Wednesday, July 06, 2011

Muffin Kokocip

Macam biasa, juga, bila part buat muffins ni mesti nak bercoklat..kalau tak, tak ada orang yang sudi makan..waste my current aje..hehe..bayangkan nenek cucu2 pun suka kalau bercoklat2 ni..hahaha...this time kita buat muffins dari recipe Kak Fida..pun dah lama juga buat tapi menanti queue number untuk perform kat blog ni..hahaha..tak salah ada nampak kat one of the blogggers lately dah lupa pulak blog siapa pun dah mencuba recipe ni..memang sedap this muffins, part sukatan gulanya kita tak adjust pun memang just nicelah kemanisan nya tu.. penuh dengan rasa coklat chips kat dalamya itu yang buat muffins ni terasa kecoklatanya..nak buat pun sekejap aje dah siap..
Anak2 pasti akan comeback for more..tengoklah kat gamabr bawah tu..coklat chips manyak oo..


Muffin Kokocip
Sources:- From Kak Fida@myr.com
Bahan2nya:-(85-90kpg)
  • 3 biji telur-A
  • 125 g gula kastor-(1/2 cwn rata)
  • 50 g serbuk koko *-(1/2 cwn rata)
  • 200 g tepung naik sendiri*-(1 1/2 cwn rata)
  • 1/2 sk rata baking soda *
  • (ayak bersama bahan yg bertanda * di atas)
  • 3/4 cawan susu segar
  • 100 g choc chip -(3/4 cwn)
  • 125 g mentega - cairkan (1/2 buku)
  • 1 sk esen vanilla

Cara-cara

  1. Semua bahan di atas kecuali susu dan mentega cair, di jadikan satu di dalam sebuah mangkuk.
  2. Tuangkan susu sedikit2 sambil di gaul rata.
  3. Masukkan pula mentega cair dan gaul lagi hingga sebati.
  4. Masukkan sedikit adunan ke dalam paper cup atau muffin cup.
  5. Bakar hingga masak pd suhu 160c selama 15-20 min. atau ikut kepanasan oven masing2. 




30 comments:

cik cek said...

Yayyyy...semput lagi kak cek...leh kurus kak cek cam ni...lum sempat sampai rumah dah patah balik p rumah Ayu....fuhhhh....superb aktif adik kak cek sorang ni post entry....

Hu hu ...tayang muffin pulak...kechur gila kak cek tgk...menggodanya...ni mesti ada lagi kan ...tapaukan tuk kak cek boleh ke....he he ...:)

Ida,Japan said...

wahhh..sini pun ada mapin, mapin yg enak dgn kecoklatannyer...ida amik respi simpan dulu yer kak ayu..bile2 rajin nk cuba

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ahh.. baru je komen kat peria kat bwh.. keluar pulak muffin yg sedap nih... mmg kaya ngan kokocip... patutlah sedappp.. yummy!

ady said...

as-salam kak ayu

sedap npk muffin tu..berkokocip...minta muffin sket!!

Sheila Shafeareen said...

salam kak ayu wahhh menarik mapin akk ni...nnt le try buat yg ni pulak jumtukar suka sama suka dgn mapin ckelat saya..

Ayu said...

cik cek - wakakakka..aduhai..boleh exercise sikit kak cek..hahah..belum sempat sampai rumah dah kena u turn ya..hahaha..oh mapin ni dah lama habis kak cek..kalau nak kak cek kena buat sendiri lah nampak gaya tu..heheh cian dia dah berpatah balik mapin pun tak dapat upah ya..heheh

ida - haha..biasalah ida, coklat juga menjadi idaman ..heheh..
silakan ida bila2 bolehlah cubakan..

madiha - hahahh tulah ratna..kena u turn balik ya.. sorry lah akak
hari ni jalanraya tak jamm so boleh terus aje..traffic light pulak rosak..kiki..

Ayu said...

ady - walkslm, hahah..dah habis ady..kena buat sendiri nampaknya..hehe
ciannya semua datang mapin dah habislah pulak ..haha

sheila - walkslm, wooo..ok boleh sheila pun buat mapin juga ya..meh tukar a..akak kena buat lagi lah kalau nak kasi sheila ni..hahaha

Naz said...

kak ayu..akak kalau buat apa2 yg berkaitan dgn coklat...huihhhh..mmg mengancam dan mencengkam jiwa..huhuhuuu...

Mas said...

kat sini pun mapin gak..
bestnya tengok mapin coklat tu....
mengeliurkan..

izahdaut said...

kak ayuu.. jom tuko mapin ngan mapin pisang niha.. ada cekelat jugak ni.. fuhhh mmg kaya ngan cekelat nampak warnenya tu

CT Delima said...

As'salam ayu

lajunyaaaa... tak terkejor nak mencuba ni haa.. hihihi. memang betul anak2 dan mak anak pun sangat suka yang bercoklat.. hahaha

tapi kan nak buat tu kena tunggu turn. dalam list dah berderet2 menu yang ditunda dah ni.. hihi

Ayu said...

naz - eh ya ke naz?...terimakasih lah for the compliments tu ya..coklat tak boleh jauhlah naz..u cannot live without it..heheh

mas - haha..tulah mas, hari mapin hari ni..mapin mas pun apa kurangnya..mekar setaman tu..

izahdaut - boleh2 meh kita tukar meh..ah ada coklat bolehlah..
2 ketul jadilah kalau ada lebih lagi baik..hahah

ct delima - walkslm, hahahha..ni rumah kita dari anak ke mak ke nenek juga ct..hahah
semua hantu coklat..tak apalah ct, bial2 dah sampai queue no mapin ni cubalah ya..hehehe

quinnie said...

kak ayu...cantik kertas cup tu..suka tengok...ada dot2...hehehhe...nampak moist je keknya...saya nak tunggu raya kot baru nak buat kek coklat nih sebabnya kalau buat sekarang masing2 buat dono jek....hehhhe

kak terima kasih sebab kasi tau pasal lap yg setiap 5 minit tu..baru le paham...hehehhe

psstt...memang saya fanatik korea...kalau dpt pegi sana mau tak balik m'sia kot saya nih...tukar warganegara...hehehhe

Jun said...

wohooaaaa...mmg nampak byk ceklat cip tu, heheh. my kids x mkn muffin..huhu...

Nieza said...

Assalam Kak Ayu, wahh sedapnya muffin akak ni..terliur nengok coklat tu...tapau sikit yer..hehe

Juwita Jamaludin said...

Kak ayu.. Nampak betul kecoklatannya.. Sama la ita kalau nak laku mesti letak coklat2 sikit.. Akak ita ada muffin cum mcm tu tp tinggi sikit... Hihihi

ijayuji said...

MAK AYUUUUUUUUUU!!!!! ni yg menyampah kalau mak ayu update blog, berderet menu sedap2! kita ni dah lah dah makan byk hari niii hihihi... muffin kokochip ni pakwe suke tak?? kalau suke nak buat jugaklah! hadiahkan pakwe pulak wakakaka... dtg lambat sikit ari ni perut tak sedap dgn tak de mood :D

Anonymous said...

Wahh...Ayu mufin betul2 KAW..cokelat..mesti sedap n lembut terbuka hati hendak cuba..hehe Ksal upah baju di JLN TRUS dekat imigresen lama dan beli obat di giant extra(my pharmacy)tapi bawa contoh obatnya...ok...Kaksal...

anymz said...

sana sini sinun org dok memapin nih..cantik elok je naik nya mapin ayu ni..
nak try test cuba rasa boleh?..hehe

Nurwin Heny said...

Ah, chapter pasal chocolate ni tak boleh ketepikan. Asal chocolate, I loike sekali! The muffin looks nice Ayu.

Diana @ Melley Mey said...

sedaonya muffin nie akak... comel plak tu.. geram diana tgk tau.. meh nak seketul... :)

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Maveles giler tengok muffin Ayu, kalau kat rumah akak berebut2 dibuatnya...

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Ayuuuuuuuuuuuuu.....haaa tgh tapau muffin kokocip ni ha......baru je nak wat balik dapur ayu, hang lak....berketol2 jatuh...sob3!!!! Nak mapin nak mapin jugak3!!

Mamasya said...

Ayu, Dah lama sy tak godek muffin...asyik baking kek saja.letak cok chip...penuh rasa coklat ..sedap ni. samalah kat umah kalau yg bercoklat baru laku...kalau tak anak2 mkn sikit je...mama kena tlg perabihkan.

Ayu said...

Quinnie - heheh..thanks quinnie, kertas cup tu akak beli kat ikea..maybe ikea kat kl ada juga kot?.. oh kat rumah quinnie, muffin2 gini..tak jalan ya..wah!!!..peminat setia betul quinnie rupanya..heheh

jun - kalau tak makan muffins, maybe adunan ni boleh buat kek..kot?..heheh

nieza - walkslm, ambiklah nieza, 2 ketul cukup kan sorang 1 tu..hehehe

juwita - hah..tulah ita, mesti nak coklat kan kalau tak tak jalan..oh akak dah tengok dah paper cup ita tu..akak pun ada yg tu..it comes 1 set dgn yang ini..akak beli kat ikea..

ijayuji - hahahha..jagnlah nyampah2..bila, ada time tu jalan terus aje ika..haha..
muffin yang ni pak we suka ..haha..oh nak hadiahkan ni pulak eh..heheh..kenapa tak mood ni?

kak sal - hahah KAW2 punya kasi sama dia hahah..cubalah kak sal, anak2 kecik mesti suka ni..eh cucu kak sal baby lagi ya..?.oh kita upah baju kat pasar larkin..heheh..ah..beli ubat kat sana murah sikit kan kak sal..ramai juga yang buat macam kak sal ni..

anymz - hahah..kak anim nak try test dulu boleh kak, capai ajelah tu aje yang tingal..haha..

nurwin heny - yes chapter coklat ni sampai bila2 pun memang tak boleh habis punya..hehe..i also loike..boleh buka fan club..hehe

diana - ambiklah diana cepat ambik..itu aje yang tinggal..hehe

wattie - walkslm, wah seronok tau bila tengok anak2 berebut2 nak makan apa yang kita buat..suka sanagt..rasa macam dihargai gitu kan kak..huhu

ayu safieza - ahhhh!...senyap2 tapau ya..heheh..itu yang terjatuh tu..kelam kabut nak balik lah ni kan..heheh..tak apa.. kalau nak juga kena buat sendiri..hahah

mamasya - betul tu mamasya..kalau buat kek or muffin mesti nak bercoklat kalau tak kita sorang ajelah yang tengok muffin tu dan muffin tu tengok kita..wakakaka..

Zana~Sweet Rose said...

salam ayu.., wah sedapnya mafin cekelet tu.. zana nak tapau 2-3 ketul boleh? :D

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
waduh berderet menu yg sedap2....baru nak kopipes resepi talam keladi dah kuar menu peria, menyelerakan sungguh..muffin tu lagilah...kaya dngn cokelat..suka

Ayu said...

zana - walkslm,silakan zana , itu aje yang tinggal..heheh..cepat sebelum orang lain cekup dulu..hehe

yatie - walkslm, hehe..tak lah banyak mana yatie..2-3 aje..masih boleh catch up lagi..hehe..dah jadi ke belum talam keladi tu ?..

che'iza said...

Kak yu... muffin akak memang menggugat iman... akak ada awrd tuk akak... mai ambik eh.....

cik cek said...

Kak Cek dtg singgah lagi ni...takkkk...bukan nak mintak muffin...he he...hope ayu tebaca msg kak cek ni ek....
Nal letak msg kat shoutmix...sroll sampai bwh tak de la pulak...

Sudilah kiranya dik Ayu kita dtg amik award kat rumah kak cek....:)