Thursday, July 14, 2011

Maggi Goreng Tomato

Assalam, terlebih dahulu nak ucapkan berbanyak2 terimakasih pada semua aunties & uncle dan juga kakak yang telah mengucapkan selamat hari lahir untuk  Marsya..Semuga doa2 yang dipanjat kan menjadi kenyataan dan begitu juga hendaknya. Amin..
Menu maggi goreng ni kita buat hari Ahad lepas untuk sarapan..sunnguhlah sedap sangat pada kita & family..suka rasa tomato yang masam2 dan cili yang pedas2 manja juga kombinasi kicap manis & masin.
Basically semuanya cukup rasanya..sedap sangat, lagi ada daging dan udang memanglah kena dengan citarasa Mr Hubby & anak2..Recipe dari dapur Kak Ummi yang manis jelita..dah lama juga kita aim nak buat maggi goreng  tomato ni..akhirnya tercapai juga..Terimakasih buat Kak Ummi, dan minta izin diletakkan disini pula ya..

MAGGIE GORENG TOMATO 
Sources:-From  Kak Ummi@ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 5 bungkus maggie (buangkan perencah sediada) - dipatah2kan sedikit-(Ayu gunakan mee maggie yang kosong tu aje)
  • 200 gm daging - dihiris halus dan basuh bersih.
  • 10 - 12 ekor udang - dibersihkan
  • 4 biji cili merah - dikisar -(Ayu gunakan 11/2 sudu besar cili kering kisar)
  • 3 ulas bawang merah - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - kisar
  • 3 sudu besar tomato puree
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 biji tomato - didadu
  • 1 kiub pati lembu
  • 1 batang lobak merah - dipotong batang mancis
  • sedikit hirisan kobis- Ayu tambah
  • 1 ikat sawi - dipotong-potong
  • 2 mug air-(Ayu gunakan 1 cawan air)
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
Bahan Tumis :-
  • 1/2 labu bawang besar - dihiris nipis
  • 2 ulas bawang putih - dihiris nipis
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan tumis hingga naik bau dan kekuningan.
  2. Masukkan daging, perlahankan api dan kacau hingga daging 3/4 masak.
  3. Masukkan cili kisar, sos tomato, tomato puree, kicap dan kiub pati lembu. Kacau rata dan sebati.
  4. Masukkan udang, lobak merah dan batang sawi. Kacau.
  5. Masukkan air dan garam. Biar didih sekejap.
  6. Masukkan maggie dan tomato dadu, kacau balik rata-rata hingga nampak kembang dan lembut sikit.
  7. Masukkan sayur sawi dan kacau lagi hingga maggie nampak kering dan sebati dengan bahan lain.
  8. Setelah sebati dan maggie lembut. Tutup api dan hidangkan dengan cili jeruk/perahan limau nipis.

9 comments:

Ummi said...

Salam Ayu cayang...waaaaaa siap tag kita lgk kat FB tuh..hehee, tq for trying....mintak sini sepinggan nak test, jadi ke tak jadi hahahhaha.... Apappun, nampak sungguh menggoda yg ayu goreng nih...terliuuuqqqqq... :)

Lieya said...

Amboiiii dapnyeee... lepas ni boleh cube ni... ye ye yeeeeee... kite tukar link ehhhh

Mama Hawa/Mama Nani said...

Aduh!!! Maggi jgn ckp kat rumah ni antu maggi atau sebarang perisa maggi ayu...
menggoda betul nmpk..masuk list dulu hehehe brapa pjg bkn pjg lagi tebal daa resipi yg dh kena print hahaha :)

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Ayu cayang!!!.......
adoyaaaaaaaaaaaaaai....sesungguhnya aku berpuasa..............

uwaaaaaaaaaaaaaaaaa...sob sob sob....dah la summer....bapok lamaaaaaaaaaa waktu siang.....sob sob sob...15jam setengah poseeeeee!!! Errrrr...

Slurppppp!!! sunggoh mengguda maggi akak ni.......::::

cik cek said...

He he...kak cek ni jalan undur belakang...tadi dah singgah makan kek Marsya...baru lak makan Maggi Goreng ni...he he...boleh je la Ayu kan...
ni fav menu kak cek ni...maggi goreng...kalau sensorang suka masak menu ringkas cam ni...sedap lak tu kan...:)

CT Delima said...

As'salam ayu

sedapnya kalau dah ayu yang buat mee atau maggi ni. nampak berselera. perut yang dah kenyang pun akan melonjak kelaparan. bila2 senang bolehlah masak resipi maggi ni untuk hidangan sendirik jer.. hehehe

Anonymous said...

Alahai Ayu...sedapnya maggi tomato awak goreng itu KakSal nak cubalah....

Ayu said...

ummi - walkslm, hahaha..mesti kena kasi recogniton mah..haha..uish jadi ler itu sebab kita cakap sedapp..heheh thanks kak for the recipe tu ya..next time nak buat lagi..

lieya - cubalah lieya..sedap pada tekak my family hope kena juga dengan selera lieya ya..silakan nak link nanti akak link kan juga ya..

mamhawa - hahaha..kita punya list pun panjang ma..dah boleh buka buku dan file belum kira lagi tu..haha..cubalah ma maggi ni sedap..

ayu safieza - waduhhhh..ayu..15 jam berpuasa!!!! sabar ya..urut dada banyak2...lama juga ya sun go down kat doha..fuh!!!..dugaan banyak tu ayu..

Ayu said...

cik cek - hahah..baik2 kak cek..go stan kebelakang terlanggar maggi tomato ni kang tak dapt nak merasa pulak..heheh..cubalah kak cek recipe kak ummi ni sedap..

ct - cubalah ct..memang mudah masak maggi ni, asalkan bahan2 semua dah ada and dah siap..kita pun maggi ke mee ke walaupun dah kenyang tapi masih boleh masuk ke perut lagi..heheh

kak sal - cubalah kak sal..kita actually lebihkan tomato puree sikit ada rasa masam2 tu yang menyelerakan..anak kita makan berulang 2-3 kali..hehe