Tuesday, January 25, 2011

Daging Rogat Bawang

Salam, dipetang Selasa yang mendung .. macam tau2 aje puan tanah pun  sedang mendung tak ada mood nak update blog...entahlah lately..the first time since blogging, inilah kali pertama rasanya mempunyai perasaan seperti in...adakah tanda2 blog nak menopause ke?..haha..
Bukan apa, lately juga apa yang dibuat dan masak(bake & kuih) mostly macam tak menjadi!!..macam penat & tawar hati nak main masak2 ni...adding to now nak kena tengok budak2  punya school work..tak boleh nak idle sangat...  kalau kita leka, dia orang pun leka ..dengan Marsya dah K1 this year, kena really spent the time with her phonics & reading..Iqram pulak I have to really drill him and Hasif, is facing the critical year this year...at the same time, he is using the home computer for his Design & Technology 'O' level project...also part of the reasons why cant update lah..

Kalau last year, I can sleep late till 1-2 am in the morning, sekarang by 10-11pm I dah macam ayam berak kapur..haha..by that time all my energy dah drained out..maybe because pagi pukul 5.30am I dah bangun & straight from then berjaga sampai kemalam..sometime, nak update jugalah tapi a few times I tertidur depan computer ni..hahaha..so I hope you guys understand if this blog went silence for a few days without updating ya..kita tak kemana, I will still be here..

Ok back to business!..hehe daging rogat bawang ni, rasanya adalah macam kari kering tapi bawang goreng didalamnya yang add the difference to this dish..kalau during raya I think boleh masak lauk ni, sebab hari tu kita ada rebus nasi impit & cuba makan dengan ni sedap u.. also suitable to be eaten dengan nasi berperisa juga..tapi I just makan dengan nasi putih panas2 gitu aje & kering2lah senang cakap..

Ingredients:-
1kg daging lembu dipotong10-(Ayu hiris nipis aje macam biasa)
1/2 cawan pes halia dan pes bawang putih
150g mentega
7cm kayu manis-(Ayu gunakan 1 batang aje)
6 kuntum buah cengkih-(Ayu gunakan 4 aje)
6 kuntum buah pelaga-(Ayu gunakan 4 aje)
1 sudu makan lada serbuk
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan rempah kari daging
5 biji tomato, setiap dipotong 4
1 cawan hirisan daun ketumbar
20 biji bawang merah dihiris dan digoreng dengan mentega sebentar-(Ayu gunakan bawang goreng yang dah ready made aje)
1 biji bawang besar didadu
garam & perasa secukupnya

Method:-
Panaskan mentega didalam kuali. Tumis kayu manis, pelaga, bunga cengkih dan 1/2 cawan hirisan daun ketumbar. Tumis sebentar sahaja dan balik balikkan. Masukkan kunyit serbuk, lada serbuk, rempah kari, hirisan dua biji tomato dan garam.
Biarkan ia masak sebentar, kemudian masukkan daging dan kacau selama 5 minit. Masaklah sehingga daging empuk. Barulah dimasukkan lebihan hirisan daun ketumbar, hirisan bawang merah yang telah digoreng dan lebihan tomato. Kacau rata dan matikan api.
Sources:-From Hjh Azarah Abdul Majid@ Asmah Laili,- Minta Ampun Sedapnya

8 comments:

ady said...

fuhhhhhh.... sdapnyaaaaaa.. ..meleleh plak tengok yg ni.. hehehe

aidah said...

Sama lah dengan akak kalau time sekolah penat melayan anak2. Homework they all nak kena tengok, kalau tak semua leka. They all yg sekolah kita yg penat, hehehe. By the way daging tu kalau makan dengan nasik himpit mesti sedap.

Mas said...

kak ayu..makan ngan roti pun sedapp ni....terliur mas tengok tau...

mokwonik said...

salam ayu...woooh we are in thsame boat lah ayu..part yg 'drilling' tuh kekadang tak tahan...mind exhausted tau!!
sabarlah ayu..sementara bebudak nih tak kawin lagi..bila diaorang to dah kawin n ade family sendiri..masa tuh kita bleh honeymoon!!!! hopefully!!

Nieza said...

kak ayu, bz-bz pun sempat juga tayang mskkan yg sodap2..hehe btw bawa2 bersabar yer kak ..bersusah2 dulu dan bersenang2 kemudian..:)

Ayu said...

ady - heheh...cubalah ady..kalau tak ada rendang boleh digantikan lauk ni tau..

aidah - betul tu kak, dia orang yang sekolah kita yang penat & stress..hehe
suara ni dah la tak boleh cakap, sampai kering air liur..hahha..aah daging tu pun sedap makan dengan nasi impit.

mas - betul tu mas dengan roti pun sedap..heheh

mokwonik - walkslm, hahah..yes we are!!..drilling tu lah yang kasi kita mentally drained....hahah..kahwin?..kasi mak duit dulu baru boleh kahwin..hahah..
kecik stress lain dah besar pun stress lain ..haha

nieza - haha..bz bz pun nak makan ..tekak tak peduli bz hahah..
betul2 tu nieza, mudah2han begitulah hendaknya..

fara dean said...

salam kak..
jgn stop berblogging..nnt rindu nk tgk masakan akak..
mmg penatkan jadi ibu ni..huhu..
oo kat sana ada sunject design n tech ye..bagus tu..
kak..lapar pulak nengok resepi ni..nak lunch kt sini la..

Ayu said...

faradean - heheh..baru angan2 aje ..hehe so far i think nobody would cares anyway..haha..memang fara, penat, confirm akak tak boleh jadi cikgu..sebab bila time mengajar tu..blood goes upstairs aje..haha..
yes untuk hasif dia memang pilih this subject..