Friday, December 09, 2016

Dalca Rusuk

Satu hari bila kita tengah beratur nak beli ayam dan daging kat pasar, Mr Hubby datang menjengah lepas dia park kereta..dia tunjuk 'sign language' pointing at his rusuk ..suruh kita beli rusuk kambing ..hehehe..mak ai kita memang tak makan kambing, terpaksalah beli juga sebab suami nak makan kan..so tukang masak ajelah..tapi nasib baik my parents makan juga tulang rusuk ni..tapi tak boleh banyak..sikit2 bolehlah..

So bila balik tu..terpinga2 nak masak apa dengan rusuk ni...ha..hentam saja lah masak dalca..cari resepi jumpa yang ini..balance kuah boleh buat cicah roti...Terimakasih Bro Rozzan for the recipe...kita panjang2kan disini pula ya..


Dalca Rusuk 
Sources:- Rozzan
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-Bahannya
1 kg daging lembu/kambing atau rusuk - dipotong ikut suka, rebus hingga empuk
200 gm kacang dhal (rebus hingga empuk)


Bahan Kisar
3-4 sudu besar cili kisar (boleh tambah jika suka lebih pedas)
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1½ inci halia
(Gaul bersama dgn 6 sudu makan (bumbung) rempah kari daging)

1 batang serai (dititik)
3 biji kentang (kupas kulit dan belah 2)
3 biji tomato (dibelah 2)
200 gm kacang panjang (dipotong kecil-kecil, anggaran 1- 1½ inci)
1 batang lobak merah (dipotong ikut suka)
2 biji terung ungu yg kecil (bulat) -dipotong ikut suka
1 biji mangga muda (dipotong 4 bahagian)
3 batang lada hijau
3 senduk minyak masak


Rempah Campak
4-5 tangkai daun kari
5 biji bunga cengkih,
5 biji buah pelaga
2 inci kayu manis
1 biji bawang besar (dihiris )


1 biji bawang besar (hiris kasar2 –utk dilepaskan dlm kuah)
sedikit air asam jawa
200 ml santan kotak
garam secukup rasa
serbuk perasa (jika suka)


Cara:
1. Panaskan minyak dalam periuk besar dan tumis rempah campak (bawang besar hiris, cengkih, pelaga & kayu manis, daun kari) dan serai. Kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga rempahnya garing dan naik aromanya. Bubuh sedikit air jika perlu.

2. Masukkan pula daging/rusuk dan 2-3 mangkuk air. Kacau sebentar dan masukkan pula kacang dhal, kentang, lobak merah, mangga muda, kacang panjang, terung, lada hijau, bawang hiris dan air asam. Biarkan sehingga kentang empuk dan sayur2 layu sebentar. Masukkan pula santan, garam & perasa (optional). Kacau rata-rata dan biarkan mendidih. Kecilkan api dan biarkan sebentar (kira-kira 5 minit) sebelum dimatikan api.


Nota:

1) Selalunya lauk dalca daging ni lebih enak jika kita gunakan daging kambing yg dicampur dgn tetelan ataupun daging rusuk. Bagi mereka yg tak boleh makan kambing, gunakanlah daging lembu.

2) Sukatan santan boleh dikurangkan mengikut citarasa anda. Setahu saya, kalau orang India kalau memasak lauk kari/dalca, mereka tak menggunakan santan. Tapi kita ni msk cara orang Melayu, heheh...

3) Lauk dalca ni akan menjadi lebih sedap dimakan pada keesokan hari nya. Lebih lama disimpan dan dipanaskan, lagi sedap

No comments: