Monday, July 11, 2011

Award & Tag From Mamahawa, Cheiza & Kak Cek

Assalamualaikum, bersua kembali dipagi Isnin yang sunyi aje kat daerah rumah kita ni..semalam, malam tengok kat facebook ada tag dari Mamahawa suruh ambik award didapurnya
then masuk blog ada comment pula dari Cheiza pun suruh ambik award yang sama..
so dah confirm dah tak boleh nak escape..hehe..
Then semasa kita menaip entry ni dapat pula message dari Kak Cek..
ermm memang tengah menyiapkan pun so sekali lah ya..heheh
Oops latest update, baru dapat lagi dari Kak Gee..
Terimakasih ladies for the thoughts tu ya..
Ingatkan memang tak kenalah sebab kita pun ada curi2 masuk tengok beberapa blog dah kena tag  so kita  tak pressure sangatlah kan..heheh...
Tapi tak apa for the fun of it apa salahnya kalau teman2 nak tahu serba sedikit tentang diri ku ini
walaupun dah tau serba sedikit ditag2 yang lalu..

Award ni comes with a tag iaitu 7 perkara yang orang belum tahu tentang diri kita ni.
  1. As sedia maklum kita ni anak pertama dari 2 beradik aje..1 perempuan dan 1 lelaki(adik)..Walaupun kita ni kakak tapi orang selalu ingat my adik tu abang..hehe..jarak umur kita dengan adik kita tu 21/2 tahun aje..mungkin sebab dia tak cukup rambut kot..hehehe..dulu2 kat Singapore ni kerajaan ada berkempen 1 keluarga tu 2 anak cukuplah..jadi my parents kira ikut juga berkempen "two is enough'..wakaka..tak adalah actually keluarga kita dulu bukanlah dari orang yang berada, my dad's salary kira cukup makan aje so my mum yang tak nak ada anak ramai2 sebab takut tak tertanggung..heheh..Kita ni sebenarnya half Chinese. My mum adalah dari keturunan Cina..Semasa my mum bayi lagi dia diambil oleh keluarga Melayu,so dari kecil lagi dia diberi asuhan , didikan agama basically macam orang melayulah juga..so kalau orang tanya tau berbahasa cina tak sepatah haram dia tak tahu..Sama juga macam kita ni..dulu2 sebelum bertudung,orang selalu mistaken kita ni Chinese girl, selalu orang akan berbahasa Cina dengan kita..hehe..Hinggakan pernah suka dengan Chinese boy tau..haha..alah time sekolah2 dulu aje ler...(cinta monyet)..
  2. Semasa disekolah menengah subject yang paling kita benci adalah Maths. Dari menengah 1 hingga empat tak pernah pass selalu dapat F9 aje!!!..tapi bila 'O'level kita pass pulak itu pun dapat C6..hehe..entahlah kita ni bila nampak numbers aje kepala terus pusing tau..terus mata pun jadi julinglah gitu...Dulu2 kita ada juga subject Home Economics, bila part sewing, kita selalu suruh my mum yang jahitkan..sebab kita tak suka menjahit!! Bayangkan hingga kehari ni kalau butang baju my kids tertanggal I rather dia orang pakai baju lain dari pergi jahit butang yang tanggal tu..heheh...tapi bila part cooking kita sukaaaaaaaa sangat, sebab dapat makan..hehe
  3. Minat kita dari kecil adalah melukis, minat tu bermula bila kita didarjah 1 lagi..time tu Cikgu cakap lukisan siapa yang paling cantik, akan dapat 5 cent..then lukisan kita terpilih, so basically moral very high lah then minat tu terus hingga ke sekolah menengah dan selepas tu..disekolah menengah kita ada juga memenangi beberapa peraduan melukis di peringkat sekolah dan daerah..Lepas sekolah menengah, kita ambik kursus Jurusan Hiasan dalaman, sebab suka melukislah tu..tapi bila dah dapat diploma,kerja dibidang lain sedikit dari jurusan yang diambil iaitu Pereka gerai pameran pulak..
  4. Kita pernah bekerja di Kuala Lumpur selama 21/2 tahun kerana ingin menimba pengalaman disana..dulu2 kita menumpang dirumah sepupu diSentul, dan berkerja di Jln Segambut, then lepas tu office berpindah ke Damansara.. Kalau siapa2 yang tinggal di Damansara mesti tau PICO..lepas beberapa bulan berpindah office,  kita pulang ke Singapaura untuk persediaan nak berumahtangga dengan jejaka pilihan hati...hehe..masa tu bakal hubby pun baru pulang dari Brunei sebab was attached dengan camp di sana...Oh kita bertunang lama tau..3 tahun(kalau tak 4 tahun ah)!! so basically masa bertunang nilah kita berjauhan dengan bakal hubby..heheh.satu di Kuala Lumpur satu di Brunei..
  5. Kalau nak ikutkan kita ni berkahwin lambat..then dapat anak pun lambat..itu sebab kawan2 yang sebaya dengan kita , kebanyakkan dah mempunyai anak yang dah masuk usia awal 20an..walhal, anak sulung kita baru 16 tahun this year dan yang bungsu baru 5 tahun this year..percaya tak, pada satu hari, ada seseorang ni tanya kita 'Ini cucu kah?'.(referring to my Marsya)..mak ai!!!..muka kita blushed ler..tak tahu apa nak cakap..hahah..(dalam hati TUA sangat ke muka aku ni?)..uish ..huhu..confirm kena renovate muka kita ni..hahaha....
  6. Kita ni jenis orang yang tak banyak  colok..My late mother in law pernah kata, banyak2 menantu dia yang tak banyak songeh yalah kita..heheh..kembang montot makcik sekejap tau..hehe..yalah,sebab kita tak pernah larang my hubby kalau nak pergi rumah mak dia, nak kasi duit bulan berapa banyak, nak belikan mak dia apa2 yang dia nak, basically kita tak pernah sekat apa2lah.. kita kasi dia duit bulan lagi ada time kita kerja dulu lah..tapi sekarang semua tu dah tinggal kenangan...kalau kat tempat kerja, kita ni jarang2 show my temper..heheh..kalau ada masaalah atau tidak kepuasan dalam hati kita diam aje..tapi kalau kita dah tak boleh tahan kita terus hantar resignation letter, itu yang selalu management kelam kabut dibuatnya, sebab tak ada angin tak ada ribut terus nak berhenti kerja....wakakaka..tapi lepas kena pujuk rayu kita tarik balik surat tu..hahaha..
  7. Ok kita sebenarnya ada licence untuk memandu, tapi kita takut nak bawa kereta..kita macam tak confident nak bawa..heheh..kita tak reti berenang juga, sebab cuba try asik tenggelam aje...last ni mesti ramai dah tau..kita suka makan makanan yang ada cili padi..kalau tak ada rasa tak bestlah...my home consumption of cili padi kat rumah ni 1 kg per month!!..

 Ah, sekarang dah tau serba sedikit tentang  diri ini..sekarang giliran 5 lagi teman2 yang lain..waduh..ramai yang dah kena so kita decided yang kat bawah nilah ya..harap teman2 yang kena tu jangan marah ..saja aje nak kasi extra kerja and for the fun of it heheh..
Mereka yalah:-
  1. Ratna aka Madiha
  2. Kak Nuridah
  3. Puan Ros
  4. Kak Wattie
  5. Mamasya

21 comments:

ijayuji said...

wakakakakaka..... kelakar kan kalau ingat2 balik zaman2 dulu ni kan kan... patutttttttttt pun muke PAKWE dgn adik ipar ada chinese look sikit, mesti mak ayu ni cun melecun! kenapa tak mo tyg muka! tyglah muka masa raya nanti eak kita tungguuuu niiiiii :D jgn kata akak tak reti berenang rata2 ramai yg tak reti berenang! hihihi.... math? dulu2 masa sekolah rendah kita tak suke math tp bila naik menegah pun kita jadi suke sbb cikgu math yg ajar kita tu cikgu sukan kita jdnyer secara auto terus jadik suke, tp kalu tang jahit butang tuuu mmg melampau terlampau! wakakakaaka... kita lagiiilah tak pandai jahit, tp kalau dah butang tertanggal TERPAKSA jugak jahit :D sebulan 1kg lada? kiranyer ank beranak lah ni antu lada? :D dah 2 kali dapat word verification dlm bahse lucah huh!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam K.Ayu..

Seronok baca pasal K.Ayu ni tau.. at least dpt gak tau pasal diri K.Ayu sikit2.. patutlah anak2 semua putih melepak mcm chinese.. ada darah chinese rupanya.. hehe.. kita baca kdg tersenyum bukan main asyik lagi.. sekali tiba hujung.. tengok nama kita kat atas sekali......
anjat boboi tau... wakakakaka.....

ok nanti bila lapang saya buat ye... dah 3 org tag ni... TQ kerana sudi nak mengenali ratna lebih jauh lg..

NUR said...

wah.. banyaknye penerangan..
salam kenal..

cik cek said...

Fuyooo...Ayu...leka sekejap kak cek baca cite Ayu....penggemo cili api adik kak cek ni...1 month 1 kg....he he ....byk tu.....

Ayu tak reti berenang...sama gengla kita...tak pandai2 nya walau pun dah tua....he he....

Memang enjoy baca cita Ayu & thanks again kongsi2 cerita ngan kita sume...enjoy kan...:)

Wattie said...

Salam Ayu,
Akak datang dengan wajah yang monyok ni....huhuhu.....kena buat homework la gamaknya ni...dan 3 org bg award yg sama.

Anyway, suka baca n3 Ayu. Akak pun tak reti berenang juga, klu masuk air mesti hubby kena tlg pegangkan, klu tak confirm, tenggelam timbul la jawabnya

K.Nor said...

laaaaaaaa tak tau berenang gak ke? giv me 5!! hehehhee..

ayu, we are in the same boat!! arwah mak nor pun sama cam mak ayu.. chinese yg dibela/dbesarkan dr bb oleh nenek nor yg islam (melayu) keluarga nenek ni asal dr temasik (singapore) sbb tu org panggil dia mak mah temasik. dan kalau tak silap arwah mak nor pun org singapore.. ohhhoooo are we relatives? mana tau kan.. heheehe..

Gee® said...

hehe..akak pon ada tag ayu dlm blog akak...hehe jgn mare ar... suka tgk kuih2 ayu tu...

quinnie said...

hehehhe..gelak2 kita baca kisah kak ayu....patut la akak suka design2 kat muffin akak...rupanya suka melukis...patut la berseni je...heheheh...

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaikumwbh kak Ayuuuu....wah wah wah....finally dpt gak dengar serbe sedikit pasal kanda kita nih....owh, samelah kita...nenek ayu pun anak cine wo...masa kecik2 dulu pun selalu kene bantai base cine kat seoalh sbb mata kita sepeeeet....muahahaha...mate spete...kulit tan....adeh!! Satu lagi persamaa kita...ayu pun tak suke sewing!!! Yey..puas...jumpa gak dlm dunia yg mcm ayu...tak suke jahit....agak2nya org nama ayu ni memang suke masak n makan eik????? Muehehehhe....

:) thanks for sharing kak...sonoks baca...tgh godek blog kak ni, carik talam yam......yey, smlam baru jumpa fresh yam kat doha ni....paneh giler...52 deg C

Juwita Jamaludin said...

kak ayu patut la anak2 akak putih akak macam cina ye... sama la kak ita pun tak pandai berenang .. iat pun baru nak buat kerja sekolah ni.. takut nanti cikgu rotan.

Yatie said...

uwaaa seronok baca coretan Ayu ni...patutlah anak2 putih melepak...yatie dah buat talam keladi tu..sedap..nah yatie bagi sepiring utk Ayu,,,

che'iza said...

Akak... hahh... kan dah kantoi... pakwe dulu ada rupa stephen chow tak?... hehhehehe...

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam ayu,dah dua tiga hari kak ros tak blog walking.sibuk sungguh.Tadi nampak komen dari blog ayu.Nak kena ambil ke award tu,malu bebenor rasanya,rasa macam kita tak termasuk golongan dapat award kot.Apa-apa pun trima kasih ya.Lagi satu nak bagi peringatan dan arahan ni(Garangnya bunyi ya...)Panggil aja kak Ros.Puan Ros tu nama pangillan resmi kat skolah.Masa register blog pun anak buah register atas nama tu.Malas pula rasanya nak pakai 2 account bila kak ros buat blog masak.Kalau sapa-sapa ada baca AMARAN!!!(he he he) ni dan masuk blog akak,panggil aja kak ros ya.Lebih mesra bunyinya kan.

Ummi said...

Salam Ayu, tu diaaa..lebih kurang akak jek..tunang 3 tahun, hahaa..cik abg tunggu akak smpai Grad baru ajak kahwin, tunang masa baru habis orentasi kat U...tp dia x kacau sgt, takut akak repeat kot, nnt lg lama dia kena tunggu..kan..kan...hahahahhaa... Ayu, nice knowing someone like you and hopefully our relationship always remain the same...muaaahhh!

nOOrsha said...

salam kak ayu.. waah, macam terkebetulan jer.. yang no 1 ngan no 2 tu samela ngan saye...memang tak suke ngan maths@!~ hahaah...btol2 nampak nombor trus juyling pusing2 biji mate.. tp nampak nombor bape kilo, bape gram kat resepi tak juling pulak kan kan kan..hgehehe.. pastu yg no 1 tu, mak akak mmg chinese yer.. n di bela org org melayu.. same macam mak saye jugak.. die chinese.. tp since baby dlm hari lagi atok melayu saye dah bela..mmg sepatah haram x tau ckp cine.. tp muke cine takley tipu.. hehehe..n me olso mase free hair org ingat saye chinese....lagi² klo tak bubuh eye liner kat mate ni, sepet jer mmg og ingat cina.. tp da pkai tudung ni kurang sket lah kecinaannye....plus kene tenyeh eye liner tebal2 kat mate, bagi nampak besau sket..eekekeke

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam kak ayu... TAG dah disiapkan.. dipersilakan memberikan markah yea... hehehehe...

CT Delima said...

As'salam Ayu

seronok kan bila dengar cerita zaman muda remaja ni. kadang2 kita ni lupa sekejap bila orang dok puji melangit. pada hal umur dah nak masuk asar dah...hehehe.

Sama lah ct dulu boleh bawak keta, now dah duduk kat KL semua takut, nak memandu kekedai depan rumah pun macam tak yakin jer. apa pun kalau balik JB boleh pulak bawak.. hahaha. Tentang berenang tu, ct paling suka, sebab dah handal berenang. dulu2 masa duk kat Jb selalu banjir sampai paras dada jadi kerja berenang jer sampai ari ni memng bolehlah berenang ayu..jom ct ajar bior tak tengelam.. hahaha


Yang lagi satu kita ni ada serupa, ct ni pun jenis tak banyak "COLOK" haaa..ini orang tertentu jer yang tahu maksudnya kan...hehehe. cuma kalau kat blog rancak sikit kalau berdepan macam malu anak dara sunti gitu.. hehehe

Ayu said...

ijayuji - wakakaka..mak ayu dolu2 ada sikit aje lah cun(perasan sekejap)..wakakaka..
sekarang bukan melecun tapi melecet!!!!..wakakaka.akak dulu maths macam anti gitu..subject yang akak paling bodoh sekali..hentak kepala kat dinding pun tak pandai2 juga..berenang akak pun dah give up..pak we ajar, mr hubby pun ajar, paddle2 kat situ aje tak gerak2 kedepan.. hahaha..memang terlampau punnn butang baju tanggal malas nak jahit..hahaha..kalau dah benar2 TERPAKSA lah baru jahit juga itu pun beberapa kali ambik nafas panjang sambil menjahit tu..hahaha..1 kg lada tu 60-70% akak yang makan yang lain tu semua tak tahan pedas sangat...

madiha - walkslm, haha..sekali2 dah type ha tak tahu nak brake pulak kan ratna..haha
anak2 putih ikut kulit akak , tapi yang girl tu ikut kulit hubby ada gelap sikit..haha..dah syok 2 baca kena tag pulak ya..wakakak..jangan anjat2 ..meh akak tiup ubun2 meh..haha

Nur- itulah riwayat hidup akak nur..heheh salam kenal juga buat nur, thanks sudi keblog akak ya..

cik cek - hahaha..kak cek, memang penggemo cili padi..kalau boleh nak makan cake pun dengan cili padi..wakakaka...tulah kak cek, kita ni tak pandai berenang kalau spore ni tenggelam kita mati dulu ler nampaknya..thanks kak cek sudi baca & kasi awrd ni kat kita ya..

wattie - walkslm, hahah..jangan monyok2 kak..sekali2 aje ni..haha..samalh tu..hubby kita ajr kita macam mana pun tak reti2 nak timbul asik tenggelam aje..

Nor - hahah..give u five back..we are in the same boat..kalau jatuh dalam sungai dua2 tenggelam ..wakaka..wah ur mum pun chinese diambil orang melayu ya.. itu sebab nor pun macam cina sikit kita tengok..so nor ada sedara kat spore ni ke?..mesti ada kan..my mum pulak asal dari muar johor, berkahwin dengan my dad terus duduk disini..sampai sekarang kita tak pernah jumpa my real nenek(nenek cina)..kita ada juga suruh my mum cari..tapi dia pun tak ada clue nak start dari mana, sebab nenek melayu tak pernah bilang dia tu anak angkat, tapi my mum tahu dia anak angkat sebab di bintikan Abdullah..whereas atok nama Ahmad..

gee - ah!!!..kak gee pun ada kasi kita tag ni ke?..ok nanti kita update balik ya..sorry kak ter over look..

quinnie - hahah..quinnie...tak ada lah quinnie, kebetulan aje tu..tapi memang kalau beli muffin or cupcake paper cups, akak suka tengok design2nya tu..heheh

ayu safieza - walkslm, tulah ayu..sekali2 luahkan perasan macam syok gitu..wakakaka..wah memang banyak juga persamaan kita ya ayu...give me 10 tak suka jahit juga ya..wakakkaa...suka masak & makan aje...kan kan..thanks ayu sudi baca juga ya..heheh wah 52 degree C,???? panas giler tu ayu!!! kena buka air con aje lah ya..

Ayu said...

juwita - hahah..kalau ikut my hubby kulit gelap, tapi anak2 mostly ikut kulit akak...
cuma yang girl tu aje ada ikut sikit kulit hubby..heheh..wah ramai juga yang tak pandai berenang ni ya..ah pergi buat cepat nanti cikgu rotan, tak boleh balik kang..hahah

yatie - thanks yatie for trying kuih talam keladi tu ya..harap kena dengan selera yatie & family..thanks juga sudi abcqaa coretan maa silam kita ni..hahah

cheiza - eh pakwe dulu tak macm stephen chow ler ..kalau sekarang ada macam LMH pelakon korea tu ler..wakakaka..

Kak ros - walkslm, kak ros, mesti ambik tau award tu..tak ulik kena juga..hahaha..
janagn malulah kak..boleh lagi kita kenal mengenal walaupun tak pernah berjumpa..for the fun of it..my teacher used to say..' we dont laugh at you but we laugh with you!!'..dengan kisah2 masa silam nikan..heheh..ok kita dah panggil kak ros tu kan..will remember that madam!..hahah..so the rest siapa2 yang dah abca panggil aje Kak ros ya..heheh

ummi - walkslm, oh ya akak pun 3 tahun bertunang ke?..hahah..kita ingat kita aje..sebab jarang2 orang bertunang lama kan kak..wah akak lagi best kat U dah bertunang..banayk dugaan ya kak...heheh...kita terpaksa bertunang lama sebab dua2 kena kumpul duit dulu sebab dua2 keluarga bukan dari orang yang senang..huhu..nice knowing you too kak, hope our relationship will remaoin as it is juga ya kak..

noorsha - walkslm, hahahah..ramai juga yang sama macam akak rupanya tak suka maths & half chinese juga ya..hahaha..betul2 tu noosha, number kg & gram tak pusing pulak kan..sebab dia tak berbelit dia direct aje..wakakaka....tulah mak2 kita serupa ya..we are in the same situasi lah kira ni..hahah..akak pulak walaupun mata tak sepet tapi tetap orang ingat akak cina..hahah..dah pakai tudung sekarang barulah macam melayu hahahaha...

madiha - walkslm, wow ok nanti akak datang ya..thanks madiha sudi buat tag tu ya..ok kalau tak cukup markah kena denda masakkan makanan yang sedap2 tau..heheh

ct delima - walkslm, hahah..kenangan masa silam kan ct..well at lest ct dapat juga bawa kereta berjalan atas jalan raya..kita langsung takut nak gerakkan kereta tau..haha
wah bolehlah ct ajar kita berenang free ya..hehe..kalau kat jb selalu banjir kat daerah skudai sana kan ct?..betul tu ct, orang tak banyak colok aje yang tau apa maksudnya ..heheh..adakah orang2 yang ada blog ni memang begitu kot ct, ?..depan muka tak reti nak berbual tapi dalam blog bukan main rancak lagikan..heheh

Faeez said...

You really deserve the award.... u juga blogger yang rajin & peramah! Bila tulis blog, macam berbual dgn kenalan rapat...sayang tak dapt tengok raut wajah... kalau jumpa kat luar, jgn lupa tegur eh...

Ayu said...

faeez - wow!!..hahah..waduh kembang lubang hidung ku kena puji niii..hahaha..
begitulah kita faeez, bila type tu i imagine tengah berbual dengan my friends and kadang2 tu syok sendiri..wakaka.. raut wajah kita tak sesuai ler, tak cun itu sebab segan..insyaallah kalau jumpa kita akan tegur, tapi pun tak nampak sangat ur gambr kecik aje kat profile ni..hehe...normally for me orang akan kenal my kids first before mak dia..hahaha..