Friday, December 16, 2016

Kerabu Udang Kacang Botor

So this is third batch of kacang botor ..kita buat kerabu....google recipe jumpa kerabu ni kat dapur Fiza..pertama kali buat kerabu udang kacang botor ni..Alhamdullilah sedap.. Terimakasih Fiza for the recipe..Akak minta izin dipanjang2kan disini pula ya..:)

Kerabu Udang Kacang Botor
Sources:- Fizalgk
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
 Bahan A:- 
100gm udang - Rebus sebentar dan kopek kulitnya (Ayu tak rebus)
segenggam taugeh - di celur (Ayu tak celur)
100gm kacang botol di hiris halus (Ayu guna 200g)
1 labu bawang besar - di hiris halus
1 cawan kelapa parut putih
1 sudu besar air limau nipis

Bahan B (ditumbuk) -(Ayu blender kering)

2 ulas bawang putih 
3 ulas bawang merah 
1 sudu besar udang kering atau ikan bilis - di rendam terlebih dahulu
4cm kunyit hidup
sedikit belacan (kira-kira 4cm) - di bakar terlebih dahulu
2 biji cili merah + 5biji cili padi



Cara-cara 
1.  Tumbuk semua bahan B hingga lumat kemudian gaul dengan kelapa parut. Panaskan kuali dan goreng sebentar  kelapa parut (urap) tadi tanpa menggunakan minyak, agar kerabu tidak cepat basi. masukkan juga air limau nipis, garam dan gula secukup rasa.(Ayu masukkan juga udang dan gaul hingga masak, kemudian masukkan kacang botor dan gaul rata)

2. Apabila kelapa yang di goreng tadi sudah sejuk, gaulkan dengan udang, taugeh dan kacang botol dan hidangkan. (Akhir sekali Ayu matikan api dan baru masukkan taugeh, gaul rata)


Selalunya saya buat kelapa (urap) ini dalam kuantiti yang banyak dan simpan di dalam peti sejuk. Bila teringin menyediakan kerabu apa pun seperti kerabu pegaga atau kerabu daun selom, hanya perlu panaskan urap sebentar dan gaulkan dengan ulam2 tersebut yang telah di hiris halus. 

4 comments:

adda syuhada said...

sedapnyer..

Monica Rampo said...

enak ini kak, dimakan tanpa nasi saja sudah sedap..

Ayu said...

adda
thank you adda

Ayu said...

Monica
betul tu Monic,
ratah2 gitu aje pun boleh...:)