Thursday, April 28, 2011

Gulai Ayam & Nangka

If you notice, dari dapur curlybabe nikan..kebanyakannya adalah lauk2 kampung..sebab kita suka makan & masak lauk2 kampung ni..hehe...maklumlah kita pun dah masuk asar..so lauk2 mostly lauk orang tua,dan sayur mayurnya pula suka yang jenis kat bandar tak dapat punya.hehehe...
cuma, yang main ingredients tu aje lah sama..mostly ayam, ..actually nak cerita pasal ayam punya lauk  macam dah tak ada cerita nak kasi reason..hahaha..asal ayam itu lauk budak2 ler..kalau nak masak, mesti kena  fikir lauk budak2 dulu baru from there link kan apa yang sedap dikenakan dengan lauk tersebut...Kalau lauk2 kampung ni memang suka pergi ke dapur  CMG, untuk cari idea....mesti tertawan dengan recipe2 kat situ...Thanks again Mat..lama2 blog akak ni penuh dengan recipe2 dari blog mat..heheh


Bahan Utama :-)
1 ekor ayam kampung-(Ayu gunakan ayam bandar je)
1 kg nangka muda-(Ayu gunakan 1 packet nangka aje)
4 batang serai, dititik
2 keping asam gelugor
2 biji kelapa, diparut
Garam dan sedikit gula

Bahan Kisar Halus :-)
30 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
5 biji cili merah
10 - 15 tangaki cili padi (nak pedas leh tambah)
1 inci lengkuas
2 inci halia
1 1/2 inci kunyit hidup (pilih yang tua)
4 biji buah keras

Cara membuatnya :-)
  1. Ayam dipotong 16 - 18 bahagian, cuci bersih dan toskan. Nangka, dipotong sederhana besar, cuci dan celur hingga 1/2 empuk. Toskan. Tuang 500 ml air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan pekat. Tuang lagi 1000 ml air, ramas dan perah untuk santan cair. Ketepikan.
  2. Dalam periuk, masukkan ayam, serai titik, asam gelugor dan gaul rata. Masak hingga ayam kecut (kurang lebih 10 minit). Tuang santan cair dan masak hingga ayam lembut (tambah air jika perlu). Tambah garam dan sedikit gula.
  3. Masukkan nangka celur tadi dan tuang santan pekat. Masak dengan api sederhan hingga nangka empuk. Rasa garam dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam2man.
Sources:-From http://tiffinbiru.blogspot.com

5 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu...
Lauk2 kampung lah yg sedap di makan.. kalau bdk2 tak nak mkn kite letak cik ayam..so tak payah lah mak2 kena masakkan lauk lain...hehehe

Soto ayam yg pasti best buat hirup2 dgn cuaca yg panas & tiba2 mendung kat CCK... sedap nyer Ayu..

Mama dah buat Devil's Food Chocolate Cake follow step by step dari recipe Ayu..menjadi n it turn out ... so delicious lah ..rugi kan kalau tak cuba..hehehe ni pun ada a few of yr cakes recipe yg ada topping dh print..tak tahu bila nak buat..hahaha thnks yer babe for the recipe... laf u many2 ah :)

Iza Akma said...

waduh2..kena pulak dgn selera sy ni kak..suka sangat gulai nangka..

kak ayu pun beli steamer dr chef asma ya..sy pun dah 2thn beli drpd chef..kebetulan masa tu sy slalu pegi klas dia..kes terguder dengar dia duk promote benda tu..terus beli..baru sekali dua guna..lepas tu duk berkurung dlm kotak..hehe..

ooo, boleh pulak kak ayu beli resepi ya..sy pun pernah cuba nak beli resepi tapi xlayan..sbb dia pernah bagitau dia tak jual resepi mcm tu saja melainkan kena attend class..kak ayu kira untung tau sebab kami yg pernah belajar dgn dia pun tak dpt mcm ni..kira special kes laa nie..

Mas said...

kak ayu..sedapnya gulai nangka ngan ayam tu....
terliur mas...
masak gulai2 ni memang peberet ain..he..he..

Ayu said...

mamahawa - walkslm, hahah..betul tu ma sokong 100%..lauk kampung is the best!!...
Mama dah buat DFCC tu ya..shukur alhamdullilah menjadi & kena dgn selera mama..hahah..tak apa ma, bila2 seru datang bolehlah cuba kek topping yang lain pulak..red velvet pun sedap ma..lebih kurang macam devil cake ni..thanks again for trying ya..

iza akma - aah akma, akak pergi blog dia baca her writes up, dia actually cakap siapa yang nak order steamer without the recipe is just rm$190, and siapa yang nak beli recipe+ steamer was rm$220 ke 250 gitulah..so akak pun order ler..maybe sekarang pasal akak beli steamer dgn nya kot?..itu yang dia kasi beli recipe?..
kalau nak beli just recipe maybe cannot tak?..entah lah ya..apa2pun shukur dapat juga akak recipe2 kuih talam darinya tu..kalau dekat memang akak nak amsuk kelas talam ni..:-)

mas - samalah macam my kids mas..suka lauk2 yang warna kuning gini..hehe

cik cek said...

Emmm....gulai nangka ngan ayam...memang fav kak cek ni....sedap sungguh makan ngan nasi panas2...