Wednesday, April 20, 2011

Urap Pucuk Ubi & Taugeh

Percaya tak akak dulu tak pandai makan urap2 ni..hehe..sekarang lah baru teruja nak makan,..ni my mum yang ajar..dulu my mum kalau buat dia ada letak cekur dalam tu..itu yang buat  kita terus put off  so for this memang tak letak ler..then taugeh ada orang suka gaul mentah2 terus, dan  kerana tekak jakun akak ni...tak suka rasa taugeh mentah, sebab ada rasa macam maung2..akak gaul kan sekejap aje dalam kuali..hahah..bolehkan..

Ingredients:-
1/2 ikat pucuk ubi direbus, dihiris kasar
30 cent taugeh
1 mangkuk kelapa parut -putihnya sahaja
*2 tangkai cili merah
*10 tangkai cili padi
*3 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
*sedikit belacan
*1 sudu udang kering
1 sudu air asam atau 1 biji jus limau sambal
garam, gula & serbuk perasa secukupnya

Method:-
Masukkan semua bahan kisar* kedalam bekas. Campurkan dengan kelapa parut, air asam, garam & perasa. Kemudian gaul rata. menggunakan api sederhana gorengkannya tanpa minyak. Setelah sambal kekuningan, masukkan pucuk ubi dan gaul rata, masukkan taugeh dan matikan api.(Kalau tak nak masukkan pucuk ubi & taugeh kedalam kuali pun boleh juga, tapi sebab kita tak reti makan taugeh mentah, so kita kacau sekejap aje dalam kuali just make sure- jangan sampai layu ala kadar aje) Gaul hingga rata.

No comments: