Thursday, April 28, 2011

Milk Chocolate Banana Brownies

Title aje milk chcocolate brownies,, but  I  used semi sweet chocolate for this..sebab tak nak manis2, since pisang yang digunakan pun dah manis..I kurangkan sukatan gulanya dan menggunakan 1/4 cawan je...kita terbeli banyak pisang itu yang over stock dengan pisang...ada lagi pisang recipe after this but that I will update bila2lah ..maybe next week ke...

Recipe I've got it from here. Siapa2 yang nak I translatekan please shout OK...So kalau nak cuba, ikutlah kemanisan masing2 ya..Oh brownies ni, macam my brownies yang pernah kita buat dulu, dia macam cakey type..(macam cake)..dan part swirling tu macam brownies yang ini...so please adjust ikut preference..

 Ingredients

  • 1 3/4 cups (11.5-oz. pkg.) NESTLÉ® TOLL HOUSE® Milk Chocolate Morsels, divided-(Ayu used 200g semi sweet chcocolate)-(13/4 cawan(345g) milk chocolate chips dibagi dua-Ayu gunakan 200g semi sweet chocolate chips aje)
  • 1/2 cup all-purpose flour-(Ayu used 1 cup)-(1/2 cawan tepung serba guna-Ayu gunakan 1 cawan tepung gandum)
  • 1/2 cup whole-wheat flour-(Ayu didnt use this)-(Ayu tak letak ni)
  • 3/4 teaspoon baking powder-(3/4 sudu kecil baking powder)
  • 1/2 teaspoon salt-(1/2 sudu kecil garam)
  • 1 cup packed light brown sugar-(Ayu used 1/4 cup)-(1 cawan gula perang)-(Ayu gunakan 1/4 cawan)
  • 1/2 cup (1 stick) butter, softened-(1/2  cawan mentega dilembutkan)
  • 2 large eggs-(2biji telur besar)
  • 1 teaspoon vanilla extract-(1 sudu kecil esen vanila)
  • 2 medium ripe bananas, quartered lengthwise and chopped -(Ayu used 150g about 3-4nos bananas + 150g to be spread on top- mashed)-(2 biji pisang sederhana besar dipotong memanjang dan dadukan-Ayu lenyekkan pisang dan menggunakann 150g dlm  3-4 pisang + 150g untuk di lapisan atas dan dimarblekan, leneykkan sekali dan dibagi dua)

    Directions 

    PREHEAT oven to 350º F. Grease 9-inch-square baking pan.-(Panaskan oven 170C dan griskan loyang 9")


    MICROWAVE 1 cup morsels in small, uncovered, microwave-safe bowl on MEDIUM-HIGH (70%) power for 45 seconds; STIR. If necessary, microwave at additional 10- to 15-second intervals, stirring just until smooth. Cool to room temperature.-(Ayu double boiled)-(1 cawan milk chocolate chips dicairkan dalam microwave- Ayu gunakan kaedah double boil aje-200g semi chocolate )

    COMBINE flour, whole-wheat flour, baking powder and salt in small bowl. Beat brown sugar and butter in medium mixer bowl until creamy. Add eggs and vanilla extract; beat well. Beat in melted chocolate. Gradually beat in flour mixture. Stir in bananas (150g) and remaining 3/4 cup morsels. Spread into prepared baking pan.-(Ayu added the remaining bananas 150g on top of batter spread and swirl the mashed  bananas around)-(Campurkan tepung, baking powder dan garam dalam mangkuk. Pukul gula perang dan mentega hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan esen vanila. Pukul hingga sebati. Masukkan chocolate yang telah dicairkan tadi. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Masukkan separuh pisang yang telah dilenyek tadi dan gaul rata.Kalau nak masukkan chocolate chips lagi pun boleh, tapi Ayu tak letak.selepas digaul rata, Ayu masukkan balance pisang yang dilenyek ketas adunan dan marblekan dengan adunan..)
    BAKE for 40 to 45 minutes or until wooden pick inserted in center comes out clean. Cool completely in pan on wire rack. Cut into bars. Store in covered container in refrigerator.-(Bakar selama 40-45 minit atau sehingga lidi menyucuk keluar bersih. Sejukkan didalam loyang diatas rack. Potong kuih dan simpan didalam bekas yang tertutup didalam peti sejuk)
Sources:-From http://www.verybestbaking.com

18 comments:

Lizahanum said...

assalam k.ayu.....

wahh....mengancam tul brownies banana tu...nak 3 ketui bole...hehehe

Ayu said...

lizahanum - walkslm, silakn liza..itu aje yang tinggal..hehe..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Assalamualaikum ayu..

Memang nampak menarik brownies tu...tapi terkial kial kita tak der translate bahasa Malaysia..(:

PapaCheong's 拿手好菜 said...

Hi, I have been a silent reader of your blog and I have to admit that I have been 'stealing' receipes from your blog to try them out myself after seeing the nice picture you have been putting up but my outcome is never as nice as yours.

Papacheong
http://home-cook-dishes-for-family.blogspot.com/

Diana @ Melley Mey said...

Tergoda lagi nie... Dah banyak dan masuk list.. nie pun masuk gak nie.. hehehhee

cik cek said...

Emmmm.....Salam Ayu...

Mengoda dan tergoda....cantik....tertarik...dahterasa cam makan brownies ni....nyum...nyum....cedapnya...upsss...ada pisang lagi....wow!

CT Delima said...

Assalamulaikum Ayu

memang mengancam pun.. lama ct tak buat brownis. last tak bila tak ingat dah lama. Yang resipi ni kalau CT simpan agaknya jatuh tangga keberapalah kan. ..hehehe. Banyak resipi yang tertunggak masih belum buat.. adeiii.. :D

Mamasya said...

Dah terpaut hati dgn bronies pisang Ayu...yg tang pisang tu nampak moist ....ymmymmm terasa sedapnya

Naz said...

Sedapnya Kak Ayu...
Nak sepotong kak... Balas dendam seminggu x dpt makan...hehehe..

Ayu said...

nazrah - walkslm, heheh ok nanti kita translate kan ya..semalam dah magrib..itu yang tak sempat..

PapaCheong - Hi, thank you for visiting my humble blog, thank you too for trying some of the recipes here hope it suits ur tastebud....wow, thank you too for the compliments, to me the 'apperance' can be brushed of, as the taste is more important ..hehe..by the way can I know, which recipe that u tried..:-)

Diana - hahah..samlah macam akak dah banayk masuk list mungkin tahun depan baru habis..hahaha

cik cek - walkslm, hahah..kak cek...cubalah kak cek, ni case nak perhabiskan pisang..hahah

ct delima - walkslm, hahahah..wah lama tu sampai tak ingat bila...hehe
kalau yang ini rasa2nya dah 1000km jauh kot?..haha..samalah macm kita..

mamasya - heheh..cubalah mamasya..adjust part gula & chocolate tu..kalau ikut kita memnag tak berapa manis...sebab kalau manis2 my parents tengok aje ler..haha

naz - hahah...kalau nak balas dendam tak boleh sepotong, kena satu loyang..hahah..

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Menariknyaaa nampak hasil kejadian brownies Ayu.......aku tergodaaaaaaaaaa

Honey Bee Sweets said...

Oh wow, I never thought about adding bananas into brownies! Great idea, will try it out when I buy some bananas. :)

♥LOVE2COOK♥ said...

Akak, this is really tempting me lor!!! Nak cari pisang!!! ;)

ShashaCatering said...

Wah! Sedapnya, tak tahan dah nak makan ni... ;)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak... hehehehe.. tu ler kan akak.. x tau bila nak abis nie.. hari2 nmpk resipi sedap kan kan.. hihiii :D

oo yer .. nnt akak singgah kat dapur diana yer akak.. ada sedikit tugasan untuk akak.. ;)

HomeKreation said...

Wow, simply drooling...

Ayu said...

wattie - walkslm, hahaha...'dari kerana mataaaaaa, ..dengan nada lagu r.azmi..
sambung..balik..aku tergoda..aku tergoda terkecewa...kiki...

honey bee sweets - yes actually this was my second time adding bananas in brownies, the first was the cocoa bottom banana bars..not bad i should say, if yoy like the combinations of banana & chocolate..hehe ;-)

love2cook - hehe..love long time tak dengar suara..busy ya ..cubalah love..

shasha catering - pada kita oklah ..cubalah, tapi sukatan gula tu kalau nak manis tambah lagi ya..

diana - walkslm, hahah..aahlah diana..panjang sangt..wah tugasa apa tu ya diana?..
ok nanti akak datang ya..

hoeKreation - along!!!!..miss you..dah lama tak dengar suara..along ..
bestnya pergi holidays..

Wanieyra said...

Sedopnya....