Friday, March 23, 2012

Kaphit Daging

Lauk yang boleh dikatakan ada sepupu juga dengan Daging Lompap..the concept is the same cuma bahan2nya ada kelainan sikit..boleh tahan juga rasanya..sedapp..
Yang ini menggunkan cili kisar, tapi macam biasa kita akan seludup cili padi dalamnya..hehe..to give the burning sensation kat lidah sikit...hahaha..


Kaphit Daging
Sources:-From Hjh Dalilah Sulaiman@Asmah Laili Mintak Ampun sedapnya!
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1kg daging lembu, dipotong kecil kecil
*10 batang lada kering-(Ayu gunakan 3  sudu besar cili kisar)
*2 biji bawang besar
*1 cm halia
*1 sudu kecil lada hitam
*1 sudu kecil ketumbar-(Ayu gunakan serbuk)
*1 sudu teh jintan manis
*1 sudu teh jintan putih-(Ayu tambah)
*4 biji buah keras
*2cm kunyit hidup
*15 cili padi -(Ayu tambah)
*(Bahan dikisar)

sedikit daun kemangi-(Ayu tak ada stok)
11/2 cawan santan
*2 batang serai-dirampai-(Ayu kisar)
*sedikit lengkuas dititik-(Ayu kisar)
2 biji lada hijau, dihiris kasar
minyak untuk menumis
garam & perasa secukup rasa

Cara:-
Gaul semua rempah kisar dengan daging dan perap sebentar. Panaskan minyak didalam periuk dan tumis daging. Masukkan serai, lengkuas dan lada hijau. Masak sehingga rata. Masukkan santan dan garam + perasa. Masak lagi sehingga daging empuk. Masukkan daun kemangi dan gaul rata. Enak dimakan dengan nasi putih..

3 comments:

ady said...

AS-SALAM KAK Ayu
ingatkan dah tak ada lagi N3..ada lagi rupanye!!..mmg npk sedap kak Ayu kaphit daging ni..sedap ni kak Ayu mkn dgn roti perancis...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam K.Ayu.apa kabar?...nampak sedapnya k.ayu!!!Ni klu cicah ngan nasi impit pon sodap...

Melly Octaviana said...

Pagi Kak Ayu>. kayanya enak yah daging nya di makan dengan nasi hangat. hmmm ..sedappp