Friday, April 15, 2011

Taugeh Kupang Belacan

Lauk sayur yang kita suka buat ratah  yang semestinya ada belacan as part of the ingredients..ambil recipe dari dapur  CMG, terimakasih daun keladi,  as usual  ya CheMat, akak copy & paste  kat sini pulak..

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g taugeh kasar, dibuang ekor, cuci dan toskan
1 keping tauhu dipotong dadu digoreng sebentar-ketepikan-(Ayu tambah)
1 1/2 cawan isi kupang, cuci dan toskan
1 biji cili merah, hiris serong
1 biji cili hijau, hiris serong
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1/2 inci belacan, larutkan dalam sedikit air
1 camca besar sos tiram
Sedikit air
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, cili hijau dan cili merah hingga harum dan layu, masukkan belacan dan sos tiram, kacau rata dan masukkan kupang. Tuang sedikit air. Biar mendidih.
  2. Masukkan taugeh, tauhu kacau rata. Tambah garam secukup rasa, gaul dan masak hingga taugeh lembut tapi masih rangup. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat dan lauk2 lain...
Sources:-from http://tiffinbiru.blogspot.com

4 comments:

cik cek said...

Ayuuuuu....

Lapo dah perut kak cek tgk sayur ni...Taugeh...Kupang...Belacan...
sumenya fav kak cek...ada lagi tak...kak cek lum lunch ni...sedappnya....

Mama Hawa/Mama Nani said...

kalau Cik Hubby mama baca nih mesti dia ketawa kuat2.. Setahu mama org Jawa mcm cik hubby tahu & tempeh jer yg diorg mkn coz masa mama kahwin ngan cik hubby dia cuma tahu mkn nasi jer.. kek2 atau mee2 ni semua tak main... hehehe skrg after more than 22yrs of our marriage life..allhamdullilah 'org jawa' - cik hubby mama dh blh telan mkn2 barat n also sometimes fussion.
mama suka kalau taugih grg cam gini cuma tak pernah ltk kupang.Skrg kat NTUC ada offer ada beli kupang dlm 2 pkt for $6+ last week. Blh try out this resipi tq :)

Mak Qis said...

ok beli buat neh..salu blur apa nk buat ngan taugeh kasar neh...biasanya i buat masak ngan tempoyak je...

Ayu said...

cik cek - ooo..kita pun suka taugeh... kupang... belacan....!..hehe lamabt kak cek lunch ya hari ni?..hehe

mamahawa - hahah..maksud mama, spaghetti goreng jawa tu ke?..haha..
kita asal boleh aje kan mama..tapi sedap juga rasanya pada tekak kita..haha..

aah cubalah ma taugeh goreng macam ni..kita suka buat ratah2 makan sorang boleh habis ni..hahah

mak qis - hah..cubalah mak qis, kita pun selalu juga buat asam rebus pedas dengan taugeh kasar ni..