Friday, January 28, 2011

Sticky Caramel Chicken Wings

Chicken again!!..hahaha..but this chicken recipe is another keeper...its nice to be eaten with rice or snacking, My son, said it taste like those chicken that I usually ordered when I ordered delivery pizza...so sedapp..only thing next time I want to add a bit of black pepper powder to give it a hotter taste..although  its still very  nice with the original recipe..

This  was one of the simplest, economical and yummy recipe!!..
Thank you dear owner for sharing. 2 thumbs  & 2 toes up!!

Bahan-bahan ( 24 keping )

  • 12 keping kepak ayam (belah dua jadi 24)-(12 chicken wings cut 2 so 24)
  • 2 sudu besar minyak masak-(2 tbsp vegetable oil)
  • 3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)-(3 garlics crushed)
  • 1 sudu besar halia dicincang-(1 tbsp  minced ginger)
  • 1 sudu besar sos ikan-(1 tbsp fish sauce)
  • 1 sudu besar kicap-(1 tbsp soy sauce)
  • 1 sudu besar sos cili-(1 tbsp chilli sauce)
  • 1/4 cawan (60ml) madu-(Ayu gunakan dalam 7-8 sudu besar)-(1/4 cup honey(60ml) -(Ayu used about 7-8 tbsp)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.-(Heat oil in a wok. Add in garlic, ginger and chicken wings, stir and fried for 5 minutes.)
  2. Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).-(Add in all the sauces and honey, stir a bit and cover lid. Stir occasionally for 15 minutes or till all the wings are cooked and browned(covered with sauce)
  3. NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. Sedap sangat! -(NOTE:- When you added honey, the sauces would bubbles up. Do not be alarmed when see the sauce almost burnt towards the end. When the wings have been covered with the sauces it would become sticky and caramelized like BBQ chicken.)
Sources:-From  mutiarazura@myresipi.com

23 comments:

Nieza said...

kak ayu, sedapnya...nk tumpang lunch sini kak...menarik nengok wings ni dok posing...hehe

kucingorengemok said...

kak ayuuuu, tak lapar pun boleh kecur, macam mana ni? nasib baik gaya resepinya macam senang je nak buat! :)

hani said...

nak nanges kuat2 la tengok ayam kak ayu tu....nak g spore jap laa..bawa nasi ni, leh makan dgn ayam akak tu...ahakss

Yatie said...

Salam Ayu,
Tngk pun dah tau mmng sedap hingga menjilat jari...huaaaa...mana nak cari kepak ayam masa niiiii...

Mr. Mama said...

mmm.....mengkelan cek tengok wings tu...ada lagi ka belen-belen...he3x...

ady said...

as salam kak ayu................

banyaknya lauk kak ayu masak hari ni......sedap2 belaka..think about that make me hungrylah...

Nana Sidek (Kak N) said...

Ayu...sedapnya tgk ayam tu..mcm terliur gitu...

hana said...

salam kakyu....
mmg sedap sgt ayam nih... dulu ms mmula try, gian btol.... Klu bleh ari2 nk buat... haha.... mintak sekepak pong jd la kak. ..

Ummi said...

salam Ayu...weeey laaaa..sedapnya sticky caramel wings...fav anak2 nih..nnt boleh la buat lgk..dah lama jugk x masak ni.. ^__^ Selamat berhujung minggu Ayu..

anymz said...

assalam ayu,boleh buat jugak nanti ni..sedapnyaaa...ratah2 macam tu aje kan?

zarin said...

memang super duper sticky ah chicken tu..

♥LOVE2COOK♥ said...

I made something similar few weeks back. Unfortunately didn't snap any pics to post.

You made it super sticky and delish! :D

Can I have some or nothing left??? :(

NoorMasri said...

ayu..menu kita sama lah ari ni..akak pun masak kepak ayam...tapi akak panggang kepak ayam tu..bahan marinate pun lebih kurang dgn ayu..cam janji lak kita..tapi akak tak masukkan dlm blog sbb malas nak ambil gambar..dah makan kepak jom terbang hehehe

Naz said...

Salam kak AYu..
Uihhhh...mengancam habis kepak ayam tu..Berkilau dan berkilat kena lensa kamera hehehe..link kita dah tukar2.Skrg kita tukar2 mknn pulak ok?Naz bawak kek gula hangus ni nak tukar dengan chix wing akak tu..

Chik Mimi said...

kanda ,sedapppp ni nakk,kak pasal cekodok tu membolatkan dinda pun main taram je kadang-kadang2 jadi kadang2 idak,tp dinda rasa sbb dinda masukkan sikit BP kut.tapi mmg selalu kacau2 ler cucur tu

fara dean said...

sedapppppnya!! Thumbs up 100X!!
jadi laparr pulak tgk gambar chicken wings ni

Anonymous said...

sis tumpang tanya,kicap apa? kicap cair,pekat,masin,manis? tq

Mak Peah Bini Sood said...

Wah enaknya...anak-anak I setiap hari pun ank Ayam...nak bela ayam kat belakang rumah lah Ayu...hahahahahah

Ayu said...

nieza - silakan nieza..hahha..tapi dah tinggal tulanag aje..hahha

kog - hahah..cubalah walaupun dah kenyang, tapi for snacking masih boleh masuk lagi..
hahha memang senang nak buat..

hani - wahahaha..jangan nangis kuat2..nanti orang dengar baby mana pulak tu..
haha..cekup aje dalam monitor tu hani..haha

yatie - walkslm, betul yatie..memang kita pun makan menjilat jari tau..
sedapp..

mr mama - hahah..dah habislah mr mama..lain kali datang cepat sikit tau..haha

ady - walkslm, haha..macm gitulah ady kalau ada budak2 tak makan ikan kena masak lauk lain..

nana(k N)- hehe actually kan kak, kita tengok gambar tak berapa convincing sangat..
tapi bila tengok banyak yang review cakap sedap kita pun cubalah memanglah sedapp..

hana - walkslm, aah hana, tulah akak nampak juga review hana kat myr tu..
sedapkan hana..nak sekepak pong dah takdaklah hana..haha..

ummi - walkslm, wah kak ummi pun dah try ni ya..memang sedapkan anak2 suka
sangat..

Ayu said...

anymz - walkslm, aah kak buat ratah2 tak tahu nak stop..bila realize eh dah tinggal sikit..hahha

zari n - hahah..beyul tu zarin, bekas kuali lah yang sticky kena rendam haha..

love2cook - hahah..sorry lah love nothing left..nanti i tangkap chicken wings lagi i buatkan love ya..haha

noormasri - jom kak,kita terbang diawan yang biru, eh, tak boleh tengah musim hujan ni..tak berhenti2..cam janji kan sebab we got the same taste..hahah

naz - walkslm, haha..kepak ayam berkilat nampak muka akak tak kat situ?..hehe..
wah thank you bawak kan akak kek gula hangus ya..ermm sedapnya..tapi ayam dah habis macam manan ni?>.hehe

faradean - wah!!..mana fara dapatkan 98 thumbs lagi tu?..hehe
cubalah fara..

anoymous - akak gunakan kicap masin cap kipas udang.sebab madu dah manis, jadi akak gunnakan kicap masin..ur welcome dear!..

mak peah - hahah..tulah gee, kalau boleh memang kita nak bela ayam tau..
tak jelak2 dengan ayam..hahah

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu
Wow!!! Chicken Caramel... kepak ayam grg belacan blm try ni dah kluar lagi recipe baru!!!!
Anak2 mmg suka kan ayam kan Ayu. Kat sini pun sama sometimes naik jelak both mama & hubby. Sometimes Hubby mama suroh masak lauk lain...
Thanks yer Ayu...jgn nangis2 ah nnt mama ikut nangis lah mama ni penyedih tau!! Thanks for letting me tryout recipe from your kitchen dear... lap u many2

ain said...

aaaahhh nak gila tengok all the recipes here.Thanx kak ayu, i wish i have more time to godeh here!

Ayu said...

mamahawa - walkslm, lahhh baru perasan comment mama kat sini ya..waduh..3 tahun baru tahu ..hahaha.. thank you mama juga sebab selalu sudi mencuba recipe2 kat blog kita ni..hug2 hug2..

ain - hehe..slow & steady ain..akak ..blog akak ada disini..bila2 boleh cuba ya..hehe