Asam Pedas Ayam Ala Johor
Sources:-From CMG@Tiffinbiru.blogspot.com
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, potong 14 atau ikut suka
1 cawan cili kisar
1 genggam daun kesom, cuci dan toskan
1/2 cawan jus asam jawa
2 biji terung kari-(Ayu gunakan bende)
Garam dan gula secukup rasa (@serbuk perasa)
BAHAN KISAR HALUS :-)
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
2 biji buah keras
1/2 camca teh lada hitam
1 camca besar ketumbar biji
1/2 camca teh jintan kasar
1/2 camca teh jintan halus
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Terung kari dibuang sedikit kulitnya, belah 4 dan rendam dalam air garam. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga garing, masukkan ayam dan daun kesom (toskan), gaul rata dan masak hingga ayam kecut.
- Tuang air secukupnya, kacau dan masak hingga ayam empuk. Masukkan jus asam jawa, perasakan dengan garam secukupnya, sedikit gula dan serbuk perasa (jika guna). Akhir sekali masukkan terung tadi (toskan) dan masak hingga terung lembut. Rasa dan jika ok, matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam-ulaman
2 comments:
my fav!!!!
kalau my mum masak lauk nih, biasanya i akan makan dgn kicap manis and sayur buncis goreng telur. perghhh... 2 pinggan tara hal punya...
its me - hahaha..oh suka makan kicap ya..heheh..uish kena pulak dgn kacang buncis goreng telur..memang confirm 2-3 pinggan tak toleh kiri kanan kan...adehhh...
Post a Comment