Wednesday, July 06, 2011

Sotong Goreng Santan

Semasa, kita menaip entry ni..lidah tiba2 jadi kelu sebab tak tahu macam mana nak mulakan entry masak2 hari ni..dah beberapa hari tak dapat update rasa macam something is wrong some where ..hehe..semua kita buat serba tak kena..makan tak kenyang, mandi tak basah..tidur tak lena..macam orang sedang bercinta dan merindui seseoranglah gitu...wakaka....Kalau Mr Hubby baca ni ada yang kena lempar dengan senduk..hahaha..

Well at least lepas kita type ayat2 kat atas ni, keluar jugalah ayat pembuka jalan kan..hahaha..
Sotong Goreng Santan ni..adalah salah satu menu yang telah dicuba beberapa minggu yang lepas..in fact masih ada lagi 2-3 menu sotong yang belum sempat kita update lagi..tapi hari ni kita masukkan yang ini dululah ya..


Sotong Goreng Santan
Sources:-From Resipi Masakan Sotong
Bahan2:-
1kg sotong besar
1 biji kelapa diambil santan pekat -(Ayu gunakan 6 sudu besar saja)
minyak untuk menumis
2 sudu besar air asam jawa
air secukupnya
garam, gula & serbuk perasa secukupnya

Bahan2 Giling:-
15 tangkai cili kering-(Ayu gunakan 2 sudu besar cili kisar)
2 cm halia
2cm kunyit
8 biji bawang merah
2cm belacan

Cara2nya:-
Sotong dibuang kulit nipisnya, dibersihkan dan sejat. Panaskan minyak didalam kuali. Tumis bahan2 giling hingga wangi. Masukkan air asam jawa. Kacau hingga rata. Masukkan sotong dan santan pekat. Apabila mendidih garam, gula dan serbuk perasa. Masak hingga kuah pekat.

14 comments:

CT Delima said...

As'salam Ayu

selalunya kalau bab2 sotong ni, anak2 lebih gemar yang pedas. tapi kalau ct tak kisah, asal sedap masauk mulut ct makan jer.. hihihi

tak sabar nak tunggu menu sotong yang lain tu, agak2nya berapa hari baru masak, nak bawak mangkuk hulur depan pintu nanti.. hahaha

Zaliedana said...

Assalam kak ayu,uii sedapnye sotong..Lbh kurang ngan sambal juga kan kak,sotong kalo msk pa pun mmg sedap ajer..Kalo mkn ratah gitu lupa nasi dah ni..

Mas said...

sotong peberet daniel ni..
mas masak apa pun dia suka..
sedapnya tengok sotong goreng santan tu..

AZLITA AZIZ said...

sotong.... terliurnya tengok...
sotong masak apa pun sedap! kalau makan tak yah lauk lain.. dah mmg buat kita makan bertambah2...

Kak Rosaliza said...

Assalam ayu, nampak best je sotong goreng santan tu, rumah akk pun menu sutun hari ni, tak tak tau nak msk apa lg hehe

nape xleh n3 ayu

Ayu said...

ct delima - walkslm, hahaha..kalau anak kita pulak tak kira pedas ke tidak, asal sotong mesti makan aje..haha..nanti bila kta masukkan menu sotong yang lain tu ct datanglah ya..bawa mangkuk besar tau..hehe

zaliedana - walkslm, aah ct, sotong masak apa pun memnag boleh jalan punyakan..hehe

mas - samalah mas macam rumah akak ni..sotong memnag semua makan..baik yg tua atau yang muda..

azlita - hahah..betul tu ita, masak lauk ni aje dah cukup kalau tak sempat masak lauk lain kan..hehe

kak rosaliza - walkslm, oh ya menu sutun juga ya..boleh lah cuba kalau nak cuba meu yang ni..heheh

TopsyTurvyMum said...

Salam Kak Ayu,
samalah kita, lama sikit tak update taktau nak start camne haha..
Taruk gambar sotong yang buat telan air liur 40 kali tu pun dah cukupp:)

ijayuji said...

Salm MAK AYUUUUUUUU!!!!! suke sotong!!!! nak bg puidng pakwe tak suke tak jadi bglah! wakakaka... nanti buatkan yg lain ya :D eh? jadilah tu ayat pembukak bicaranyer, meh kita tolong lempar senduk sekali kat akak, biaaaaasaaaaa diaaaa!!!! jgn malas2 nak update nanti rindu rinduan kita yg pulak yg ssh mandi tak basah tido tak lena tau! wakakaka.... pe pun take ur time, nak mengn3 ni tak ssh kan cuma kita phm time sgt limited even kita pun kdg nak menaip 1 n3 punyerlah malas! kita ttp menyokong akak!!!! :D tumpang mkn sini ya :-)

Ayu said...

ttm - walkslm, hahah..betul tu zana, macam malu2 kucing gitukan..haha..
mula2 type, macam merpau lepas tu steady aje ..dia jalan..hahah

ijayuji - walkslm, hahah..aah puding pak we tak suka..buatlah yang lain ika..
dia suka nasi goreng!..wakakaka.. yes ika, actually nak mengetry tak susah, its just that once nak entry kenalah lawat teman2 juga..tak kan dah masukkan entry tinggalkan ajekan.. orang datang pun terus jalan aje.. tak nak comment apa2 macam shiok sendirilah gitu..hahaha..akak pulak nak type 1 entry ok aje..tapi bila dah masukkan tu kena bekerja lebih gigihlah gitu untuk menegur kawan2.. meh lah lunch kat sini hari ni ya..haha

cik cek said...

Salam Ayu....

Lama tak nampak ...pekabo...sihat2 selalu hendaknya...

Emmmm...sedapnya menu sotong ni...kechur kak cek tgk...he he kalau anak dara kak cek makan mesti dia mkn bdnnya je...tang kepala dia tak nak makan...dia kata rasa gerak2 dalam mulut...he he mcm2 ragam anak dan selera diorg kan....

Ayu said...

kak cek - walkslm, kak cek..lama juga kita tak dengar suara kak cek..
eh eh sama macam my kids tau kak ek..part janggut sotong dia orang tak makan, part kepak sotong yang kat baawah tu pun diaorang tak makan..badannya aje yang da orang suka..heheh so kita terpaksalah makan janggutnya tu..heeh

Nuridah said...

Ayuuu!!!

miss u....sotong...alahai terliur kak nur...kak nur suker sotun...shedap nampak...

ayu,bukan senduk dia lempar nanti senapang gajah keluar!!!kakahkahh...hehe...ayu,kak nur stresss lah...

ady said...

as-salam kak ayu
Adui kak ayu, sedapnya....cam terasa-rasa kat dalam mulut ni....yummy..

Ayu said...

nuridah -knur!!!..miss u three..hahah..betul juga kata knur, senapang gajah, machine gun semua keluar kang..heheh..alahai kenapa knur?..knur stress sebab fiqah nak exam eh?..

ady - walkslm, heheh..ady pun suka sotong juga ya..samalah macam rumah akak ni..1 kg sotong tu macam NOTHING!!..hehe