Wednesday, February 09, 2011

Sambal Tumis Sotong Kurung

Ingat lagi tak recipe sotong yang dalam tin yang pernah I posted here?..Rupanya sotong ni dipanggil sotong kurunglah..hehe..I panggil sardin sotong..haha..asal boleh aje eh kita ni..kali ni cuba recipe dari  Diana lagi..kalau dulu I gunakan kicap & cili kisar, kali ni gunakan cili padi..memang best..I masak 2 tin, licin..

SAMBAL TUMIS SOTONG KURUNG
Bahan-bahannya
1 tin sotong dalam tin-(Ayu bilas, tos & siat2kan macam atas)
1 biji tomato, dipotong baji
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
3 batang lada merah
7 batang cili padi thailand (merah)-(Ayu gunakan lebih lagi)

Cara-caranya
1. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali.
2. Tumiskan bahan yang telah dikisar dengan api yang perlahan sehingga bangkit baunya dan rempahnya masak dengan sempurna.
3. Masukkan garam, serbuk perasa dan juga gula. Gaul rata dan masukkan sotong bersama sosnya Tumis lagi sehingga rempahnya memekat. Rasakan sambalnya jika ada perasa yang kurang boleh ditambah apa yang patut.
4. Akhir sekali masukkan tomato, gaul sebati dan padamkan api. Sedia untuk dihidang.

Nota D: Penggunaan garam pun jangan terlalu banyak sebab sotong dalam tin nih ada kala sosnya dah masin jadi kena seimbangkan.

10 comments:

Mas said...

ooooo..ingat sotong tu kena kurung kt mana...wakakaka...
nmpk sedapp tu..nak sepiring..wat lauk dinner malam ni...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ayu sotong tuh kena kurung dlm tin lah...hahaha

My grandmother favourite dish. Kalau my uncle n aunties blk KL mesti suroh belikan sotong nih.

Mama pun suka kan sotong nih cuma dah lama betul x mkn.

anymz said...

hah ni memang feveret hubby akak nih..sedap kan ayu sotong nih..kalau buat sambal lada api perggghhh...
nak sikit ayu.ada lagi tak tu?

Nieza said...

assalam kak ayu, 1 st time dgr nama sotong tu...menarik juga yer...nengok akak masak ni sungguh menyelerakan.

mokwonik said...

loooh ingatkan sotong spesis baru tadi..hahaha..mokwo dudulu kalau merajuk mesti berkurung dlm bilik..agaknye ghupe mokwo pun mcm sutun nih masa tuh!!!hahah...nampak sedap jugak!!

Shereen said...

Okay,set!Akan I menjelajah satu Auckland besok to find this canned sotong.There goes my diet..err...diet belum start lagi(suppose to start last year,lol).

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Kak...hru doing? I never had this squids before. Sambal looks super delicious! :D

Akak, on your query about making Dulce De Leche using pressure cooker, just boil with the cans kak. Tak perlu tebuk lubang. I read on the net. Coz I don't own a pressure cooker. :)

Ida Ddapur said...

ye kak ayu...sotong dlm tin dipanggil sotong kurung ha..ha.ha tak pernah dgr...logik gak, sbb terkurung dlm tu...sotong tu mesti lembut isi dia..

Ayu said...

mas - hahaha..tulah mas..akak ingat macam tu juga..hahah

mamahawa - wakakak..aahlah ma, kesian dia dah kena kurung kena makan pulak...hehe kat malaysia tak ada jual ni ke ma?..tapi halalnya dari malaysia kan ma..aah my family pun suka, bila malas nak masak, & tak ada lauk dalm fridge kita hentam masak lauk ni..haha

anymz - aah kak, my family favourite juga..wah sambal lada api best tuuu!!!..kecur dah kita dengar aje rasa dah dekat aje kat mulut..hehe

nieza - walkslm, hahah..akak pun 1st time dengar..tapi nieza taukan sotong ni?..sedap sotong ni nieza..

mokwonik - wakakak..nama kontravasi ya mokwo..haha..ait..tak apalah mokwo kalau merajuk pokwo ada memujuk..hehe..cubalah mokwo..kat malaysia ada jual sotong nikan?

shereen - wah!!!..satu auckland nak cari sotong ni?..hehe..betul2 macam treasure hunt pulak ya..haha

love2cook - thanks love..cubalah..
oh ok i will do it, tapi ada takut2 sikit..guna pressure cooker..thanks for the info love..

idadapur - hahaha..itulah kemungkinan nama diambil dari berkurung dalam tin kot?..wakakaka..

Ayu Safieza said...

Kak Ayu...dinda mai dah niiiii....mmmm first time tahu pasal sotong kurung......:) err...sutuuuuun....I like seme pasal sutun-sutun ni......simpla but must be delicious recipe from sis kan.....even dah terlewat...nak jugak2 minta sepiring....:P