Friday, July 16, 2010

Ikan Bawang Putih

Ok continue balik ni...by the time this post masuk its already Friday morning...this was, also yesterday's Wednesday's menu..ni lauk orang besar..cause warga emas tak suka sangat makan ayam...so I made this..
I just fried 2 ekor of this black tilapia...goreng garing, ermm sedappp!..The recipe suggest this dish is also suitable to be eaten with chicken rice...but for me white rice also sedap tau...

Actually, I wanted to test this dish, to go along with the chicken rice that I am going to cook this Sunday for my house yasinan & tahlil..Instead of the fish, I am going to substitute with prawns...will update on that next week insyaallah..

Ingredients:-
1 ekor ikan tilapia

Ingredients Untuk Sos:-
Minyak untuk menumis
5 cili merah dihiris asar- Ayu gunakan 1 aje
2 sudu besar bawang putih kisar
20 ulas cili padi dikisar kasar
segenggam daun selasih-(Ayu tak letak sebab tak ada)
2 helai daun limau perut
1 cawan air jarang
sedikit kicap hitam
sedikit sos ikan Thai
gula secukup rasa

Method:-Besihkan ikan, kemudian bilas dengan air garam dan lumurkan dengan sedikit tepung jagung (Ayu lumurkan dengan sedikit garam) dan goreng hingga garing dengan minyak yang secukupnya. Kemudian angkat ikan dan letakkan dalam pinggan panjang yang dalam sedikit untuk disiram dengan sosnya.

Method Untuk sos:-
Tumis bawang putih hingga layu, masukkan cili padi, air kicap hitam, sos ikan, gula, daun selasih dan daun limau perut. Biarkan ia mendidih, Masukkan cili merah. Sos ini rasanya mestilah pedas, manis, lemak dan sedap. Matikan api. Curahkan sos ini diatas ikan yang siap digoreng tadi. Hidangkan dengan nasi ayam.
Sources:-From Sakina Oylao Abdullah@Resipi Pesta Perut

No comments: