya nampak kek pisang tu...fav akak jugak ni. Kena tunggu stok pisang mai dulu baru leh try...

Nurwin Heny said...

Salaam Ayu
I was blog hopping and saw this recipe. The cake looks moist and yummy. My children will love this banana and chocolate combo! Will try this out very soon. Thanks for sharing.

Diana @ Melley Mey said...

akak... pasti sedap kan kek pisang bercoklat nie.. diana x perna lagi buat kek pisang bercoklat.. makan pun tak perna lg.. ehhehehe... terliur tgk

Nuridah said...

Pagi ayu,

Kak nur sebenarnya jarang berpatah balik nak baca komen,tak tau pagi ni tergerak nak baca maklum balas dari blog ayu ni...hehe ketawa kak nur baca bila ayu cakap abt profile tu...ni si Fiqah lah letak gambar baby yg cute kat FB..tu yg terguder...anak omputih lah katakan, mana tak terguder ayu?

Tengok ayu skrg si Fiqah dah pandai browse@lepak2 kat FB...yg abg pulak tak habis2 sedih mencurahkan perasaan hati dier...fening kepala kak nur tau ayu...mcm baby yg stress tu lah...dah kena ngan kak nur....tak sampai hati bila tengok anak sedih...tak sangka pula dh masuk NS ni buat kak nur sakit kepala....hehe...tapi it's ok lah ayu...bila anak ni kita dah beri kasih syg, mcm manapun dia boleh berfikir hanya nak byk doa dan bersabar ajelah...tapi kak nur ni cepat sensitive.Tak tau lah ayu, kak nur ibu yg tak up-todate ke?

Naz said...

Salam kak Ayu..
So menggiurkan kek pisangmu itu...

Ayu said...

aidah - walkslm, oh ya ke kak..cubalah kek pisang bercoklat ni..pasti
puashati..sedap ni..

wattie - walkslm, tak kisahlah kak, bila2 pisang dah datang boleh lah cuba..

nurwin heny - walkslm, First of all, welcome to my blog!..thanks sudi tinggalkan jejak kat my humble blog ni..yes you should give this recipe a try..memang lembut & moist..my kids who are not reallly kek pisng lover love this cake..hope to hear from you often ya..

diana - diana, yes guarantee sedap akak jamin ni!!..hehe..cubalah diana,
kek ni ..

nuridah - hahaha..knur..tapi comel kan baby tu..cuma hairan kenapa pulak dia pegang kepala dia..hehe..biasalah knur, fiqah dah darjah enam kan?....Marsya yang 4 years +..pun suka pergi facebook tau..hehe..suruh createkan account lagi ah..hahha..tapi kita tak createkan lah..dia selalu pergi account abang iqram dia..hehe..Insyallah lah knur, boy will be ok..it just takes time for him to forget the girl..ibu mana yang tak nak yang terbaik utnuk anaknya kan knur..

naz - walkslm, heheh..cubalah naz..sedap kek ni..

Mak Qis said...

weyy laa...neh resepi mana plak dah...tak pernah ku buat lagi...tak pe...keep dulu resepi...hohh byk waiting list neh laaa...

nba-Nur said...

Salam.. First time datang blog Kak Ayu ni.. Nampak sedap sangat kek ni.. Nanti nak cubalah.. Tq for sharing..