Friday, January 14, 2011

Ayam Lemak Pucuk Ubi

Bertemu kembali..lauk ayam lemak padi memang kegemaran my 2 boys...kalau masak or makan kat luar, ayam lauk lemak padi ni aje dah cukup untuk mereka...especially Iqram akan bertambah2 nasi nya...

Anyway, kita teringin nak cuba masak lemak padi yang ada pucuk ubi dalamnya..pernah nampak kat rumah Kerull kalau tak silap. Tapi for this recipe, Kita cuba recipe yang kat bawah tu. Bila time nak makan, I tanyalah Iqram nak makan tak..dia jawap "lauk apa?' kita jawap balik ayam lemak padi...then dia jawap.'NAK, NAK, NAK!"..smiling kesukaan sebab lauk favourite dia..after dah bubuhkan nasi dan ayam dalam pinggan, here how it goes..

Iqram: 'Ma, kenapa cili dia tak hancur eh?'
Mama: 'Aaaah cili hijau dia tuuu..tak apa makan ajelah eh..'
Iqram: 'Ermmm..oklah..'
Mama:(dalam hati..nasibbbb baik..kalau dia tahu itu pucuk ubi, mungkin dia tak makan kot?..hehe.)

Ingredients:-
½ ekor ayam -(Ayu gunakan 1 ekor)
*2 biji bawang merah
*5 ulas bawang putih }ditumbuk
*1 inc halia
2 cwn santan
pucuk ubi(ubi bandung)RM1.00}ditumbuk-(Ayu blender berasingan)
*5 biji cili padi}ditumbuk -(Ayu buh lebih lagi dari ni)
2 camca minyak
air secukupnya
garam & perasa secukup rasa

sedikit kunyit serbuk-(Ayu tambah)

Method:-
Ayam dipotong ikut suka,ketepikan.kemudian tumbukkan bahan tumbuk termasuk cili padi.Pucuk ubi tadi ditumbuk sehingga lumat.panaskan minyak dalam kuali,tumis bahan tumbuk tadi biarkan sampai naik baunya.Masukkan ayam dan pucuk ub,gaul rata-rata.Lepas itu masukkan air dan santan.Biarkan mendidih,masukkan garam.Masaklah sehingga daun pucuk ubi bertukar warna sedikit(hijau gelap).
Sources:-From julnezza@mesra.net

6 comments:

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Salam Ayu...akak pun suka makan lauk ni...bersama ikan kering Kurau ..hu..hu..sedap mak ooi...!!! Apalagi ada anak2 yg suka makan.Enjoy masak utk depa...Tq...singgah d umah akak td..Happy akak bukan kepalang..

Nieza said...

kak ayu, saya pun suka msk ni...sedapnya...memang menambah nasi ni..hehe

hani said...

kakak ayu,
kalau la kite berjiran mesti saya enjoy...hihihiii

Ayu said...

kak norli - walkslm, memang kak sedap dengan ikan kering, tak kira ikan kering apakan..wah talam cendol ada lagi tak tu??..kasilah kita sikit..tu sebab singgah kot boleh negendeng..hehehe..

nieza - aah nieza, mesti bertambah punya..kalau tak bertambah nasi..itu kira dah kenyanglah tu..heheh

hani - hahaha..enjoy hirup bau aje ke?..wakakaka..tak lah mesti akak kasi sikit...tapi sikit aje tau..hahaha..

Mak Peah Bini Sood said...

Salam Ayu sama gan anak-anak kita nak makan lauk lemak ayam kalau boleh setiap hari...hehehehe

Ayu said...

mak peah - ya ke gee..heheh boleh tinggal serumah lah kalau gitu..hahaha..hari2 kasi dia orang makan lauk ni aje..senang kerja..hahaha