Thursday, April 21, 2011

Nasi & Ayam Bakar Mandhi

Assalam, selamat petang ..dihari Khamis yang mendung ni..esok hari Jumaat,cuti umum disini..(Good Friday)..so macam biasalah semua ada kat rumah, dan  macam biasa juga tak dapat lah den nak melangok depan pc, ...hehe..since its holiday disini,, mesti ada yang tengah fikir nak masak apa untuk ahli keluarga..well I suggest cubalah buat Nasi Mandhi ni...sebab sedap nasi ni.. ia very light dan tak muak..actually kita dah lama nampak kat dapur Kak Ummi, dan  dah lama masuk list tapi tak berkesempatan untuk mencuba..until recently, nampak di dapur Mamasya, which resipi asal dari ResipiRaidah. Mamasya, dah mencuba lama dari zaman fotopages katanya..so this time she bring over the recipe keblog pulak..memang sesuai betul bila semua ada kat rumah..Mr Hubby yang tak suka makan nasi berperisa macam ni pun makan juga..hehehe..tak banyak lah, tapi makan lah juga..hehe..yalah kalau tak makan lapar ler..sebab kita malas nak masak nasi lain..haha

Anak2 suka makan ..bila ditanya sedap tak, semua cakap seeedappp..Iqram suka ayamnya..my mum suka nasinya..I suka semuanya....hehe...Apa2pun terimakasih to Mamasya & Puan punya recipe yang sedap ni..Kita letakkan disini pula untuk rujukan anak dara kita nanti ya..hehe..

Nasi Mandhi
Sumber;Blog Resepiraidah

Bahan
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning- guna 1 sk kunyit campur dgn sikit air
Garam secukup rasa.

Cara penyediaan nasi:
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
*3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.

Nota dapur Mamasya
*tak buat langkah 3 ni .utk dptkan nasi 2 warna gini jgn kacau rata2 sgt nasi.nak nasi masak elok yg biasa buat bila masak nasi minyak dll, bila nasi kering tutup nasi dgn aluminium foil yg lebar,barulah tutup dgn tudung periuk....jadi nasi masak elok sbb wap nasi terperangkap.

Inilah ayam bakar yang kita dah potong sebelum dibakar lagi..hehe..sebab bila beli ayam dah suruh penjual potongkan sebab tak tahu lagi nak buat ayam bakar ni ..so tak secantik macam Ayam Bakar Nasi Mandhi yang seharusnyalah..



Ayam Bakar Nasi Mandhi
Sumber asal ;Blog Resepiraidah

Bahan-bahan ayam:
1 ekor ayam ~ dibelah 2 dan di cuci bersih - potong 4
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar - (Ayu letak 1 sk)
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis-(Ayu letak 1 sk)
1 sk jintan putih-(Ayu tambah)
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kabsa ( kalau tak ada,gantikn dgn rempah campuran )-letak rempah kari
2 biji bawang besar ~ dihiris bulat
2 biji lemon ~ dihiris bulat-(Ayu gunakan 1 biji aje)
Garam +perasa (Ayu tambah)
Sedikit pewarna kuning
Aluminium foil.

Cara penyediaan ayam:1. Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 15 minit.
2. Alaskan/balutkn bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.
3. Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250'c selama 1jam. Pada 10minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas.

nota dapur mamasya
** bakar suhu 250'c selama 50 min,buka alumium foil.. balikkan ayam bakar menu grill selama 15-20 minit..balikkan lagi ayam masak api grill 15-20 min.

Sos/Sambal:
1 biji tomato ~ hiris
5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris-guna cili merah+cili padi
1 tangkai batang ketumbar ~ dihiris halus-tak letak
Garam, Gula
Perahan lemon.- guna limau kasturi

Cara penyediaan:
~ Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.
Ulam:
~ Boleh dimakan bersama hirisan timun, tomato serta ulam2 kampung.
Sources:-From http://dapurmamasya.blogspot.com

21 comments:

Rabiatun said...

Wahhhh..kak Ayu, nampak sungguh menyelerakanlah..mesti sedap nih. Tun belum pernah cuba lagi Ayam Mandhi ni..ada juga masuk list.hihihi...

Nieza said...

Assalam Kak Ayu, wahh sedapnya tgk menu nasi dan ayam akak ni...sungguh menyelerakan terus terasa lapar...hehe

dZana said...

cantiknya nasi ni ayu.. sungguh myelerakan.. rasa nk ambil pinggan join mkn jer..

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Lapar la weh tengok nasi ni!Malam ni masak macaroni aja,lapar la pulak jadinya....siapa nak jawab ayu....

anymz said...

ayu,biasanya org buat nasi mandhi dgn kambing kan?..sedap betul akak tgk..terliur je mlm2 nih

Chik Mimi said...

Kanda nak jugak tak kira,kak guna rempah mandhi ke?

Mamasya said...

Assalammualaikum Ayu,

Dtg dapur Ayu nak jamu mata dgn nasi mandhi...nampak menyelerakan.
samalah anak2 sypun suka ayam mandhi...maklumlah ayam bakar mmg favorit mrk meratah.
itulah masa Fp dulu pertama kali masak utk mkn famili, dah mkn kena dgn selera, jamu pula tetamu semasa hari raya.

Anonymous said...

Aduh Ayu, nampak selera Nasi Mandhin ayam Kaksal pun nak cuba buat hujung minggu ini kalau anak2 Ayu cakap sedap memang sedap....

cik cek said...

Salam Ayu...

Wow! jatuh cinta pandang pertam tgk nasi ni...nama dia pun pelik...ngape nasi Mandhi eek...tak kisahlah...nak try jugakla nanti...

He he .... kita serupa...husband kak cek pun kurang ghemo nasi2 berperisa ni...kalau kak cek masak...makan pun setakat nak jaga ati je ...he he...:-)

Naz said...

Wah nampak sungguh menyelerakan,,,

ady said...

as-salam kak ayu
waduh2 kak ayu enaknyaaaa.....pagi2 ady tgk nie buat ady rasa lapar.. Nasi & Ayam Bakar Mandhi nampak menyelerakan...ady copy resepinye..bila nak buat ni...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu...Waaahhhh...berserinya kaler nasi tu....berselera terusss bila tgk

Ummi said...

Ayu, sedapnya set nasi Mandhi dan ayam tu sekali...adeei dah lama x buat...kena buat pulak la kot eh..nak mintak dgn org Spore ni..alahaaiii sure basi sampai ke Ktn..hehehe...tp mmg best nasi ni kan..kena lak makan sesudah mandi..hahahhahaa

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

Hmmm nasi mandhi ni pernah popular waktu zaman fotopage dulu..mmg mamasya yg start memperkenalkan resipi dari kak Raidah ini....rasa kat blog kak Zai pun pernah buat tapi kak Nur tak pernah buat....hehe...so kak Nur nak tumpang mkn kat sini ajelah...

Mmg cantik dan menyelerakan nasi mandhi yg ayu msk tu...nanti raya kak Nur try pulak....hehe...buat open house..haha.

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Sedapnya nampak nasi dan ayam bakar mandhi tu.......terliur sunggh dibuatnya

Ayu said...

rabiatun - cubalah tun, sedap nasi & ayam mandhi ni..akak pun dah lama masuk list sekarang baru terbuat..hehe

nieza - walkslm, haha..cubalah nieza, akak pun berpa kali berulang makan..hehe

dzana - haha...boleh2 cikgu untuk cikgu kita masak kan lagilah.sebab yang ni dah lama jadi baja..hehe

puan ros - hahah..lapar ya kak rose,..haha..makan macaroni pun dah kenyang tu..kak ros makan sikit aje tu agaknya ...kalau lapar lagi tak dapt den nak menolong..hahah..
nampak gaya kena cuba jugak ni..hehe

anymz - oh ya ke kak?..rumah kita ni kalau masak kambing ada banyak punya slow, sebab my parents ada darah tinggi..hubby & me tak berapa suka dengan kambing..hehe ..so kita bantai ayam ajelah..hahah

chik mimi - hahha..taklah rempah mandhi kat mana nak cari..kena pergi negeri arab baru ada kot?..hehehe , akak gunakan rempah kari daging biasa tu aje...cubalah..

mamasya - walkslm, aahlah mama, anak2 suka dengan ayamnya..memang sedap nasi ni kena pulak kita gunakan beras basmathi yang sedap..memang bestlah kejadiannya..thank you sekali lagi for sharing ya ..

kak sal - alamak kak sal, kita jawap dah lambat ya..hujung minggu pun dah lepas..heheh..harap kak sal suka dengan rasa nasi & ayam mandhi ni..hahah..tekak budak2 ni begitulah kak sal..tak boleh nak predict kadang2 tu..hehe

cik cek - walkslm, hahah..dah jatuh cinta ya kak cek..nama dia nasi mandhi sebab kena mandi dulu baru boleh masak..hahah...cubalah kak cek..
Tentang hubby yang kurang gemar makan nasi berpersa nikan..itu kalau dia nak jaga hati dia makanlah sikit jangan ikut angin dia tak nak langsung ..kena masak maggilah jawapnya..hahah..

naz - cubalah naz..sedap nasi ni..

ady - walkslm, hahah..cubalah ady...memang menyelerakan..silakan bila2 nak buat tu..nanti kasi akak sikit tau..heheh

sue - walkslm, heheh..cubalah sue..

ummi - hahaha..memang sedap set nasi & ayam mandhi nikan kak..oh akak makan sesudah mandi ya...kita mandi dulu baru masak .lagilah best bau sabun aje..wakakaka...

nuridah - walkslm, tulah knur, lama dah recipe ni dipanjang2kan ..oh ya kzai pun ada buat juga ya?..wah raya ada open house nanti boleh kita serbu...wakakak..knur jangan masuk bilik air pulak tau..hahah..

wattie - walkslm, heheh..memang sedap pada kita kak wattie...hehhe..kalau kak belum cuba ..memang harus masuk list..hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ayu...

aduhhhhh... bila tengok nasi mandhi & lauk pauknya tu.. terus telan air liur.. mcm nak ngap jer... husband kak ayu dngan husband sy serupalah tak suka sgt dengan nasi berperisa... dia lebih prefer nasi putih aje.. tp tu ler.. kalau wife dia masak.. terpaksalah mkn jugak kan.. idak nnt laparlah pulak.. hihiihi...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
nampak sesangaaaat ler sedapnya... terliur tengok malam2 nie.. hehehhe.. x pernah lg try... bila ler agaknye nak sampai kat dapur diana nie.. hehehe

Ayu said...

madiha - walkslm, hahah..betul tu, agaknya orang lelaki begitu ke?..hehe..
lebih suka nasi putih dari nasi berperisa...tapi anak2 suka pulak..kadang2 confuse nak ikut tekak siapa..hehe..

diana - walkslm, cubalah diana, bila2 datang seru tu..sedap nasi ni..akak pun first time buat ni..

Anonymous said...

akum kak,saya alip.....tumpang tanya...kalau masak nasik tomato dan sepupu sepapatnya...awat rajin mentah yeak...kalau kita tukaq kaedah kukus agak2 ok dak...pasai kalau guna periuk o rice cooker kompom2 kerak pun dah kat 1/2 kati huhuhuhu...saya budak baru blajaq...anyway thanx sebab publish resepi nasi ayam goreng...pnah try makan kat pekan jitra...best gak...tu yg nak try buat tuh...

Ayu said...

Alip - walkslm, Alip kalau gunakan rice cooker, kalau butangnya dah ternaik lepas dimasak, alip kena tekan lagi at least another 1-2 kali supaya nasi tu betul2 masak..
kalau gunkan rice cooker yang biasa tu memang ada kalanya melekat dan berkerak..tapi kalau gunakan rice cooker yang periuknya hitam(non stick ) type nasi tak adakan melekat...thanks sdui keblog akak yang tak seberapa ni ya..
kalau dah jumpa recie yang bekenan silakanlah cuba..harap2 kena dengan seleranya ya..