Monday, February 01, 2010

Nasi Beringin & Ayam Goreng Simple

Our lunch today...another 'flavoured rice'..which my kids love...nasi beringin a 'related' to nasi lemak but this nasi beringin taste much better if I can say so....made the 'sambal telur puyuh' and fried my 'ayam goreng simple', the ayam goreng simple was what I normally fried for my chicken before I found the fried chicken recipes in love2cook blog..hehe

It seems that I am having some problems with my blog again!!!...I am struggling to get my latest post updated in fellow bloggers blog.. Anybody can help me on this?...please whoever that have come across this problems before .. please come to my rescue..would appreciate it very very much..

Ingredients:-
4 cawan beras basmathi
41/2 cawan santan
2 sudu besar minyak sapi/marjerin
2 batang serai(mayang bulat nipis2)- saya titik aje
5 ulas bawang merah(mayang nipis)
2 ulas bawng putih(mayang nipis)
3 cm halia(ditumbuk lumat)
4 helai daun pandan
2 cm kulit manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 biji bunga cengkih
5 butis biji halba
garam secukupnya

Method:-
Cuci beras, rendam selam 5 minit dan toskan. Panaskan minyak sapi, goreng bawnag hingga kuning dan wangi, masukkan halia, rempah penumis(kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) dan juga serai serta daun pandan. Tumis hingga harum. Masukkan santan dan apabila mendidih masukkan sekali beras denagn santan dan masak seperti biasa hingga kering. Jika menggunakan periuk elektrik masukkan sekali beras sengan santan dan masak seperti biasa. Karih@ kemburkan nasi bila nasi kering. Sedap dimakn bersama lauk kari& sambal udang/sotong kering.
Sources:-From warisan nenek@mesra.net

AYAM GORENG SIMPLE

This was my version of frying chicken before I have a blog..haha..

Ingredients:-
1 ekor ayam di potong ikut suka-(dicuci bersih dan dan dilumurkan dengan jus limau)
1 sudu besar cili kisar
11/2 sudu besar bawang besar kisar
1 sudu kecil bawang putih kisar
11/2 sudu kecil halia kisar
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu besar cuka
serbuk kunyit secukupnya
garam & serbuk perasa secukupnya

Method:-
Gaulkan bahan2 diatas bersama dengan ayam yang telah dicuci bersih tadi denagn jus limau dan perapkan untuk seberapa ketika. Goreng dengan minyak menenggelamkan ayam tadi hingga garing. Siap untuk dihidang.

9 comments:

TREAT AND TRICK said...

Terliur tengok nasi beringin dgn ayam tu..Ayu...yum ..yum..

♥LOVE2COOK♥ said...

Alamakkkk...can I join U kak??? Wanna have all those foodies up there...especially the fried chicken, yummylicious!

Aiks, I've no problem seeing ur updates in my blog. :)

fuzidss said...

wah mengancam gitu..suka sangat

Ayu said...

treat & trick - hehehe..ayam goreng simple aje kak..

love2cook - of course u can join me..come help yourself ya..the prob is after i posted my my latest entry it is not being updated straight away..but it took a few hours and that is after i godeh here & there in my computer..

fuzidss - hehe..biasa je fuzidss..first time akak masak ni hehe..10q sudi keblog akak ya..

Ummi said...

Salam Ayu,
Akak baru terpikir nk masak nasi beringin petang ni..hehe..x tau la menjadi ke x, tgk mood dulu.. ^_^

Aihh, you couldn't see the latest entry of other bloggers? Napa eh? Ayu, kalau pc dah lama, kadang2 bateri pc tu dah out of date...mmg dia xkan update any date, time, year and so on..cuba cek kat Control Panel and select kat Date n Time tuh...betul ke ikut semasa punya..bateri pc pun wat hal gak tauu..kena ganti, harga boleh tahan..Tp xtau la jgk Ayu pnya problem ni pada blog or pc eh..hehe

Watierman, rmanbkr said...

Ayu ada lagi tak...nak tompang!

KAHINATA said...

salam. kak ayu.. kak ayu .. kte nak try masak nasi ni ~ hehe. kalo jadik, nnt kte post kat dlm blog kte yang dah berhabok tu ~ heeee

Uda said...

Salam kenal.......sya nk copy resepi ni ye....tq....bilaudamenulis.blogspot.com

Ayu said...

Buat Kak Ummi, kak Watie dan Kahinata, mohon maaf, baru ni perasan comment kat sini..waduh bertahun sudah..

kahinata - walkslm, maaf sangat2..baru ni perasan comment kahinata kat sini..maklum ler dulu akak tak pasang lagi gadget yang boleh nampak..comments2 yang ditinggalkan teman2, kalau dah pasang pun mungkin akak overlookedlah dear..sorry sangat2....harap janganlah marah ya dik..dah setahun baru perasan..adehhh..
harap kahinata dah cuba nasi ni dan kena dgn selera ya..:)

Uda - walkslm, silakan uda, terimaksih ya..kita pun ada satu lagi recipe nasi beringin tapi belum ada kesempatan nak masukkan dalam blog..dah cuba masak, ada kelainan sikit dari yang ni..