Terimakasih Mat, macam biasa akak letakkan disini pula ya untuk rujukkan..
BAHAN-BAHANNYA :-)
6 biji telur gred "B"
2 batang serai, dititik
10 - 12 biji belimbing buluh, cuci, belah 2 tapi tak putus untuk setiap biji
200 ml pati santan
1 liter santan cair
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
4 biii bawang merah*
3/4 inci kunyit hidup*
1 ulas bawang putih*
1 genggam cili padi kampung yang hijau*(*ditumbuk halus)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Dalam periuk, masukkan bahan tumbuk halus, serai, asam gelugor dan santan cair, kacau dan didihkan. Kemudian perlahankan api pada tahap kecil. Pecah kan telur dalam satu bekas lain, dan berhati2 masukkan ke dalam kuah tadi, pastikan kuning telur tidah pecah, buat kaedah saya untuk yang lain, tapi jangan letak terlalu rapat antara satu sama lain.
- Biar masak perlahan sehingga telur mengeras, kacau perlahan.Tuang santan pekat, masukkan dan perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula.
- Bila mendidih, masukkan belimbing buluh, masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...
4 comments:
Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)
SALAMMM..ADUHH, TERMELELEH AIR LIUR CEQ..HAHAHA
Salam Kak Ayu..saya pun pernah praktis cara gitu bila buat sup telur tapi putihnya still bersepah..apinya camne yaaa time nak tuang telur tu..? api besar kasi kuah didih kuat ke, or apinya perlahan jeee
zuwairi aiman - walkslm, thanks sudi singgah kat sininanti akak ke sana ya..
mat gebu - walkslm, hahah..sedap mat lauk ni..akak suka!!thanks ya..
sue - walkslm, api sederhana aje sue, kuahnya masih agak2 tenang nak mendidihlah gitu..baru akak masukkan..
Post a Comment