Friday, July 01, 2011

Telur Foo Yung

Menu telur ni I gandingkan dengan Nasi Ayam Goreng tulah..menu ni walaupun kalau kita tengok macam telur dadar biasa, tapi, ia ada kelainannya tau..sebab ia berkuah!!..so bascially kuahnya dan telur menjadi lauk sampingan lah..as I tak buat sop untuk nasi ayam goreng tu..bahan2 tu I buat 2x goreng..malamnya..nasi ayam tu dah habis..then terpaksa masak nasi putih lagi..then I buat lagi telur ni..sedap tau..makan dengan lauk ni aje dah cukup, sebab dah ada udang, sayur, telur dan siap berkuah lagi..infact this is also suitable untuk bersahur kalau bulan puasa nanti boleh cubakan..just a suggestion aje..heheh
Another recipe yang I ambik dari dapur Puan Ros thank you kak  for sharing this with us..I letakkan pula recipenya disini for the rest to try too..

Telur Foo Yung
Sources:-From:-Puan Ros@Sinaranmenu
 Bahan-bahan untuk telur
* 10 ekor udang sederhana besar dibuang kulit dan dipotong halus
* 5 biji telur
* 1 packet enoki mushroom
* 1/3 biji capsicum merah dan kuning dipotong halus dan memanjang
* 8 batang daun kucai dipotong memanjang
* 1/2 biji bawang besar potong nipis
* 1 pokok daun bawang
* 1 sudu besar kicap cair
* secubit garam jika mahu
Cara memasak
1-Panaskan sedikit minyak masak dan goreng bawang besar biar sedikit layu dan masukkan udang .Goreng hingga air udang kering dan udang masak..
2- Masukkan semua hirisan sayuran dan cendawan enoki.kacau sekejap dan masukkan pula kicap cair.
3- Angkat dan biarkan sejuk sebentar.Masukkan sayur kedalam mangkuk dan pecahkan lima biji telur kedalam nya.Masukkan secubit garam dan kacau rata.
4- Panaskan secukup minyak.Goreng telur menjadi sekeping telur dadar yg agak besar.Goreng higga kedua-dua belah garing dan angkat.


Bahan sos
* 1 pati kiub ayam dicampur bersama 1 cawan air suam
* 1 biji bawang putih dihiris halus
* 1 sudu kecil kicap cair dan 1 sudu kecil kicap manis/pekat
* 1 tin cendawan butang potong nipis(boleh guna sebanyak mana yang disukai)
* 2 sudu kecil tepung jagung dibancuh bersama sedikit air
Cara memasak
1- panaskan 1 sudu makan minyak masak dan masukkan hirisan bawang putih.Goreng hingga terbit bau dan masukkan cendawan.Kacau lagi hingga cendawan layu.
2- Masukkan pula 1 cawan air kiub pati ayam tadi.Tuang kicap dan perasakan secukup rasa.Masukkan pula campuran tepung jagung.kacau hingga pekat.Tutup api
3-Angkat kuah dan tuang keatas telur tadi.taburkan sedikit potongan cili dan daun bawang jika mahu.Hidangkan semasa panas.

14 comments:

che'iza said...

Assalam kak...

"Budak- budak main kotak,
Hari ni tak pantunlah kak"

Sedap nyer kak... boleh jadi breakfast ni kak.... Nak kena tunggu pagilah nak buat... Nak mkn tgh hari nasi goreng ayam tak der... Lainlah kalau akak nak bg sepinggan....

Ayu said...

cheiza -wakakakakaka!!!..naaaaaaasib baiiiikkk...hahah..kalau tak akak bang table kat sini sebab tak reti nak jawap..hahahah..nasi ni dah jadi baja sebab lama dah buat..heheh

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Masakan Ayu ni memang sering membuatkan akak terbangkit selera. Sedap nampak telur tu, tak penah makan lagi ni, nak rasa sikit.....

Jun said...

ayuuuu..my doter will surely like this...nnti kna try. tp jun tergoda ngan kacang kuda kt bawah sinun..sambil tgk citer online layan ni sure best, hahahha...

Ayu said...

wattie - walkslm, thanks kak, kembang lubang hidung kita tau..hahah kita pun pertama kali buat macam ni..kalau tak ada lauk lain buat ni aje dah cukup kak..

jun - aah jun kita pun suka kacang kuda goreng gitu..sambil bw sambil mengunyah..heheh

quinnie said...

wah resepi baru nih....agak2 teringin nak makan telor boleh cuba masak camni pulak...

hahhahah...iza sempat lagik ngan patut 2 kerat dia....hehehhe

Ayu said...

quinnie - heheh..iza, suka nyakat akak..heheh..cubalah quinnie bila2 tak ada lauk nak masak apa..masak ni pun dah cukup semuanya..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak Ayu..

nampak sedaplah lauk ni... terliur pulak dibuatnya... simpan resepi dululah.. cukup bahan2 nnt boleh try...

kek choc sunkist kat bwk tu pun mcm memanggil2 ajer...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wah telur yg ada byk harta karun ni Ayu...mesti try lah :P sedap mkn ngan nasi putih jer ngan sambal belacan perghhhh nasi plak panas..fuyoo!!! dah2x ni mama tgh diet tak blh ckp manyak..perut krap krup tadi mkn roti jer..hahaha

Ayu said...

madiha - walkslm, aah ratna, cubalah lauk ni & nasi dah cukup kenyang i tell you..
akak suka kenyal2 cendawan enoki & cendawan butang tu bila digigit..heheh..
kek choc dah panggil pergilah ratna..hahah..

mamahawa - aah ma, itu seba kita cakap lauk ni aje dah cukup complete ..ada udang, sayur telur dan berkuah..betul makan dgn nasi & sambal belacan & this sudah complete 1 meal.. hahahah..makan aje ma..jgn diet2..(kita jadi setan menggoda) hahah

Ida,Japan said...

dah byk terlepas dr umah kak ayu ni..hu.hu, emm..sedap jugak ye kalau telur wat cam gini..utk mak ngan bapak budak jer la..anak2 ida kalau bersayur sikit mmg tak mkn, habis dikorek buang sayur2 tu..susah betul

Ayu said...

ida - heheh anak akak pun telurnya, udang & kuah aje yang diaorang makan part mushrooms lain tu semua kena pilihkan..hahah..sambil2 akak pilihkan akak masuk mulut..heheh

jual rumah jakarta selatan said...

yang lagi mau jual kebun sengon mau bagi info nich tentang bibit jabon dan kayu jabon bagi yang suka bertani

jasa ekspedisi said...

mampir nich dari jaksel