Thursday, January 13, 2011

Arrowhead Chips - Kerepek China Arrowhead


Chinese New Year is around the corner again, the arrowhead seasons are back too.. so take the chance to try this  for snacking.. cause the arrowheads only comes once a year..sedap & lemak..
Boleh perasakan dengan your favourite seasoning like the white pepper, black pepper or just salt.. Macam mana arrowhead ni look like boleh kesini tengok..

 Ingredients:-
  • 1 kg Ubi Arrowhead
  • Garam / Whitepepper / Blackpepper (sebagai perasa jika suka)

 Method:-

  1. Bersihkan ubi arrowhead dengan membuang kulit ari nya sahaja. Basuh dan toskan.
  2. Sagat nipis ubi tersebut dan goreng dalam minyak seperti menggoreng kerepek ubi. Sesudah perang, angkat dan toskan minyak.
  3. Jika suka boleh tambahkan garam atau serbuk blackpepper / lada sulah sebagai perasa. Saya suka makan kosong aje. Rasanya ranggup dan lemak. 
Sources:-From azwalissa@myresipi.com

4 comments:

hani said...

kakak ayu,
gambar tu mcm dah ready nak masuk mulut saya aje....nak sekilo..poss

mokwonik said...

salam ayu...mokwo pun byk arrow head nih..tapi cukup malas nak buat krepek...agak2 buat bingka bole ka???

Aqil said...

kak ayu kite pon dh buat..sedap..last year kempunan xdpt makan..itupun jiran yg gtau sedap arrowhead ni n cuma ada time chinese new year je hu3..memang sedap kepek nih ;D

Ayu said...

hani - hahah..nak sekilo ya..ok nanti akak poskan yang mentahnya ..hehe...

mokwonik - walkslm, heheh...buat bingka?..boleh kot?..sebab dia lemak2 gitu macam ubikan..tapi tak pastilah mokwo, sebab kita pun baru tahu tentang buah ni, tahu goreng aje..hahaha

aqil - ya mama Aqil, memang sedap arrowhead ni buat kerepek, makan tak boleh berenti..yang second batch belum habis goreng, the first batch dah habis kena telan..heheh