Tuesday, February 01, 2011

Talam Beras @ Talam Tepung Beras

   
Entry kali ini, adalah my trial & error membuat Talam Beras aka Talam Tepung Beras..Recipe yang mula2 keluar quite sometimes ago, adalah menggunakan senduk according to my mum's agakration.Bila tanya dari mana dia dapatkan recipe ni, she pun dah lupa sebab dah lama. Then faham2 ajelah orang dulu2 guna sukatan main agak2 aje..Oleh kerana my mum gunakan senduk, sukatanya tak ramai yang dapat mencuba kerana tak semua ada senduk yang macam my mum gunakan...                                

So, Shafidah Shamen dengan baik hati telah meluangkan masa menconvertkan ke metric measurements diblognya dan kita pun ada c&p kat sini , as kita malaslah time tu..heheh.Then Jun pun ada mencuba , lepas tu tiba ke rumah Kak Ummi pula... Baru2 ni, CheMat pun ada mencuba, ini yang copy & paste dari rumah CMG recipe bila diconvert balik kebahasa Melayu...Thanks ya Che Mat, akak adjust balik mana2 yang patut..dan harap Che Mat tak marah akak gunakan your layout for the recipe tu ya...Kat bawah ni, I edit balik recipe yang lama, with my mum's help..Kalau recipe yang lama santan tu tak dibreak down santan pekat & santan cair, so takut kalau miss understand gunakan santan pekat nanti bawahnya keras pulak, so dibawah I dah adjust kan, tapi if you prefer keras sedikit please adjust ikut seleralah ya...

Disini juga saya ingin jelaskan yang saya pun bukannya pandai mana kalau compare dengan orang2 yang ada pengalaman dan belajar membuat kuih2 talam ni..cuma nak berkongsi apa yang dah saya buat dalam experiment membuat kuih Talam Beras ni aje..Still couldnt find the answer lepas saya buat percubaan TIGA kali dalam seminggu, Mr Hubby pun naik jelak dah makan Talam beras ni..hahaha..
of course ada yang kasi jiran ada yang dibawa keofis, dan  orang2 disekeliling rumah lah.. 

Updated 11/5/2012
BAHAN LAPIS BAWAH :-)
133 gram tepung beras
310ml santan pekat
285ml santan cair/air
Garam secukup rasa (jangan banyak sangat, kasi rasa lemak2 jee)

BAHAN LAPIS ATAS :-)
11/4 cawan air*
70 gram gula melaka, potong kecil*
3-4 sudu besar gula pasir*
2 helai daun pandan, disimpul*
(*dimasak hingga gula larut, sejukkan dan tapis)

1 cawan santan
2 sudu besar tepung beras
3 sudu besar tepung gandum
2-3 biji telur gred B-(Ini terpulang pada selera masing2)
1 camca teh esen vanilla-(optional)-(Ayu tak letak)
Secubit garam



CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih. Alas loyang bulat 9 inci atau 8' persegi dengan plastik bersih, sapu sedikit minyak(tak sapu pun tak apa) pada permukaan plastik tadi. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, satu bahan untuk lapisan bawah.Kacau rata, masukkan dalam blender, tapis dan masak dalam kuali non stick hingga naik wap atau sedikit pekat. Tuang ke dalam loyang, ratakan dan kukus 20 minit.
  3. Sementara itu, siap kan lapisan atas. Satukan semua bahan lapisan atas kacau dengan whisk masukkan dalam blender, lepas tu tapis dan masak dalam kuali non stick hingga naik wap atau pekat sedikit.
  4. Tuang lapisan atas perlahan2, pastikan lapisan bawah kering dari air kukusan dan keras sedikit. sebelum tuang. Kemudian sambung mengukus selama 45 minit(Ayu kukus 1 jam lebih) dengan api sederhana. Bila masak biar betul2 sejuk, baru dipotong dengan pisau plastik atau pisau yang dilapis dengan plastik cling.... Boleh hidangkan..Insyaallah kali ini permukaan atas tak berlubang..(11/5/2012)

Tapis, adunan lapisan bawah, then masak atas double boiler or dalam kukus kacau hingga adunan melekat sikit disudu, tutup penutup kukusan dan kukus selama 10-15 minit.
Sementara itu, campurkan adunan.
Masak atas double boiler hingga adunan berkumpul sedikit disudu dan cepat2 tuang keatas lapisan bawah yang sudah hampir masak.
teruskan mengukus selama 45 minit - 1 jam atau sehingga masak.

 Talam yang pertama ni I buat menggunakan 3 biji telur.
(Kita bubuh sedikit chocolate emulco untuk kasi dia gelap sedikit sebab my gula melaka birat)
Campurkan tepung, santan dan gaul rata. then masukkan air gula melaka dan gaul lagi.
Masukkan garam.
Last I leraikan TELUR pakai garfu, 
Then masukkan kedalam adunan tepung dan kacau rata perlahan2.
OUTCOME - Lapisan berlubang2 walaupun telur dileraikan pelahan2.

Talam kedua, I gunakan 2 biji telur. 
(Yang ini kita tak bubuh chocolate emulco, pucat sebab gula melaka dia birat.)
Campur semua adunan sekali gus termasuk TELUR, even tak pukul/leraikan pun
just gaul rata.
OUTCOME - Lapisan tidak berlubang tapi rendah sedikit.

Talam ketiga, menggunakan 3 biji TELUR.
(Yang ini gunakan gula melaka original colour)
Ikut sama cara2 talam kedua, tak leraikan pun telurnya, just lebur aje dalam 
campuran tepung, santan dan air gula melaka.
OUTCOME - Lapisan tetap berlubang
VERDICT-
 (to my thinkinglah)
Penggunaan telur sikit sebanyak memainkan peranan dalam lapisan atas ni..
Meaning, bila I gunakan 2 BIJI TELUR, 
lapisan atasnya tak berlubang walaupun tak dipukul dulu.
Bila menggunakan 3 BIJI TELUR, 
dia berlubang walaupun tak dileraikan ataupun dimasukkan sekali dalam adunan.

So terpulanglah pada teman2 prefer yang mana..Rasa tetap sama, cuma rupa lain sikit..
Tapikan difikir balik macam mana pulak CMG punya cantik aje atas tu ya..
Ataupun disini, saya mohon siapa2 yang mahir tentang bagaimana nak atasi masaalah ini , lagi2 those yang memang professional dan memang ahli dalam menalam ni dipersilakan kasi pendapat dan buah fikiran. Boleh tak berkongsi tips2 kat sini..
Maklumlah, kita ni tak pandai tapi ada hati nak mencuba dan berkongsi apa yang terdaya.
Kalau ada class menalam ni memang kita nak belajarlah..

Updated 11/5/2012
Masukkan bahan2 lapisan atas dalam blender untuk ratakan dia adalah satu cara yang nak mengelakkan dari berlubang.
insyaallah dah tak berlubang lapisan atasnya tu..
so saya gunakan 3 biji telur ..
selamat mencuba..

35 comments:

ilahjy said...

SALAM AYU...
ada rumah tak? kak dtg nak amek seloyang talam yg ada teluq lebih tuu tentu mcm sekaya..rasa dia.. lapau nieee ingt arwah nenek dulu suka buat sekaya atas pulut byk guna teluq 1 adunan sampai 6 biji telur..

Nieza said...

wah mabeles la kak...10 bintang la saya bg akak buat kuih ni...cantik dan ayu mcm tuan yg membuatnya gitu..hehe nk tapau 2 ketoi yer...hehehe

::Azura Rahman:: said...

alahai kak.. zura dh x kira berlubang ke tidak.. nk seloyang boleh.. sampai 3 loyang akak kukus.. meh bg zura seloyang je.. yg berlobang pon x kisah.. nmpk sungggggguhhh sedap..

Mas said...

cantiknya talam beras akak ni...geramm tengok...

Chik Mimi said...

kandaaaaaa jgn tinggal daku nak kue ni,masa si fidah convert tu dah masuk list pastu boleh lupa ,mmg nak makan yg kanda buat ler

K.Nor said...

olooooo.. cun nyer kuih talam dia... sayang nak makan tu

HomeKreation said...

Salam Ayu. Along suka yg berlobang2 mcm puding lak rupa dia.

Mr. Mama said...

mmm....eloknya kuih depa....
nak sikit....
lapo tengok talam beras....

geraugebang said...

Aslmualaikum,
Canggih nampaknya bentuk kuih talam dia...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ayu, cantik Talam Ayu ni, permukaannya smooth. Nice work.

Shereen said...

Tak kisahlah berlubang or tak berlubang.Main thing is that you are so nice to share your knowledge and tak kedekut recipe.Actually,I like to visit your blog just to drool at all the pic of your dishes...and not to mention you are one of the nicest bloggers out there...very sopan.
I got a feeling that the talam that uses 3 eggs will taste even betterkan?..yalah,whatever yang ada lebih telur tu sure rasanya lebih yummy.
Thank you for this recipe.kesian you kena buat sampai 3 kali.Your effort is well appreciated.

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Ada ku kesah ngan yg berlubang tu..janji cop jempol ..rasanya pasti sedap...

hana said...

salam kak.ayu..
mak aiiii cantiknyer kejadian talam nieh! geram nengok rasa nak terus ngap!!

Ida Ddapur said...

cun habis la kuih talam akak ni....geram tgk, seayu nama tuannya..he..he

Naz said...

Assallamualaikum kak Ayu..
Amboi cantiknyeeeee kuih dierrr..
Siap buat x-perement lagi dlm dapor..Guna telur 2 biji laa..guna telur 3 biji laaa.. Rajin betol..

Huhuuuu kak Ayu, kite baca komen akak di blog kak Zana.. BM akak rosak eh? Huhuhuhuuuu sama lah kita kan. Naz pun dah lama tak meroti sbb tak nak guna jari jemari Naz yang halus mulus nie waakaaakaaaa...Ini kes BM rosak lah..Boleh baiki ke eh??Teringin gak nak meroti kekadang tu sbb roti mmg dpt sambutan di rumah Naz..

NoorMasri said...

salam ayu...amboi cantik sungguh kuih tu ....geram nengoknya....(sambil geleng2 kepala terlampau geram hehe)

Sizuka said...

ayu,

sedapnya kuih talam. i memang suka betul kuih2 kukus mcm ni. tapikan, nak buat, memang bercinta sebab malas nak mengukus. :)

Mak Peah Bini Sood said...

Salam Ayu

ya Allah telatennya you...I geli hati bila you cerita pasal senduk...hahaha arwah my mom pun gitu...semua resipi main ingat jerr kan...last kita yang rugi tak ingat...hahahhahaha

Ayu said...

ilahjy - walkslm, ada kak silakan masuk!!..betul tu kak..atasnya macam serikaya..
akak rasa2 kenapa ya ia boleh berlubang macam tu?..

nieza - wah!!!..10 bintang wahaha..tu dah terover rating kot?..hahaha
kalau dekat akak kasi 1 loyang .. 2 ketoi tak mainlah..haha

azura rahman - boleh2 zura..ambiklah..pilihlah yang mana bekenan..
haha..tulah nak cari sebabnya kenapa dia berlubang tu yang buat sampai 3 loyang..haha..sampai hubby akak pun cakap 10 tahun tak nak makan talam beras dah..aha

mas - hehe thank u mas..hilang penat akak ada orang puji..hehe

chik mimi - hahah..kanda tak tinggal dinda..ambiklah ada 3 loyang kat sini pilih yang mana berkenan..hehe

nor - hehe..thank u nor..kita pun sayang nak makan..asik tenung apasal berlubang aje..hahah

homeKreation - walkslm along, yang 3 biji telur tu ke?..hehe..
ambiklah along..yang atas ke bawah semua boleh..haha

mr mama - thanks mr mama..ambiklah rasa2..siapa cepat dia dapat tau..haha

geraugebang - walkslm, kita terap aje lepas masak dalam loyang tu..dengan acuan bunga..hehe thanks kak gerau ..

paty's kitchen - walkslm, thank u kak paty..hilang penat sekejap bila kena puji..hehe

Ayu said...

sheeren - hehe..i was all smiling bila baca your comment ni..well actually flying
above my chair, after kena puji and hearing nice words from you..
ah!!.next time ...if i see auckland new zealand then i will know, its you come visiting ..hehe.. ur welcome dear, my pleasure..tak apalah i memang suka trial & error kalau that recipe really works for me.. i dont mind doing it..cause at the end of the day, at least i know how to go about handling the problems..hehe cubalah sheeren kuih talam ni..

nazrah bakery - wakaka..orait wa caya lu!!..hahah..calit satu kali!!haha

hana - walkslm, hehe..actually tak puas hati lagi ni hana..kenapa dia BERLUBANG?..
huhuhu..haha

ida dapur - haha..kalau tengok orang nya boleh pengsan!!..haha..
nama aje ayu..haha..macam gitulah juga ida..banayak lubang..wakakaka..

naz - walkslm, hahah..xperiment main masak2 ya naz..hehe..
aahlah my BM, dah rosaklah naz..ada hint2 dengan hubby ..minta baru punya..
dia cakap hantar repair aje..tapikan akak punya BM, tu dah berapa kali rosak ler.
hantar repair rosak lagi..maklumlah murah punya..hehe..
noormasri -walkslm, hahaa..wah sampai geleng kepala..haha
ketam gigi ada tak kak?..haha..thanks kak for the compliments..

sizuka - haha..actually i yang malas bila nak keluarkan kukus lepas tu dah ok..bila dah adun semua bahan2 dah laju aje..tapi slow down sikit bila dah habis tu malas nak basuh pengukus haha..

mak peah - walkslm, tulah gee..i kan bila my mum pakai sukatan agak2 itu yang badan lemah tau..sebab kalau i nak buat lain kali i dah tak reti..she pulak kalau pakai sukatan betul dia yang tak reti pulak..wakaka....last2 dia sukat pakai senduk..lepas tu kita weigh pakai scale atau pakai cawan..2 kali kerja lah tapi apakan daya nak resipi punya pasal..

anymz said...

lawanya kuih talam ayu ni..resepi ni memang harus,eh wajib di cuba ni..nampak sedap tu ayu..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ayu...
Mama tak kisah berlubang2 atau tidak...yg penting sedap!! Nak mintak mesti dah habis kan! so jwb kenalah buat..tapi bila agak nyer. List mama nih dah makin pjg seh..hahaha

Ayu Safieza said...

Kak Ayu....adik dtg nii...maafla lama tak tinggal jejak...sbb Ayu busy bagai nak raaak....rindu kat akak, tup3...dpt gak resepi talam beras ni....dah lama nak wat, ..ayu amik resepi yer kak....emang dasaaaaaaaaaaat la kak wat troubleshooting on this recipe...:)

Lyza said...

salam kak ayu..
alahaiiii..cunnya talam beras tu..sedap talam nihh..yum3x

Ayu said...

anymz - hehe..thanks kak..cubalah mana tau kena dengan selera kak anim..

mamhawa - haha..betul tu ma, memang dah habis pun..hehe..confirm kena buat sendirilah..haha..samalah macam kita mama, list kita dah sampai 1000 kilometre..hehe

ayu safieza - alahai dik..silakan masuk tak apa dik, akak faham adik sibuk..
akak pun dah lama tak kerumah adik..hehe.. silakan amik recipenya tu ya....troubleshooting, tapi belum jumpa the right answers ni..

lyza - walkslm, thank u lyza, akak tesenyum simpul ni malu2 kucing..
hehe..sebab kena puji..haha

Adzriel AB said...

kalau saya makan ni berulang2 le jawabnya. suka kuih sweet macam ni

Ayu said...

Adzriel - cubalah kalau suka, mana tahu kena dengan selera adzriel..hehe..

Azie said...

As salam Ayu, dari malam tadi leka melayan gambar gambar yang cantik cantik i mmg suka close up photo.

Ayu said...

Azie -walkslm, ..heheh thank you Azie..kita ambil gambar pun suka close up..maklum ler, kita tak ada time nak ambil gambar dengan props dan setting yang cantik2..sebab memang kesuntukkan masa..lepas masak aje terus snap..

Azie said...

Ayu, nak tanya lagi. Mcm mana yang ditulis kena kukus dalam double boiler tu? Kita kacau adunan semasa berada di atas pengukus ya? Teringin sanagt nak mencuba sebab terpesona dg gambar yang menampakkan kuihnya sgt sedap

Ayu said...

Azie - ok semalam kita baru aje buat kuih ni..kalau nak kukus double boiler atas pengukus tu pun boleh, juga tapi kita semalam masak didalam kuali non stick hingga naik wap sahaja bila tengok adunan tu dah ada pekat sikit kat senduk kita terus angkat dan masukkan dalam loyang for lapisan bawah tu dan kalau untuk lapisan atas terus tuang atas lapisan bawah pula..tapi kita rasa masak atas non stick kuali lagi senang lah..

Ayu said...

ok make sure lapisan bawah tu mesti dah keras sikitlah kalau nak masa nak tuang lapisan atas tu ya,..kalau tidak nanti lapisan bawah roboh pulak..

Azie said...

Terima kasih, Ayu. Bila nak post yang gambar semalam. Saya lihat tak ramai org buat Talam Beras, yg jumpa hanya Talam Tepung Gandum.

Azie said...

Lupa lak, lapisan atas tu pun dimasak seketika sebelum dituang atas lapisan bawah kan? Bagaimana nak pastikan ianya melekat? Kena garuk dg garfu ke

Ayu said...

Azie - ya Azie, lapisan atas pun kita masak juga seketika..yes garuk sikit dgn garfu..jangan kuat sangat nanti terkopak pulak lapisan bawah tu.. betul tu Azie, memang so far tak ramai yg buat kuih ni..sebab my mum dapatkan recipe ni dah lama dah..dia pun tak ingat dari siapa..sebab dulu dia main sukat2 ikut agak ration..hehe