Monday, June 17, 2013

Kari Ayam Madura

Kita masak ni  waktu ni, anak kita si Hasif, pergi sekolah lambat sikit..so normally kalau dia masuk class lambat dia nak makan nasi dulu baru pergi ..kita dah mula buntulah sebab tak tahu nak masak apa..my mum suggested masak kari aje..tapi kita ni tak nak masak kari yang biasa kita buat ..kita nak cuba recipe baru lagi..heheh..time tengah darurat pun masih nak try & error eh kita ni..hehehe..bukan apa, sebelum tu memang dah print recipe ni untuk buat rujukan..so basically dah ada recipenyalah..kalau kata baru nak cari recipe memang lambat lah si Hasif dapat makan..hehe.. Kita cuba masak kari ayam madura pula..Ermm, boleh tahan sedap juga..pada kita kari ayam ni ada rasa macam lauk gulai ayam orang Malaysia sebelah utara kot?..ke sebelah timur mungkin Pahang eh..hahaha..alah yang selalu masak gulai ni sebelah mana eh? Tapi confirm bukan Terengganu, sebab gulai Terengganu lain dari ni.....adehh..hahaha..
Apa2pun lauk Kari Ayam Madura diberi nama, so kita makan ajelah kan...so far tak ada complain or comment..lauknya pun habis so oklah kan.. Terimakasih puan punya recipe for sharing ya..



Kari Ayam Madura
Sources:-From My Favourite Recipes
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan
1 ekor ayam-(Ayu lumurkan dengan jus limau untuk menghilangkan hanyirnya baru digaul kunyit & garam)
1 cawan santan-(Ayu gunakan 3/4 cawan + 1 mangkuk ++ air)
3 biji kentang - dikupas dan dipotong empat 

2 biji limau nipis - di perah dan diambil jusnya
*2 sudu besar cili boh (boleh adjust ikut kepedasan yang disukai)-(Ayu gunakan 3 sudu besar)
*5 sudu besar rempah kari daging

*dicampur sekali

 
Bahan-bahan giling
2 batang serai
1 inci lengkuas-(Ayu gunakan sehiris nipis)
1 biji bawang besar (medium size)
6 ulas bawang putih-(Ayu gunakan 3 biji aje)
sedikit kunyit hidup
sedikit buah keras
-(Ayu gunakan 2 biji)
10 biji cili padi -(Ayu tambah)  

Bahan-bahan tumis
sedikit daun kari
sedikit halia - dihiris halus-(Ayu blender dengan bahan atas)
kulit kayu manis

Cara memasak

  1. Ayam dilumur garam kunyit dan diperap selama 15 minit
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis. Masukkan bahan giling. Biarkan garing.
  3. Masukkan campuran rempah kari dan cili boh. Biarkan hingga naik minyak.
  4. Masukkan ayam dan kentang. Biarkan hingga ayam dan kentang empuk. Perlahankan api.
  5. Bila telah empuk masukkan santan dan jus limau nipis.
  6. Masak hingga pecah minyak dan masukkan garam sebelum diangkat dari api.

2 comments:

Qasey Honey said...

sedapnya tgk kari ayam madura tu..mmg pminat no 1 QH ni..hehe

Ayu said...

Qasey honey - oh penggemar kari ya QH..cubalah dear..ada ala2 gulai gitu pada akak..hehe