Tuesday, January 04, 2011

Kek Alunan Kasih

Ok another entry tertunda..kek alunan kasih yang ramai dah buat..which are mostly cantik pattern2 & colour2 yang dibuat..Actually this was my  second time buat..the first one tak sempat nak ambik gambar dah habis...Marsya suka betul sebab ada colour2nya tu.. boys pun ok juga, nampak dia orang makan juga kek ni..Recipe dicilok dari dapur  Kak Am@seroja kitchen yang diambil dari FB-kongsi resepi..Terimakasih puan2 for sharing..Sedap kek ni sebab macam butter cakelah gitu..the unique part of course the used of cocoa powder for the black lining.... steps boleh tengok kat blog Kak Am tu ya..
Saya gunakan loyang 7x7 x3 inch ..just nicelah for me..
KEK ALUNAN KASIH
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})
BAHANNYA
  • 5 Biji Telur
  • 1 ½ cwn Planta atau (250g) -(Ayu gunakan 250g golden churn butter)
  • 2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
  • 2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)-(Ayu gunakan 11/2 cawan aje)
  • 1 sudu kecil baking powder atau 3 sk (sudu kfc)-(Ayu gunakan 1 sudu kecil aje)
  • ½ cwn susu cair**
  • 1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
  • *Sebuk koko (secukupnya)
  • *Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
    *sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.
Cara2:
  • Pukul planta dan gula smpai kembang...
  • Masukan telur satu persatu..pukul lg sampai kembang
  • Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
  • Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
  • Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan
  • ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
  • Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
  • Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
  • Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…
Pengalaman sendiri :
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut
serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.
Sources:-From http://serojakitchen.blogspot.com

23 comments:

Mat Gebu said...

Alaaaa....menggodanyaaa...wajib kena buat juga nihh...hmmm..

hana said...

mak aihhhh lawonyer kakyu.... masih dlm waiting list... lum sampai seru nk buat.. mintak dulu ngan kakyu er.. hihi

K.Nor said...

fuhhh.. oren & pepel!! cun abis :)

Sue @ Nenie said...

Salam....Wahhh makin pemes emes kek ni..Mana-mana dah ramai yang cuba...Ni terasa nak ikut jejak langkah juga ni...Tunggu seru dulu..he he he

izahdaut said...

sama la, dlm list nk buat nak buat..tapi tak terbuat jugak...cantikkkkkkkkkkkkkk.. bagi semngt sikit kak ayu kat saya neh

Hann said...

Cantiknya kombinasi warna.. terus rasa teruja nak buat gak..

Nieza said...

salam kak ayu, wah cun bangat ni....tertarik dan menarik dgn colour tu...nieza dah buat dah dulu teringin lak nk buat lagi...hehe

Sofea said...

cantiknyer..nice colour!

Yatie said...

Salam Ayu,
Mengodanya kekmu itew....suka sngt kaler purple dan oren tu..cun abes..

Subhie Arun said...

wow too lovely...hv to give a try...thx for sharing..frst time here..lov ur space..will keep visiitng!glad to be ur next follower!

http://subhieskitchen.blogspot.com/

Mimiey.. (^-^) said...

kak ayu,nak 5 keping!!!! lawa sgt2 kaler die..purple campo oren...cantekkk...ni tmbh berkobar nk buat nih...

anymz said...

ayu,,nampak sedap..akak teringin nak buat tapi takot tak laku..sebab anak2 lebih prefer kek yang ada cheese bagai..nanti nak cuba jugak lah..

Rima said...

Woahhh very pweettyyy!! nanti nak try buat ah.. :o)

Ayu said...

mat gebu - haha..betul tu cikmat, wajib, kena buat..haha

hana - tak apa hana, slow & steady, takkan lari kek alunan dikejar..
kek tahun lepas hana, dah habis dah..heheh

Nor - hahah.. oren & pepel, dont play play ah..hehe

sue@nenie - walkslm, aah sue, dah ramai yang mencuba..akak pun
tak nak ketinggalan bas..cubalah..

izahdaut - ah tak payah akak bagi semangat, dah buat pun..
cukup pantas izah buat ya..kalau akaklah masih terkais2 & terkial2..hehe

hann - heheh..thanks hann, saja aje main colour2..hehe
cubalah ..

nieza - walkslm, aah nieza, my girl pun suka kek colour2 ni..the first cake lagilah more colours itu yang dia suruh buat lagi, ..hehe

sofea - thanks sofea, hehe

yatie - walkslm, haha..orange is my favourite colour, tapi purple tu just
nak kasi dia berlawan sikit..hehe thanks yatie..

subhie arun - thanks for dropping by & follow.
glad to share with you guys..will visit your space too ya..

mimiey - hahah..alahai 5 abuk kek pun dah tak ada mimiey..
dah habis dah..wah purple & oren pembakar semangat ya miey..hehe
cubalah..tapi bila dah buat tinggalkan akak 5 keping juga ya..hehe

anymz - kak, kalau akak suka kek yg berbuttery , kek ni
adalah didalam kategori itu..rasa2nya, anak2 mesti suka
kek ni kak..cubalah..

rima - heheh..thanks rima, ah rima kalau buat lagi
beautiful bukan pretty lagi..hehhe

Nana Sidek (Kak N) said...

Ayu, cantik dan mengancam betul kek ni...BTW happy new ear to you and family....:)

ilahjy said...

hehehe jgn tunggu lama2 nanti lama ketinggalan..hehe warna kek ni mmg mengancam iman selera kusss...
tapi tak jani nak bikin bila huhuu.. tungguuuu....tapi kak ilah tapik springgggg kat izah...cepat dan pantasssss...

asmar said...

Salam Ayu. Ramainya yang dah buat kek ni. Nak kena kiv ni jugak la.

Naz said...

Salam kak Ayu..
Wah... di sini pun tgh beralun kasih rupanya..

Ayu said...

nana sidek - thanks kak N, same2 to u too ya..

ilahjy - jgn tunggu lama2 , orang kampung semua dah tau..heheh
memang tabik untuk izah..cukup pamtas dia mengalun..haha

asmar - walkslm, aah kak, ramai dah buat..tak apa slow & steady asal buat..hehe

naz - walkslm, hahaha..cinta terlaranglah naz..hahaha

Susanna said...

Hi Ayu,
Is the cawan measurement in above recipe using metric? I'm confused cos 1.5 cawan planta = 250g.

If it's not metric, can u please advise :
1) 1 cawan = ? ml
2) the Sugar + Flour measurement in grams?

Thanks,
Susanna

Ayu said...

Hi susanna,
The recipe calls for 11/2 cup of planta or 250g butter..
I think if use planta then i assume using the metric cup is around 340g..
All the cup measurements are in metric cup..

If you want to convert better,
You can go to this website..just type the amount and it will convert for you..

http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fuseaction/tools.measures/Measures.cfm

Susanna said...

Hi Ayu,
Thanks for the helpful info, Ayu! Since the cawan is metric in this recipe - no problemlah with the conversion. ( It's just tht for some "old " Malay recipes - cawan sometimes refers to teacup, which is smaller than the metric cup! )

Regards,
Susanna

Ayu said...

Susanna - Your welcome dear..happy baking ya..:)