Ingredients:-
- Seekor Ikan Siakap sederhana besar /Bawal putih bersaiz besar.-(Ayu gunakan ikan kerapu)-dibersihkan dengan air limau dan toskan, ayu lumur sedikit garam dibadan ikan)
- 2 sudu besar tauco-(Ayu bilas dan lenyek sikit dengan batu lesung)
- 1 sudu halia (dikisar)
- 8 biji cili padi(dihiris)
- Bawang putih tiga ulas(dikisar)
- 1 sudu gula
- 3 sudu air perahan limau
- 4 sudu air
- Hirisan halia
- serbuk perasa +secubit garam -(Ayu tambah)
Gorengkan halia dan bawang putih dan tauco hingga naik bau selama 5 minit. Masukkan hirisan cili padi, air, perahan limau dan gula, kacau. Kemudian ratakan pada seluruh ikan tadi dan letakkan hirisan halia pada kedua-dua belah ikan. Dan akhir sekali balut ikan dengan aluminium foil dan kukus untuk 20-30 minit. Pasti menyelerakan.
Sources:-From Sue Abdullah@resipi.mesra.net
6 comments:
as-salam kak ayu
wah sedapnya kak ayu....kalau kukus2 ni kegemaran sekeluarga. nampaknya on the list lah ni....
ady - heheh..samalah macam my hubby dia memang suka ikan kukus..akak pulak tak berpa lebih suka ikan goreng..hehhe..cubalah ady..
kak cek kalau masuk dapo Ayu ni confirm kechurnya lah...walaupun perut dah kenyang...sedapnyaaaa Kerapu Kukus Ayu ni....
yuhuuuuu... cam biasa ya.. kopi dulu ya.. hehe.. panjang berjela dah list ni :) tq
salam. suka la saya tengok teknik mengambil gambar di sini :-)
cik cek - haha..thank u kak cek..sayang kak cek dapat tengok aje kalau dapat rasa lagi bestkan..hehe
k.Nor - silakan Nor, samalah kita pun panjang dah..nak track back kena naik basikal kebelekang check..hehe
mekar - walkslm, thank u mekar..teknik biasa2 aje..aim shoot aje..hehhe
Post a Comment