Tuesday, April 26, 2011

Sup Ayam Special ...again

Sup ayam special yang memang special pada kita, rasanya satu periuk kuah pun tak cukup kalau kita masak ni..kena kuah lebih baru puas makan..sebab we I like to hirup the kuah & kunyah the cili padi along the way..hehe..pernah buat dulu time bulan puasa, memang bestlah ..itu yang buat lagi ni..
Recipe from Tulips@myresipi .Thanks dear owner, memang sedap sup ni..

Ingredients:-
  • 1 ekor ayam potong 16
  • 1 labu bwg merah
  • 2 ulas bwg putih
  • 1 inci halia
  • sebatang kulit kayu manis
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 iji buah pelaga
  • 2 bj kentang
  • 1 btg lobak
  • 1 mangkuk air panas br masak
  • lada sulah, garam, ajinomoto dan stok ayam-(Ayu gunakan 1 cube ayam)
  • daun sup, daun bawang & bawang goreng

Method:-

  1. Rempah2 direndam dalam air panas menggelegak,biarkan hingga air tersebut suam & toskan rempah2 tersebut. Air rendaman turut disimpan.
  2. Bwg merah & bwg putih dikisar halus. Halia ditumbuk sedikit jgn sampai lumat. Lobak dipotong bulat2 anggaran 1.5cm & kentang dipotong 6
  3. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia & rempah2 yang telah direndam. Tumis sebentar.
  4. Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Biarkan selama 10minit
  5. Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lag. Jika mahukan kuah sup lebih boleh tambah lagi semangkuk air.
  6. Biar sup menggelegak,masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam, aji & lada sulah. Adjust mengikut selera anda
  7. Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup & bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang 
Sources:- From tulip77@myresipi.com

6 comments:

kucingorengemok said...

kak ayu... kunyah cili padi? wah hebat! hehehe.

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

sedapnyaaa...sup ayammm...
padahal smlm baru mkn sup ayam...tak puas mkn lorr...budak2 suka amats...^__^

cik cek said...

Salam Ayu....

Kak Cek kalau tgk sup2 ni tak tahan sungguh...kalau dapat hirup ni slurp...slurp...wah segonya rasa bdn....
ngapela seremban ni tak sebelah rumah Ayu eek...kalat tak confirm dah kak cek ngendeng semangkuk kat Ayu...He he...:-)

Anna Qawina said...

ish..nak wat sup ayam gak..leh try ni kak..nak tumpang hirup sup pun rasanya dah abes kan..hihi

::Azura Rahman:: said...

sedapppppppppppppp.. nk hirup kuah sup jugakkkkkkkkkkk..

Ayu said...

kog - yes ..akak boleh kunyah cili padi..my family member semua tak tahan dengan cili padi, so kalau ada cili padi dia orang campak kat pinggan akak..heheh..my mum pun takut bila dia tengok i can gigit cili padi mentah..

cik izan - betul tu anak2 akak pun suka, infact orang tua pun suka..heheh..

cik cek - walkslm, selera kita samalah kak cek..suka menghirup sup dan lauk yang pedas2..meh lah pindah depan rumah kita ni kak cek..heheh

anna - hahah...nak habis pun ana, mangkuk dah kering dah dibasuh..hahaha..cubalah sedap sup ni..

azura - heheh..kena buat sendirilah nampaknya zura..heheh..