Wednesday, February 16, 2011

Spaghetti Seafood Marinara..again

It has been quite sometimes since I last cooked spaghetti ..so bila, masak ni semalam, sampai tak kecukupan, itu pun I gunakan botol besar for this...macam nilah..orang2 kat rumah ni..kalau spaghetti saucenya colour merah macam ni dia orang makan, tapi kalau yang putih2 tu..semua tak reti makan..baik yang tua ataupun yang muda..so no choice asik masak spaghetti sauce macam gini ajelah..hehe..

Bila dah rebus spaghettinya 1 packet,  Hasif requested untuk tambah lagi, tapi spaghettinya dah habis so terpaksalah kita rebus 1 packet lagi..then ada balance 3/4 lagi spaghetti rebus, itu yang kita perbagaikan like masak spaghetti soup and another menu which I will post later..meanwhile enjoy this seafood spaghetti of mine ya..

Ingredients:-
1 packet spaghetti
some olive oil
salt
water
Boil all the above till al dente and drained.

Sauce:-
1 small bottle PREGO' tomatoes sauce + 1 bottle water(same bottle) or more
1-2 tomato diced/chopped
1 carrot shredded
1 big onion diced
2 garlics diced/chopped
1 capsicum diced-(optional)
1 small can  button mushrooms slice
some medium prawns
some squids
$2 lala-(or mussels,optional)
1 tbsp chili powder-(optional kalau nak pedas)
2 tsp Italian herbs
1 tbsp pepper
1 tbsp black pepper
1 cube chicken stock
salt to taste
oil

mozzarella cheese shredded sprinkle on top
cheddar cheese shredded sprinkle on to
parmesan cheese sprinkle on top

Method:-
Heat oil and saute garlics, add in onions and stir till soft. Add in carrots,capsicum, and stir well. Add in chili powder,pepper,black pepper, Italian herbs,chicken cube and stir. Add Prego sauce, mushrooms,prawns, squids and lala and stir well. Add in water to estimate how much runny preferred, if wants thick then less water. Add salt let simmer for a while and turn off heat.
Pour onto boiled spaghetti and sprinkle with mozzarella, parmesan and cheddar cheese. Ready and serve hot

13 comments:

harleena said...

sedapnya spagheti seafood especially tang udang tu... Saya hari ni spagheti gak tapi spagheti carbonara ayam..

NoorMasri said...

waaaaaaa......nak nangis rasanya sbb tak dpt rasa sedap betul nampak....eeeeee....geram !

Sizuka said...

ayu, my favourite tu! tapikan since sekarang I calorie counting, maka pasta boleh buat once in a blue moon.

lawa la u cat ur "house", nampak anggun :D

Ayu Safieza said...

Kak Ayu....cedapnya marinara recipe tu...same here...penah tgok dlm itu spaghetti ada cili padi tak?Hik2...memang I love spicy in most of everything....

Nak pinsaaaang tgok ada 3 jenis cheese kak ayu buh wat topping....erkkkk...pak kal la jauh ni....

Chik Mimi said...

kandaaaaa miss u hehehe nak spag tu kita pun dah lamaaaaa tak buat semua benda ade tp kemalsan camne tu tulun jwp sat hehehe

Yat Maria said...

Akakkkkk..ishhhhh...ai baru abis makan pong leh terbukak selera tgk spag ni!!!adoilaaa...apa akak masak sure wat ai menjejes2 ni!

Mimiey.. (^-^) said...

perrggghhhh kak ayu...mintak sepinggan..hehehehheh..sedapnye spageti ni, dh lama habis stok kat umah ni.,..masuk list ye...

Wanieyra said...

kak ayu...tengok gambar je rasa dah sedap, tak tahulah kalau betul2 dpt makan

Ayu said...

harleena - oh ya ke wat a kebetulan..hehe..tulah akak pun ingat nak buat
carbonara tapi my kids ni tak berapa suka yg kuahnya putih..terpaksalah kalau nak makan kena beli..hehe

noormasri - hehe..akak jangan geram2 kak, kita tenagh geram tengok kek akak tu...!!

sizuka - aah eh, u tengah diet tak boleh makan ni selalu..tak apalah sabor ajelah..shidah..hehe..sekali2 nanti bolehlah.. cat?..cat apa tu shidah?..

ayu safieza - aah akak nanti nak try yang letak cili padi ..spaghetti arrabita namanya..itu time akak makan kat swensens pedas & sedap giler...terbakar lidah akak ..haha.. 3 cheese yg wajib mozarella, yang sunat cheddar yang harus tu parmesan..heheh

chik mimi - dindaaa...nak tolong jawap lah ni..kalau benda dah ada tapi kemalasan..
jawap dia tak dapat makan ler..hahahah..miss u too dear..

yat maria - hahah..wah kalau masih ada selera nak makan lagi, that means yat makan sikit aje tu, and boleh makan lagi..alahai..yat..biasa2 ajelah yat akak masak tu..thanks for the compliments ...:-)

mimiey - boleh2 miey nak sepinggan ya..ok nanti akak panaskan kuah..nak cheese lebih tak?..hehe..nanti miey buat jgn lupa akak tau..haha

wanieyra - haha..ha itu yang kena cuba baru tau..hehe..thanks eyra..

Naz said...

Kak ayu.. D Rumah Naz pun kalau sos putih x laku tp yg merah mcm ni mcm x cukup kekadang tu.. Sedap nmpk spagetti akak..

Nor Moscow said...

sedapnya...kena buat gak satu hari nanti nih..

Nor Moscow said...

sedapnya...kena buat gak satu hari nanti nih..

Ayu said...

Naz- tulah naz, akak kadang2 teringin nak buat kuah yg putih2 tu..tapi fikirkan nanti tak laku..terbuang ajekan..sayang..

nor moscow - cubalah nor, mana tahu kena dengan selera nor & family..oh ya..thnaks sudi keblog akak & follow..jauhnya kat russia ya..