Friday, April 15, 2011

Ketam Lemak Merah Berjintan

Lauk nilah untuk mak bapak, sebab anak2 tak makan jadi kenalah masak lauk ayam kat bawah tu untuk dia orang...Ketam ni pun dah macam2 gaya kita buat..sama macam sotong juga..masih tercari2 lagi new ideas untuk masak ketam..so kali ni cuba pulak masak lemak merah berjintan ni..boleh tahan lah juga rasanya...dapat pulak ketam yang fresh manis aje rasa kuahnya tu..


Actually kita tak ada plan langsung nak masak ketam time tu..tapi pasal kita pergi pasar, the fishmonger tu ngoyok suruh ambil satu bakul ketam ..dia kasi discount lah kira sebab dah tengahari dia nak balik ..hehe..ha pecah rahsia, pergi pasar dah tengah hari ya..haha tak lah sebenarnya at that time baru balik dari sekolah Iqram ada parents meeting, so lepas tu kita singgah sekejap cari apa yang ada.. nampak ketam, terus right hand signal berhenti kejap itu yang terus terbeli..hehe..ketam pulak kalau dah beli tak sedap disimpan so balik tu terus ajelah masak...

Bahan:-
5 ekor ketam ( dibersihkan dan potong 2)
Sebiji kelapa ( 1 mangkuk santan )
Sedikit garam, gula dan perasa
sedikit minyak untuk menumis

Dikisar:

4 sudu kecil ketumbar
4 sudu kecil jintan manis
6 tangkai cili kering( bersihkan dan rendam air panas) -(Ayu lebihkan lagi sikit)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm kunyit 


Cara:-
1. Masukkan minyak dalam periuk dan tumis bhn yg dikisar. Tumis hingga agak garing dan wangi.
2. Setelah itu masukkan santan hingga mendidih dan masukkan ketam. Kacau hingga ketam masak. Angkat dan hidangkan

Sources:-From amy@resipi.mesra.net

7 comments:

Mas said...

perhhhhh...meleleh air liur tengok....
ada lagi ke tu..
nak ngendeng ni...he..he..

Ummi said...

Waaaaaaaaaaahhh lagi x tahan tengok ketam tuh..lama sungguh x masak ketam...saja nak kurangkan seafood tuk Aiman tu...nmpak mcm org kena resdung jek..takut dia gatal2 lak kalau bg makan...hehehe..xpun terliur lak kalau pantangkan dia...adeei... Tumpang ratah ketam kat dapur Ayu je laaa...

inaku79 said...

betul tu mas...meleleh air liur tengok...huhu
k.ayu, clear bebenor gambar ketam ni. jelas lg nyata. rasa cam real je ada depan mata lauk ni.... klu tgk gambar ni di bulan puasa kena banyakkan bersabar la...hehehe.

Ribbon Clown said...

sedapnyer!!!! nak carik ketam lah this weekend.. mmg serius terliur hehe

chikadakbiru said...

tuh diaa....sedappnyee nengok meleleh air liuq...

cik cek said...

Aduhai!
Byknya menu....mcm2 ada kat rumah Ayu ni...Taugeh/Kupang...pas tu Ayam...ni ketam la pulak....emmmm...yang mana satu eek kak cek nak pilih....sume pun sedap....

Ayu said...

mas - haha..dah lama jadi baja dah mas..hahaha..

ummi - wah, aiman, mungkin allergic atau ada sensitive nose, macam kita..
tapi kita allergic to dust..seafood pun ada juga, tapi kita makan ubat..haha..silakan kak ummi kalau nak rasa apa slahnya..hehe

inaku79 - hahaha..nasib baik tak bulan puasa ya ina..gamabr yang selalu akak ambik ada banyak shot akak shoot, tapi ada juga yang blur, sebab akak ni rabun..haha....so nak dapatkan yang clear kena lah ambik banyak kali sampai clear..itu yg berpeluh pelih..hehe lepas tu choose lah yang mana nampak jelas..

ribbon clown- hehe..cari ketam yang besar & berisi sikit baru bestkan RB?..hehe

chikadakbiru - tuh dia..ada bawa macaroons tak ni?..akak nak rasa sikit..hehe

cik cek - hahah..kak ck, semua kak ccek boleh ambik ..kita kasi kak cek rasa..a bawa nasi kosong tak ni?..lauk kita dah masak dah..haha