Monday, July 25, 2011

Gulai Kari Udang & Pisang

Lauk beberapa bulan yang lalu, yang baru ni tiba gilirannya..pertama kali pisang kita masak gulai kari macam ni..selalunya kita masak lemak cili padi or asam aje..so this time cuba ...sedap juga digandingkan dengan udang yang sememangnya my favourite..recipe dari dapur Jasmeen, yang kita bongkar bila kita dapat tahu dia ada blog lagi satu other than blog keknya tu..banyak juga recipe2 yang best2 di situ..walapun diblognya ada tertera, recipe untuk rujukan sendiri & anak2, tapi rasa2nya..boleh juga menjadi rujukan teman2 blogger or siapa2 yang ketandusan idea nak masak masakan seharian..
Buat Jasmeen, kita minta izin diletakkan recipenya disini pula lah ya..harap Jasmeen dont mind...


GULAI KARI UDANG DGN PISANG..
 Sources:-From Jasmeen's kitchen

 Sesikat pisang sayur muda (siat kulit & potong serong)- (Ayu rebus hingga empuk)
½ kg udang basah-(Ayu gunakan 350g)

Bahan tumis (kisar halus)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas-(Ayu gunakan sehiris aje)
2 biji buah keras
Sedikit cili kering (optional)-(Ayu gunakan 2 sudu besar)
2 btg serai (ketuk)
1 biji bawang besar dihiris-(Ayu tambah)

Serbuk rempah kari (bancuh dgn sedikit air > jdkan paste)-(Ayu gunakan 4 sudu besar)
Daun kari
Santan pekat-(Ayu gunakan 2 cawan santan + air)
Minyak untuk menumis
Garam / Gula / serbuk perasa.

Cara :-
1- Panaskan minyak & masukka bahan tumis.
2- Masukkan daun kari & serai..tunggu hingga wangi
3- Masukkan kari paste...tumis sehingga pecah minyak.
4- Masukkan pisang & sedikit air...tggu sehingga sedikit empuk & masukkan udang.
5- Kacau rata...tggu sehingga udang masak...& masukkan santan.
6- Perisakan dgn garam & gula.
7- Siap...

12 comments:

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Hai ayu.kak Ros pun tak pernah gulai pisang.Asyik makan oisang goreng aje.....mintak la semangkuk nak cuba.

Yat Maria said...

Salam Kak,

ishhh udang dia terpampang2 posing kat kita...dah makan masih nak termelelh gak arr..amacam ni kak..fengsan kalo bulan posa kan..

cik cek said...

Haaaa....buat dah...semput2 kak cek patah balik...sampai cicir Cucur Tauhu & Cendawan...ni dtg balik...nak tumpang makan terus lah....Waaaa....ada Gulai Kari udang & Pisang...menarik ni Ayu...kak cek tak penah makanla..jakun tul kak cek ni...emmm..jgn la gelak2kan kak cek...memang tul tak penah makan...jadi bolehla kak cek tumpang2 mkn sekali ek...he he...

Mas said...

perhhh...sedapp tu..
lama dah mas tak makan gulai pisang...
letak udang lak tu..

Mak Qis said...

ishhh lama tak makan gulai udang dgn pisang neh..huhu...tapi tak ada la plak pisang muda neh...

lama x sembang ngan ayu...

Ayu said...

puan ros - hahah..kita pulak asik masak lemak padi aje pisang sayur ni..hehe..ambik lah kak tu aje yang tinggal..

yat maria - walkslm, hahah..bulan puasa rasa2nya akak kurang masukkan postinglah yat..entahlah makin lama makin susah gitu nak update blog..bukan akak tak nak tapi macam tak boleh gitu..huhu..

cik cek - wakaka..kak cek..waduh macam mana boleh tercicir tu kak cek..aduh..meh ambik lagi cucur yang baru.. uish kita pun first time makan pisang masak gulai kari ni kak..meh silakan jemput makan ka cek..hehe

mas - hehe..mas pernah juga makan ya..akak baru ni masak pisang gulai kari ni..hehe

mak qis - mak qisssss!!!! lama tak dengar suara..mana mak qis menghilang??...lepas ni mesti mengganas kat dapur ni kan..update laju aje..miss u dear..

Yatie said...

waduh sedapnya menu Ayu arini...Yatie barangan nak masak sayur pisang taw, tangguh punya tangguh pisang tu dah masaklah pulak...jadilah kuih belebat pisang..kih3....bila tngk lauk Ayu ni, buat yatie terliur sangat....

Ayu said...

yatie - hahhaah..samalah macam kita yatie, kadang2 tu nak masak gunakan nenas sampai nenas naik busuk baru terkedik2 nak masak..heheh..begitu juga dengan mangga sampai dah lembik masak ranum baru perasan..heheh

lena said...

hi ayu, i've come across gulai in some recipe books but never knew that it can be cooked with pisang. This is really interesting to me!

Ayu said...

lena - hi lena,
yes it was first time for me too..normally I would just cook pisang with lemak cili padi or masak asam, - the pisang that we noramlly used is not the ripen banana that we used to eat straight just like that, but this pisang are those yang belum masak punya, yang muda normally used for cooking ones...hehe

Sue @ Nenie said...

Wahhhhhh...Lauk udang..My paberet niiiii

Ayu said...

sue - samlah macam akak sue..suka udanggggg!!! hahaha