Thursday, May 31, 2012

Talam Banjar

Talam Banjar ni dah lama kita cari recipenya..pernah blog walking dan terjumpa talam banjar ni di blog2 blogger yang memang ahli buat kuih talam dan juga ambil tempahan untuk kuih ni..tapi macam biasalah recipe tak disertakan..so pendam ajelah niat nak mencuba tu..then  boleh pulak terjumpa recipe ni di sajionline, walaupun recipe asal tak berapa lengkap, tapi kita base on that and came out with the recipe after breaking up the bahan2 untuk adunan   yang menggunakan loyang  8"..dengan taking some idea from Serimuka Pandan dan Talam Pulut Hitam..mula2 buat base on my calculations, the top layer macam nipis sikit dari layer tengah, then for the 2nd trial, kita adjust santan  & air tu so jadilah tinggi sikit layer tu..

Talam Banjar, bila kita cari kat internet, ada beberapa jenis rupanya..ada yang  menggunakkan sago biji with kelapa parut.. dan diletakkan dilayer yang tengah..so for this kita menggunakan beras pulut dengan kelapa parut..
Kuih ni sedapp pada kita, well,pada my family jugalah..sebab semua cakap sedap..manisnya just nice for us..(Puas hati digolden chance!!!...free advertise sikit..hehe)

Ingat nak luahkan sedikit perasaan disini..cos it keep buggering me for the past few weeks...tapi fikir balik baik janganlah...well some hints.. it something got to do with blogging juga....something about giving credit or backlink after trying certain recipes..but I rather keep my mouth shut..as what ever I shared here are memang ikhlas dan memang untuk dikongsi bersama...so redha ajelah :(
Ok peeps..have a nice weekend..

Talam Banjar
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan Lapisan Bawah:-
250g beras pulut
5 sudu besar kelapa parut
100g santan pekat
150g air
1 sudu kecil garam

Cara:-
Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
Basuh bersih & toskan
Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.
Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 8' hingga padat. 

Bahan Lapisan Tengah:-
Bahan A
2 biji  telur
2 sudu besar tepung gandum
sedikit chocolate emulco kalau warna gula melaka tak gelap

Bahan B
*60g gula melaka
*35g gula pasir
*280 ml santan(150ml santan pekat + 130ml air)
*2 helai daun pandan
(Masak hingga gula larut, kemudian tapis, ketepikan)

Cara:-
Satukan Bahan A, dan Bahan B, didalam blender. Blend hingga sekata. 
Tapis, panaskan  didalam kuali non stick, hingga naik wap, bila adunan nampak pekat sedikit, cepat2 tuang keatas pulut yang telah dipadatkan tadi. Kukus dalam 30-40 minit.

Bahan Lapisan Atas:-
2 biji telur
2 sudu besar tepung gandum
35g gula pasir
1 sudu kecil vanilla esen
280ml santan(150ml santan pekat + 130 ml air)
beberapa titik pewarna hijau

Cara:-
Masukkan bahan2 kedalam blender. Blend hingga sekata. Tapis, panaskan didalam kuali non stick, hingga naik wap, bila adunan nampak pekat sedikit, cepat2 tuang keatas lapisan tengah tadi. Kukus hingga masak.


51 comments:

Qasey Honey said...

nmpk sedap la pulak talam banjar ni...tp mcm sama aje mcm kuih seri muka...adekah kedua2nya kuih yg sma yer...hihi

Anna Qawina said...

Aslmkm kak ayu sayangku..aduhai..saya suka makan kuih muih camni tp nak butanya mak aiii..susah amat..(malas le tu) mehla jemput saya makan2..eheh

Ayu said...

Qasey Honey - hahah nak kata sama tak juga QH, nak kata tak sama, macam sama..hahaha..confuse...
bayangkan makan kuih serimuka gula merah, plus makan pulut yang ada kelapa plus, kuih talam beras..semua ada rasanya tu..heheh

Ayu said...

Anna - walkslm, nak buat kuih ni memang kena ada kesabaran anna..kalau dekat bolehlah anna order dgn akak..ceh ceh...merepek akak kau ni kan..hahaha

dZana said...

aslmkum ayu.. smga ayu gembira slalu.. geram akk tgok kuih ayu ni.. terserlah rasa lemak2nya walaupun tgok picnya jer.. akk mmg suke kuih2 yg camni.. smga ayu terus berblog ye.. akk tetap selongkar2 gobok rspi ayu walaupun selalunya terlewat.. kkdg akk pun rasa kecil ati dgn ragam berblog ni.. tpi apakan daya kan.. kita niatkan dgn yg baik2.. huuuu

~K Ham~ said...

as salam ayu.........wah dah lama kak ham xdtg rumah maya ayu ni.....tgk resepi kat sini meriah.....miss u..

~K Ham~ said...

ayu...akak copy resepi kek gula hangus tau..terima kasih dear...

tun_telani said...

salam kak ayu.. owh, mcm seri muka. suke! suke!! dh lama x makan..

Sidratul Muntaha said...

lama dah cari resepi ni sbb selalu mkn kat kedai kat tmpt keje
bila mintak resepi
sikti punya kedek...

mokwo® said...

salam ayu...tengok pun dah tau sedap...yum3x...mokwo pun kekadang frust jugak bila tengok masakan2 yang kita berkenan tak ade di sertakan resepi...tq for the effort godek sana godek sini utk menghasilkan resepi n sudi share di sini...sebb to lah ai luv to come here!

Amie said...

ooh Ayu... Amie suka makan kuih talam, tapi jarang buat..
Ni talam Banjar ni memang terasa lembut dan sedapnya! Dapat sepotong alangkah enaknya sambil minum secawan teh o panas!

Nana (Sallina Abas) said...

Salam Ayu..kita pun mmg cari resepi ni....nanti boleh cuba... Cantik talam ayu...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Mbak ayu....cantik dan pasti sedap kan???

HomeKreation said...

Salam Ayu.... we do what we do... then we'll get entertained by what we do... yg tak happy tu just ignore it dear.
Sedap nya kuih macam ni... kalau tak buat mmg tak merasa sbb takda di jual. TQ for sharing.

sabar dubai said...

kak ayu.....dr td try nk skodeng resepi ni xdpt...nmpk mudah resepi ni ek.....nk cube laa nnti sebelom meletop hehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
wah cantiknya warna n lapisan kuih nie akak... potongan yg kemas... nampak sedap sgt...

Anonymous said...

aAssalam..Ayu apa kabar? Dah lama Ksal tak jengok rumah Ayu...Ksal sibok sikit...Wah pandai Ayu buat Talam Banjar mesti sedap...3lapis lagi....3 rasa..Kalau rumah dekat boleh Ksal rasa...hehehe

Sofea said...

Suka sgt kuih2 talam, nampak sedap kuih Ayu nii..masuk list dulu ;)

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Cantiknya talam tu kak!!! Perfecto ;)

Nuridah said...

Assalamualaikum adik ku Ayu,

sihat ke Ayu?? Maaf lah Ayu cayang,lambat nk sampai skrg ini...hehehe...sibuk sepanjang waktu...semenjak 2 menjak ni kan!!

Eh Ayu,the other day again saw Mr hubby with Marsya rasanya...hehehe...asal tk nampak Ayu kan?? Kalau nampak pun kak Nur sembunyi belakang pokok...mcm cita industan gitu...hahaha.

Ayu, what to do?? Lumrah manusia mmg begitu...kak Nur pun perasan kdg resipi itu Ayu yg cuba dulu tapi tk sebut pun nama Ayu...sebut nama orang lain...hehehe...asal bahgia sudah tapi pahala tetap ada...sabar aja lah Ayu. Nanti kak Nur nk cuba resipi hotpot potatoes...hmmm pasti budak2 kt rumah ni suker gitu...tolak mak dia la.

zila norazila said...

salam kak ayu..cantik sgt2 kuih talam mmg x pernah jemu dimakan..kita pernah rasa kuih nie..mmg best:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam k.ayu...
tengok jer terus kecur air liur... mesti sedap ni..
salin dulu resepinya ye & tq sbb dah berjaya create sendiri resepi yg diidam2kan sehingga sempurna begitu.. hihi.. kita tinggal cilok jer resepinya... mekasih bebanyak..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

alamakkk!! tak berjaya nak copy plak resepi.. hehe.. terlupa kak ayu dah block.. takper takper... kita cuba print terus resepi dr blog ni.. hihi..

Ayu said...

dzana - walkslm, terimaksih cikgu..insyaallah selagi hati ini boleh bertahan dan passion itu masih ada akan kita teruskan blogging ni cikgu...betul tu niat yang baik2 ajelah kan..tak mau endah lah apa2 yang negative tu kan..

Ayu said...

KHam - walkslm, wah kita pun dah lama tak singgah blog akak..
silakan kak, kalau nak recipe kek gula hangus tu..help yourself ya..:)

Ayu said...

tun telani - walkslm, aah tun, ada macam serimuka pun ya..samalah akak pun suka..hehe

Ayu said...

sidratul - heheh biasalah dear..orang berniaga memang tak kan beritahu punya..so pandai2 kitalah kena mencari recipenya tukan..ha ni dah jumpa boleh lah cubakan..hehe

Ayu said...

mokwo - walkslm, heheh betul tu mokwo..frust telan air liur sebab tak ada recipenya tukan..hehe....sama2 mokwo the effort pun untuk diri sendiri ..sebab teringin sangat nak rasa....wow thank you mokwo your last sentence touches me!!!

Ayu said...

Amie - betul tu Amie, kita pun makan sambil minum air tea o panas kurang manis..fuh segar rasanya..hehe

Ayu said...

Nana - walkslm, oh ya ke kak N, ah ni dah ada bolehlah cuba..thanks kak..

Ayu said...

Kak ros - terimakasih kak ros..sedap pada kita ni kak..:)

Ayu said...

HomeKreation - walkslm, agree with you 100% Along..i am trying ....hehehe
sometimes mulut ni macam nak terlepas cakap aje..hahaha..
Cuba lah buat along, Your welcome, thats my intention too , SHARING...

Ayu said...

sabar - cubalah sabar..sebelum melahirkan tu..heheh..eh pi beli pop corn dulu..hahaha

Ayu said...

diana - walkslm, terimaksih diana..alahi kuih2 dan cake2 diana pun lagi cantik dan kemas akak tengok..

Ayu said...

kak sal - walkslm, kak sal!!!!!!! where have u been?..i miss u so very much!!!..i thought u forget me ..kita tertanya2 juga..dah lama kak sal tak tinggalkan comment..
pergi holidays ke?..rupanya sibuk ya kak....aah betul tu kalau rumah dekat kak sal pun dapat rasa..kita kasi jiran kita tau..u take care kak sal..

Ayu said...

sofea - samalah macam kita sofea, suka kuih talam2 macam ni..silakan masuk list yang ke berapa ni ya?..heheh

Ayu said...

love2cook - thank u love..still there is room for improvement..:)

Ayu said...

Nuridah - walkslm, kakak ku KNurrrrrrrrrrrr..in lagi satu kakak yang dah lama tak dengar suara..where have u been?..i thought u also go holidays..hehehe
Oh is it Saturday?..well saturday, hari ayah & anak berulang alik pergi tuition..haha..
Ibunya sibuk memasak dirumah..heheh..

Betul tu knur, memang dah lumrah manusia,..tulah kita perasanlah juga tapi nak buat macam mana ..hanya nama yang bekenan dihati saja yang disebut ..nama yang dah penat2 ketengahkan tak important lah kira sebab nama yang tu tak bekenan dihati...mungkin dia tak gang dengan kita..itu sebab nak sebut pun macam terlalu berat gitu...kalau nak kata orang tu baru berblogging dan tak tahu adat berblogging mustahil juga sebab dia pernah juga perkatakan tentang perkara seperti ni juga....tak apalah kita redha...just focus dengan niat kita berblogging itu ajekan ...PEACE NO WAR!!..

Ayu said...

zila - walkslm, tulah zila, akak pun pernah rasa kuih ni itu yang tercari2 recipenya tu, sebab memnag sedap..heheh

Ayu said...

madiha - walkslm, alhamdullilah sedap pada akak ratna ..silakan kalau nak salin..maaf ya akak dah righr click disfunction tu..recipe asal tu dia kasi in general..macam mak akak kasi recipe, suruh kita imagine..3/4 from here 1/2 from there..hahaha...adoi lah kan..itu yang akak breakdownkan sukatanya tu...taking into consideration bahan2 yang digunakan..

Akila said...

This one is tempting me too much... First time here n love ur space.... When u get free time do drop at my place....

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu..talam ni betul2 menarik...klu yang versi sago tuuu may be sedap juga kottttt

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Memang terbaekkkk la, pais ayam kat bawah tu lagi ler mengancam.....

Ayu said...

akila - thank u so much for dropping by ..thank u too for the compliments..
insyaallah will drop by yours too..

sue - walkslm, aah sur, yang versi sago tu, akak tak ada recipenya..pun akak rasa sedap juga kot..how are u dear?..

wattie - walkslm, terimaksih kak..cubalah bila2 pais ayam tu ya..hehe

Mamasya said...

Salam Ayu.apa kabar...moga sihat ceria...lama tak jln2 blog Ayu. pertama kali tengok kuih talam banjar.....menarik nampak kuih ni dg 3 lapisan...santan dan pulut.
lauk pais ayam kat bawahpun nampak sedap....boleh masuk senarai dulu...

Ummi said...

Assalam Ayu...waah ketinggalan dah akak 2 3 hari x beron9...menarik betul la tgk talam banjar ni...pasni ada la pulak si Hana buat talam jawa nnt....hehehe..*lariiikk...

Nampak tang kepala kuih ni lembik2 sikit tu yg best tu eh Ayu...mengancam tekak betul...adeeii sabaauu la tekak sampai ke petang oooii...

Evelyn Gemina said...

Hi & selamat berkenalan, wow nampak sedap la talam banjar tu : )

Ayu said...

mamasya - walkslm, sihat alhamdullilah...cubalah mamasya..kuih talam banjar ni dan pais kat bawah tu...

ummi - walkslm, heheh..talam jawa tu macam mana kak ummi, ada letak tempe ke?..hahahh larikkk juga ni..haha
akak puasa ya..sabar lah ya kak..:)

evelyn gemina - hi selamat berkenalan juga , thank u sudi singgah ..talam banjar sedap pada akak..cubalah..:)

maz said...

Kakkkkkkk...misss uuu...bru bleh round..line tnet kena curi..smpai 4 org guna..maz xleh nk buka apa...smlm trus p terminate dan bila broadband yg baru...huhuu...waaaa kecut perut tgk kue talam kak ni..npak sngat la brkrimnya..sdppp...nti maz nk try la buat utk kakak2 tmpat blajar tu...

hana said...

lahaiii geram nengok si talam nih... nampak sedappppp... kiter suker kuih talam tapinya tak berani nak buat mmg kompom kita makan sorang! huh! akak jd jiran kita la.. kita buat kita anto kat akak.. akak buat akak anto kat kita.. pehtu akak buat lain anto lagi dan lagi dan lagi.. kita dah tak teranto dah sbb mmg pemalas! hahahahahaha

Ayu said...

maz - Maz!!!..miss u too..where have u been?..wah line kena curi ya..eh macam mana tu eh?..they tap on your line ke Maz..aduhai..ciannya dia..samapi 4 orang curi..memnag harus kena terminate..cubalah maz kuih ni...apa2 nanti feed back ya..

hana - haahha..hana, betul tu kalau sorang2 aje yang makan memang confirm tak buatlah kan..heheh..boleh aja kalau kita berjiran..hari2 pun boleh akak hantar ..hehhe