Friday, April 15, 2011

Ayam Harum Thai

Ayam Harum Thai yang ramai dah mencuba..akhirnya baru sampai ke dapur Curlybabe ni ya...
dah nampak juga dibeberapa dapur, tapi kalah dik tergoda didapur Nor Terengganu..heheh....terus 'Ter' masuk list ...recipe asal dari dapur Kak Ummi..sedap ayam harum thai ni..ada macam paprik pun ada, lauk untuk anak2 maklum lah mak bapak makan lauk lain yang anak2 tak makan ..so kenalah masakkan lauk dia orang...Thank you ladies for the recipes tu ya...Minta izin dipamerkan disini pula untuk rujukan masa akan datang...

AYAM HARUM THAI
resepi: TryMasak
sumber: Ummi @ Home Sweet Home
Sources:-Nor@Secubitgaram

Bahan:-
1/2 ekor ayam (dipotong kecil/ikut suka) - bersihkan-(Ayu gunakan 1 ekor ayam)
2 batang serai - dititik (akak letak 3 btg)
4 helai daun limau purut - (akak letak 6 helai)
2 biji lada benggala - belah 4 (akak guna yg hijau & merah)
5 bj cili api ~ ni K.Nor tambah-(Ayu tambah lebih sikit)

sedikit gula dan garam secukup rasa
4 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan A (dihiris nipis/ditumbuk):-
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan B (dicampur, jadikan sos):-
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar pes tomyam
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap manis
1 biji limau nipis - ambil jusnya
daun sup - dihiris halus-halus ~ k.nor gantikan dgn daun ketumbar

Cara Memasak:-
Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam dan goreng sekejep separuh masak je. Angkat dan ketepikan.
Tumiskan bahan A sampai wangi.
Masukkan bahan B dan kacau rata dan naik bau wangi jgk.
Masukkan ayam, serai dan daun limau purut.
Masak dengan api perlahan dan gaul sekata.
Masukkan lada benggala dan bila ayam telah masak, tutup api.
Hidangkan dengan nasi putih panas-panas.

7 comments:

cik cek said...

Ayuuuu....

Terseksa lagi rasanya...tadi tgk sayur Taugeh...ni tgk lauk Ayam pulak...
Bila la kak cek dapat makan ni...
Berkeriut...keriut dah perut ni....

faisal said...

sedapnya..tadi tengok blog lain buat koktail..ni ayam lak..sedapnya..

http://faisalapardi.com/

hani said...

ehmmm harum smpai pahang ni...dah bau, kak ayu kena kasi banyak ketui tau...ekekekke

Ummi said...

Adusss Ayu cayang oiiii..menggodanya tgk ayam harum thai Ayu....seksa jiwa raga akak...terasa2 lgk kat tekak...tp nak masak malas...tumpang makan sini la Ayu eh..hehehe

Ayu said...

cik cek - hahaha..sorry kak cek, tak sengaja..haha..waduh kak cek baik pergi makan cepat2..nanti pertu tu menjerit2 minta diisikan..haha

faisal - thanks ya faisal sudi singgah dapur akak yang tak seberpa ni..

hani - wah kuat betul baunya terbang ya..hani nak berpa ketui baru cukup?..ckap aje nanti akak kasi..heheh iyoler tu..haha

ummi - hahah..sory juga buat kak ummi, kita tak sengaja, nak seksa..hahah..dah gitu lah kejadiannya..wakakaka..boleh kak , apa salahnya resipi dah ambil dari dapur akak, tak kan nak rasa pun kita tak kasi kan..hahaha..boleh share2 dengan hani, orang pahang juga tu..dah dekat dah..huhu thanks kak for the recipe ya..

Delicious Delight said...

Salam Kak Ayu..i love all ur cooking & also ur cake & kuih..i've already tried them all..its superb!!! i was new here..do add me at my blog k..have a nice day!! :):)

Ayu said...

delicious delight - walkslm, thank u sudi keblog akak yang tak seberapa ni..shukur alhamdullilah, kena dengan seleranya..ok nanti akak pergi keblognya ya..