Friday, April 08, 2011

Kaswi Labu Kuning

Semenjak dua menjak musim labu ni..ramai teman2 blogger yang dah mencuba beberapa recipe yang menggunakan labu as bahan asasnya...kita juga masih tak cuba lagi apam labu, kuih koci labu, bingka labu,pengat labu, dan sebagainyalah..bila ada beli labu angan2 nak buat tapi ended up terus masak buat lauk labu lemak cili api..hehe..then while browsing kita terjumpa recipe kaswi labu ni..terus bekenan dan mencuba..pada mulanya a little bit macam tak sure lagi sedap ke labu dibuat kaswi ni..jadi kita buatlah separuh adunan aje..jadilah kan nak rasa macam mana..ehhhhh..ternyata menyesal tak cukup lah..Mr Hubby suka, my parents suka, kita pun sukaaa....sedapp nyah....
kalau tak percaya cubalah sikit dulu..suku ke jadilah ..boleh dibuat lagi kuih ni..Thanks Kak Fida for the recipe..Kita korek betul2 recipe2 kat situ..this recipe was posted way long ago...alhamdullilah terjumpa recipe ni.. For those yang dah tak tahu apa nak buat lagi dengan labu ni..cuba pulak lah kaswi labu ni ya..heheh...those in bracket apa yang kita gunakan
Bahan-bahan ( loyang 11x11 inc. )
-Ayu gunakan acuan kalau loyang mungkin boleh gunakan 8"
  • 500 g labu kuning - kukus dulu baru timbang-(250g)
  • 500 g gula pasir-(250g -Ayu gunakan 220g)
  • 500 ml santan - (dlm kotak)-(250ml - 200ml santan pekat +50ml air)
  • 3 helai daun pandan - disimpul
  • 1 sk garam-(1/2sk )
  • 700 ml air-(350ml)
  • 300 g tepung sagu-(150g)
  • 150 g tepung gandum-(75g)
  • 50 g tepung jagung-(25g)
  • 1 sk alkaline water/ air kapur(1sb)-(1/2sb air kapur)
  • 1 sk pewarna kuning-(Ayu gunakan warna oren)
  • 1/2 sk esen vanilla/ros(opt)-(Ayu gunakan esen vanila)

Cara-cara

  1. Labu kukus dilecek halus .
  2. Santan, gula, garam dan daun pandan dimasak hingga gula larut.
  3. Bancuh tepung2 dgn air dan tuangkan santan panas dan masukkan semua bahan yg lain lalu tapis.
  4. Masak adunan yg ditapis hingga naik wap dan tuangkan ke dlm loyang dan kukus hingga masak.
  5. Hidangkan kaswi labu bersama kelapa parut putih yg dikukus dulu dgn sedikit garam 
Sources:-From kakfida@myresipi.com

17 comments:

Kak Rosaliza said...

assalam ayu..best kaswi labu tu, tak nmpk rupa labu langsung

Ayu said...

kak rosaliza - walkslm, memang best ni kak..memang tak namapk labunya kan..hehe

Mak Peah Bini Sood said...

Assalammualikum Ayu

nak tanya kita nih suka kueh kaswi kuih awak cantik benar... tepung sagu gan tepung tapioca lain ya...sbb kita terbeli tepong tapioca bleh buat kueh apa ya yang?... ada tak kueh u yang pakai kueh tapioca nih... hehehehhehe

ady said...

as-salam kak ayu
nampak menarik je.....nak cubela nt

Ayu said...

mak peah - walkslm, tepung sagu & tepung ubi lain dear..heheh...ha kalau nak tau kena browse pelan2 kuih muih kita kat label kuih tu..heheh..kita ni ikut recipe tak ingat kuih mana yg gunakan tepung ubi..tapi confirm ada banyak..hahaha

ady - walsklm, memang sedap ady..cubalah..tak bedek cakap ni..hehe

Mak Peah Bini Sood said...

uwahahahahhahahahha tergelak besar I lerr....adeh sib baik...kita tak pakai tepung apioca buat kueh kaswi...hahahahahhha terimakaseh Ayu sayang!

cik cek said...

Kaswi labu Kuning pulak...kreatifnya Ayu ni...warnanya menarik sgt...mesti sedapkan Ayu...ok...kak cek amik resepi lagi....Wah! dah panjang lis resepi...buat lum lagi...:-0

izahdaut said...

teringin nak try, tapi tepung sagu lak tak de... sedap nampak tu..ada skit je lagi labu tak tau nak buat apa.hehe

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

As salam Ayu...bagus gak idea wat kaswi labu...nanti kita cuba yer...

::Azura Rahman:: said...

wah kak ayu.. lain dr yg lain.. labu ni multi purpose la.. wat lauk leh.. wat bingka leh.. wat kek leh.. wat kuih kaswi pon boleh erk.. menarik sungguh kaler dia..

Mas said...

cantiknya kuih kaswi labu tu....
nampak pun sedappp la....

Mak Qis said...

tabik betul la kat ayu neh...kuih2 bangsa talam n kukus2 terer betol...i tak terbuat2 lagi spesis gini..manjang failed..hukssss

Shereen said...

Ayu,
Cantik your kuih kosui..orang Baba cakap,"senonoh skali".I saw so many bloggers with their pumpkin kuih recipe and my tekak so menggelidat but too bad hubby and son tak suka makan all these kuih-muih.If I buat,sure kena makan sorang-sorang.I tumpang tengok only la..sure I kempunan..lol!!

mekar said...

Hi curlybabe,
cantiknya kejadian kaswi ni. mesti rasanya pun sedap !

Ummi said...

Assalamualaikum Ayu....waah menggodanya kaswi labu dia...terasa2 kat tekak nih...tp ntah bila nak buat...mintak la 3 ketuii nak rasa.. ^__^

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh...Kak Ayuuuuuu

Adeh,...baru dinda leh Bw sket sbb busy dah lg 2 hari nak balik Ganu....;o)....

MMM memang dah terlambat utk kaswi labu kuning kan..sob sob sob..:(
...nengok gambar je lah.......

Ayu said...

mak peah - hahaha..nasib baik gee..kalau tak kuih kaswi jadi bingka ubi..wakakakkaka ur welcome dear

cik cek - hahah..warna patut kuning kak cek, tapi pasal labu kita oren, kita letak warna oren..hehe..panjang dah list smaalah macam kita kak cek..berjela2 dah..hehe

izahdaut - cubalah izah, akak apam labu dan lain2 tu belum cuba lagi..terus ke kaswi..heheh..

nazrah - walkslm, silakan naz,heheh kita kasi idea aje..hehe

azura rahman - aah zura..rupa2nya labu ni banayk juga boleh digunakan ..
multi purpose vegetables lah gitu..hehe

mas - thanks mas, cubalah mas..sedap ni..

mak qis - tak juga mak qis..ada juga yang kita fail..hahah..nasib2 lah kira..

sherren - thank u shereen..itu sebab lah yang lain dah macam2 recipe labu ni they tried , me baru ni buat kaswi..besides buat lauk..dont say ur hubby orang putih my kids org melayu pun tak makan..heheh..alahai kesiannya tumpang tengok aje..cubalah buat 1/4..just for yourself..

mekar - Hi, mekar..thank u for the ompliments.. sedap pada akak mekar..cubalah ..
mana tahu kena dg selera mekar..

ummi - walkslm, hahah...tak apa kak..jeling2 aje dulu bila datang seru bolehlah cuba..heheh..nak 1 ketui pun dah tak ada kak dah habis dah..hehe

ayu safieza - walkslm, oh dear..dah nak balik msia ya..cian cik abe..bila datng lagi tu?..why dont you stay him..aduhai sacrife kan ayu..tak apalah insyaallah dipermudahkan lah..u take care ya..