Wednesday, January 26, 2011

Tepung Pisang Goreng


Salam, hari ni I tak tertidur depan computer, Marsya is back from school,  tengah take afternoon nap tu, the rest of the boys belum balik lagi ni..so quickly masukkan entries..would like to share, recipe adunan tepung yang I make the other day to goreng pisang using this recipe that I've got from suratkhabar berita harian yang dah lama tak ingat datenya sebab kita just copy the recipe in my buku ceti..
bolehlah lain kali guna recipe yang ni aje..a more simplified one compare to the last time..

Ingredients:-
1-2 sisir pisang nipah/tanduk/rajah atau pisang2 yang sewaktu dengannya.

150g tepung naik sendiri
100g tepung beras
1/2 sudu kecil kapur
1-11/2 cawan air(janagn terlalu air)
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
sedikit pewarna kuning

Method:-
Campurkan semua bahan2 dan kacau rata. Bila dah sebati, gorenglah pisang macam biasa.
Sources:-From berita harian

4 comments:

hana said...

salam kak.yu..
haishhh byk tetinggal rupenyer n3 kakyu.... dah lama tk mkn pisang goreng kak.... sedapnyeerr...kiter suker pisang tanduk cicah pulak ngan sambal kicap..perghh! pingsan!!

zarin said...

taruk tepung naik sendiri ye kak! slalu guna tepung gandum je and the rest tu sama lah mcm yg mak saya ajar :D
halamakkk! teringin pisang goreng ler pulak

Ayu said...

hana - walkslm, hehe..tak apa hana, tak lama lagi nanti balik msia, mesti jumpa punya..ah time tu lepaskanlah rindu dendam..heheh..

zarin - hehe..maybe next time kalau gunakan tepung gandum, buh sikit baking powder..pi cari pisang pi..hehe

Mak Peah Bini Sood said...

hujan hujan makan goreng pisang ayu nyaman!