Friday, March 23, 2012

Udang Galah Lemak Cili Padi


Inilah hasil tangkapan pergi Prawning from the kids & Mr Hubby..yang lagi separuh kita dah masak Udang Sri Rampai kemarin..ini menu biasa yang dimasak kalau dia orang bawa balik udang galah macam ni..sampai kita pun naik boring..heheh..kalau ditanya udang banyak ni nak masak apa..mesti Mr Hubby & my parents cakap masak lemak cili padi aje..aduhai..

Terpaksalah ikutkan juga sebab ramai yang dah mengesyorkan..heheh..ada kacang panjang so just campakan ajelah dalam lauk ni..so dah tak payah goreng sayur lah kira..:)


Udang Galah Lemak Cili Padi
Sources:- Ayu@Curlybabesatisfaction
Bahan:-
2kg udang galah-dibuang muncung, misai & 'otak'
*20 biji cili padi-ikut kepedasan masing2
*11/2 inci kunyit hidup
*8 ulas bawang merah or 1 bawang besar
*(bahan dikisar atau tumbuk)

1-2 cili merah dibelah 2 aje
1 biji tomato dibelah 4
4-5 batang kacang panjang dipatah2kan 1inci panjang
2 batang serai dititik
1 kotak santan(200ml) +air
2 keping asam keping
1 daun kunyit disiat2
garam, & serbuk perasa or gula

Cara:-
Panaskan air didalam periuk dan masukkan bahan kisar,udang dan serai. Kacau rata.
Masukkan santan + air dan masak dengan api yang sederhana. Kacau perlahan sambil mereneh masakan. Apabila mendidih masukkan kacang panjang, daun kunyit, asam keping, cili belah dan tomato, serta garam dan serbuk perasa secukup rasa. Biarkan sebentar, agak2 dah masak matikan api. Siap untuk hidangan..

3 comments:

Yat Maria said...

Eh K Ayu..tadi baru ai nampak si sutun yg mengancan, ni udang galah plak..pun mengancam jiwa raga gak..u ni memang terer arr cake pat lauk pauk menyelerakan..but nowadays, udang sgtlah mahal dipasaran..esp my pasar..leh bankrup kalo selalu makan udang..tapi this recipe tetap kita nak simpan gak :)

Nieza said...

Assalam kak Ayu, sedapnya tgk udang galah ni...terliur lak saya kat sini kak. dah nk masuk beradu dah ni tapi lapar lak singgah dapur akak ni...hehe

adda syuhada said...

Assalam K.Ayu...sy baru cuba masak udang ni dinner td..tp xde la guna udang galah...mahaiiiii benor...guna udang biasa jer..Sy mintk izin copy resepi kt umh sy plak yer...umh sy ni baru jer nk bina tiang..huhuhuuh..klu ada masa singgah2 la yer..komen apa yg patut..