Friday, July 29, 2011

Indonesian Walnut Butter Cake

I baked this cake, after my mum requested if I have any recipes on walnut butter cake.. Well it all started, when Mr Hubby got a Bengawan Solo Voucher to collect 'A Walnut Cake' for attending a 'full month' invitation one of his colleague who has just became a father..So instead of giving  red eggs and some kuih like those were the  days, we got to collect the cake at any outlet and thats it..

So after cutting and tasted the cake..we just cant stop eating till Marsya, also requested for me to make one for her..Googled for walnut butter cake and yes!! I have hit the jackpot when saw this recipe at Aimei's kitchen..Bookmarked it and here it is!!..very nice cake for me & family..very soft & moist although it looked crumbly but I tell you!! it sure worth the search & try!!..Thank you Aimei, I put up the recipe here for the rest to try it too ..This recipe is definitely a keeper..Planning to bake this for Hari Raya!!..

As for my Muslims friends out there,
Wishing you ALL,
Salam Ramadan.
Selamat menyempurnakan  puasa dengan penuh ketakwaan.
Tingkatkan ilmu, teguhkan iman dan lahirkan keihsanan.


Indonesian Walnut Butter Cake
Sources:-From Aimei@ My Baking Cottage

Ingredients: 
250g Butter
200g sugar (I reduced to 150g)-(Ayu also used 150g)
4 eggs, separated
200g Plain/cake flour-(Ayu used 190g +10g to mix walnut & chocolate chips)
4g baking powder
30g chocolate chips-(Ayu used 60g +20g for topping)
150g walnuts-(Ayu used 100g + 20g topping)
vanilla essence (optional)-(Ayu used this)


Method:
  1. Prepare and line a 9-inch cake pan -(Ayu used 8"pan)
  2. Chop walnuts and lightly toast in an oven for about 5 minutes. Be careful not to over toast it.
  3. Sift flour and baking powder. Set aside.

  4. In a large mixing bowl, cream slightly softened butter with half of the sugar  using an electric beater until light and fluffy.
  5. Add egg yolks, one by one and cream and cream till well mixed.

  6. Add in flour mixture slowly (You may use a wooden spoon manually or if you are using an electric beater, to use low speed). Set aside.
  7. In another mixing bowl, beat egg whites using an electric beater. Add the other half of the sugar slowly and continue beating until the egg white reaches stiff peaks (When you lift the beater, the tip droop slightly, and beaten egg whites becomes stiff and shiny).
  8. Add toasted nuts and chocolate chips into the cake batter.
  9. Fold in beaten egg whites into the cake batter, in two to three additona, until egg whites is well-incorporated into the batter.
  10. Pour batter into prepared pan.(Ayu sprinkled some walnuts & chocolate chips on top) Bake in preheated oven at 160C for about 50 minutes to one hour (I used 45 minutes).

36 comments:

Zaliedana said...

Kak Ayu,arini mmg akak terlebih rajin lah,n3 berdezup ajer klq,baru jer komen kat daging kat bwh,tup2 klq kek wlnut yg nmpk sungguh sedap n menggoda tekak nih plak..

Naz said...

Kak Ayu.. Slmt menyambut Ramadhan juga ye... Rajin akak membaking... Gebu & lembut je nampaknya tu..

Ayu said...

zaliedana - hahaha..hari ni line clear..anak bujang yang no. 2 balik lamabt sikit so ada time..hehhe..aah ct, kek ni sedap..cubalah, akak plan nak buat untuk raya..

naz - selamat menyambut ramadan juga buat naz & family..sebelum puasa test2 sikit recipe kek mana yang sedap..alhamdullilah, kek ni memenuhi citarasa kami..memang lembut..

ijayuji said...

MAk Ayuuuuuuuuuuuuuuuu!!! at lassstttttttttt! sampai pun! phheewwwwww, lap peluh :D baru sampai umah mak ayu, umah yg keberapa kita bw yer ni? hihihi kita ikut turn komen2 yg ada kat n3 ni turn akak pulak nxt umah sapa lupa, waduhhhhhhhhhhh! byk terlepas menu sedap2! ni bwkkan keria kesukaan bapak mertua wakakakaka.. opss kena ketawa sopan2 depan pak mertua nanti kena reject hihihi.... sedapnyer mak ayu kek tu! masuk list! lepas raya lah buat ni dah nak puasa tekak tk mo layan kek :D misssssssss uuuuuuuuu!!!!!! pakweeeee!! i misss uuuuuu jugak! yer yer nak balik dah niiii wakakakaka...

Mylady said...

Salam Ayu..

Memang menggoda kek ni..definitely sedap kan..especially bila tergigit roasted walnut yang crunchy tu..bila la mylady nak buat ek..next week dah berpuasa..lepas raya baru leh buat kot..hehehe...but definitely will try it out..:-)

kucingorengemok said...

selamat menyambut ramadhan, kak ayu :D

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
cantik n gebunya kek tu akak... suka diana tgk... nampak sgt sedap...
akak ayu... salam ramadan buat akak ayu sekeluarga... silap n salah harap d maafkan yer akak...

Anawahid said...

amboiiii madu... berderet2 menu yer... LMH turn sana ke mlm td... wakakakaka... huh!!! tgk la madu lg 1 tu @ ika... kemain lg dia gelak besar kak... kalo i jdik pak mertua dia, i rijek!... heee... *sekeh ika*

Ummi said...

Assalam Ayu...waaah terbeliak mata akak tengok tekstur kek Ayu nih..nampak cukup sedap, lembut jek...masuk list tuk hari raya la kot..pose nnt kalau buat, sapa nak makan... :)

cik cek said...

Aduhai!...memang lembap la kak cek hari ni...terhegeh2..byk dah yang terlepas..ingat nak mintak tapau ngan Ayu...dah lambat bebeno...leh tgk2 je la ni kan..hu hu hu...
Kak Cek bwk Mapin Yogurt Blueberry ni tuk Ayu...:D

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum kak Ayu..nampak gebus kek ni..mesti lagi sedap dgn adanya walnut di dalamnya. Masuk list yer kak..

Selamat berpuasa juga buat akak sekeluarga..

ady said...

as-salam kak ayu
pantang ady npk kek kak ayu...mesti nak di cuba...kek tu npk moist gitu..mesti sedap ni kan kak ayu..kita tukar dgn kek marmer ady...

Mamasya said...

Assalammualaikum Ayu

Lajunya Ayu update entry...plan2 sy tengok satu-satu..hi.hi.
Nengok bahan2nya ada gabungan walnut dg choc chip tu...kekpun lembut.tak rasapun dah tahu kek ni sedappp...nanti boleh cuba.
Asam Daging Belimbing Ayu tu buat terliur...membuka selera...
Slmt berpuasa buat Ayu sekeluarga!

Juwita Jamaludin said...

salam kak ayu.. sedapnya nampak kek akak.. gebu je rupanya.. tentu sedapkan

Lieya said...

Selamat menyambut ramadhan jugaaa.... sedap ye kak kek ni, wajib buat nie.. ehehehe

Anonymous said...

Salam Ayu, wah..sampai3 recipe ini mesti ada kelonggaran...Cake nampak sedap KakSal pun suka kek begini...masuk list kalau ada mood boleh buat malum bulan puasa badan rasa letih...Ayu selamat menyambut bulan puasa bulan yg berkat.....KakSal....

lena said...

hi ayu, i will kiv this recipe, thanks!

cikmanggis said...

gebunya kek ni.Boleh masuk list untuk raya nanti...

Mas said...

wahhh...gebunya tengok kek tu kak..
mengeliurkan...
salam ramadhan untuk kak ayu sekeluarga dari Mas....

nOOrsha said...

sedapnye kak..ade walnut lg nih..yummy!~

slmat berpuasa k ayu....mudah mudahan ibadah kite diterima oleh Allah..insyaallah...jmpot ke umah sy amik kad ye :)

nor64 said...

Salam Ayu,

akak copypaste ya..mesti try nanti..akak baru je baked Carror pineapple cake campur walnut....mmg sedaplah kalau ada walnut2 ni kan ..hanya yg tak cedapnya walnut tu mahal hehehe... tapi kalau sedap berbaloi2..

Lyza said...

salam kak ayu..
Lama x jengah ke cni..mmg gebu betul kek indonesia walnut tu..yum3x..Btw selamat menyambut bulan ramadhan al-mubarak buat kak ayu n famili..

Aimei said...

I'm glad u like this recipe! ;D

Rima said...

Selamat menyambut ramadhan al mubarak to u and ur family..

Ijan said...

Salam Ramadhan Al Mubarak dan selamat berpuasa buat Kak Ayu sekeluarga :)

Nuridah said...

Salam Ramadhan buat Ayu sekeluarga..cepat dan ringkas ucapan kak nur ya....take care...masak sedap2 nanti kak nur tunggu bawah blk.

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Assalam Ayu..selamat berpuasa ya..lama akak x singgah d cini...kadang2 rindu dtg gak tapi sekadar menjengok...Hari ni akak free..so relax dan bersantai d cini..tgk resepi kek Walnut tu..rasa teringi gak..apa lagi recomment kuat dari Ayu...pasti buat..!!! <3 <3 <3

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaikumwbh Sis…
Ayu ingin mengucapakan selamat menyambut ramadhan. Semoga kita sama2 memanfaatkan bulan yang penuh rahmat, keampunan dan yg dijanji dijauhkan dari neraka ini oleh NYA. Mohon maaf jika ada tersalah, terusik, terkata dan terbicara yang mungkin ada menyakiti selama ini.:)

Have a blessed and contented Ramadhan for u and family…Amen.

Ayu said...

ijayuji - hahhaha..ah macam gitulah nak jadi anak antu kena buat makanan yang jadi kegermaran ..hahah butel tu lepas raya baru nak buat kek..bulan puasa tak main kek2 nikan ika..haha miss u too..balik tu hati2 ya..

mylady - walkslm, aah mylady, kek ni sedap pada kita, part walnut tu kan..lain kali nak kena kerat kecil2 lagi sikit ni kita malas nak cincang cuma patah2kan aje..mt girl suka kek ni tapi bila part walnut tu dia kasi mama dia balik..hehe

kog - sama2 kog..selamat menyambut ramadan juga buat kog & family..

diana - walkslm, salam ramadan juga buat diana & family..cubalah kek ni diana..sedap..

anawahid - wakakaka..madu tengah tunggu LMH lah ni itu yang menu berderet...
ika depan mak mertua aje dia berani gelak besar..depan pak mertua dia bisu!!..hahaha.. yalah takut kena reject..hehe

Ayu said...

ummi - walkslm, hehehe..cubalah kak kek ni kita pun ingat nak buat untuk raya..memang sedap ni..yalah puasa2 ni kek tak jaan kan kak..hahah

cik cek - sorry kak cek, kita pun lamabt reply ni..mupin yogurt confrim pun dah habiskan..tak apalah kita pun tengok2 jugaklah kak cek..eh kak cek ada bawa rupanya..thanks kak cek..

rabiatun - walkslm, kek ni nampak peroi tapi ia lembut dan moist..cubalah tun..selamat berpuasa juga buat tun & family ya..

ady - walkslm, harus dicuba ady, kalau ady suka makan kek walnut yang kat bengawan solo or polar, ini lebih kurang macam this two lah..memang sedap ady..
kek marmer ady pun nampak sedap boleh dicuba nanti..

mamasya - walkslm, silakn mamasya..take your time..hehe..hehe,,kek ni sedap pada kita mamasya..itulah kita recommend harus dicuba juga..asam daging belimbing tu pun sedap recipe dari cmg..ala2 asam pedas gitu..

Ayu said...

juwita - walkslm, sedap ita..bila2 boleh dicuba..

lieya - selamat menyambut ramadan juga buat lieya & family ya..
sedap kek ni lieya..hehe

kak sal - walkslm, hahah..itulah kak sal, kalau line clear, boleh masukkan 2-3 sehari tapi kalau tak berhari2 tak berupdate..heheh..nak raya nanti boleh cuba buta kka sal..selamt menyambut bulan puasa juga buat kak sal & family ya..

lena - lena yes should try this..

cik manggis - memang kita pun nak masuk list untuk raya kak manggis..

mas - salam ramadhan juga buat mas & family ya..

noorsha - selamat berpuasa juga buat noorsha & family thanks noorsha..

Ayu said...

nor64 - walkslm, silakan kak kalau akak suka walnut, harus cuba kek ni..ni my mum ada suruh buat lagi..betul tu kak nor, walnut mahel sikit..heheh

lyza - walkslm, lama juga tak dengar suara lyza..moist & lembut kek ni lyza,..selamat menyambut bulan ramadan juga ya buat lyza & family..

aimei - thanks aimei!..thanks for sharing my family & me love it!!

rima - sama2 tu you too rima, selamat menyambut ramadhan dan menunaikan ibadah puasa ya..

Ayu said...

ijan - salam ramadhan juga buat ijan & family

nuridah - salam ramadhan juga buat knur & family..short & sharp ya knur..heheh tak apa message already passed..hehe..hehehe..naiklah knur tak mau tunggu bawah blk..haha

noor zaleha - walkslm, lama juga kita tak kedapur kak norli..samalah juga kadang2 jenguk2 juga tapi tak tinggalkan jejak..heheh..aah kak , memang kek ni harus dicuba..sedapp..

ayu safieza - walkslm, selamat menyambut ramadhan juga buat ayu & family..
mudah2han insyaallah ya ayu..akak pun nak mohon maaf jika ada tersalah silap gurau2 dan bahasa, sama2lah kita ya.. thanks for the wishes too dear..

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Rasa cam lama sgt tak singgah sini, lappy buat hal la pulak. Selamat menyambut ramadhan almubharak dan selamat berpuasa juga buat Ayu sekeluarga. Menarik nampaknya butter cake tu, klu ada masa boleh cuba raya nanti, tks ya.

Ayu said...

wattie - walkslm, salam ramadan juga buat kak wattie & family
kita pun rasa macam dah lama tak dengar suara akak..kek ni sedap kak, cubalah raya nanti..ni my mum suruh buat lagi dalam 2-3 hari ni..tapi kita tak ada time..hehe..ur welcome kak..

Nana Sidek (Kak N) said...

Thanks Ayu for the recipe....memang I pun tengah cari good recipe for this cake....:)