I've got a few soft tofu in my chiller that I thought of making hot plate beancurd...but it has been there since I cant remember when, ....I checked my vegetables compartment only cabbage yang ada, so I just fried using that lah and adjusted to my taste....made a bit berkuah so tak payah masak lauk berkuah..hehe..cili padi tu just for decorations aje ya..lauk ni tak pedas...
Ingredients:-
1 keping tauhu jepun-potong bulat
Sayur sawi-potong halus -(Ayu gantikan dengan kobis)
*1 biji bawang putih & 1 biji bawang kecil
1 sudu/k sos tiram
1 sudu/k tepung jagung
Garam & air secukupnya
Sayur sawi-potong halus -(Ayu gantikan dengan kobis)
*1 biji bawang putih & 1 biji bawang kecil
1 sudu/k sos tiram
1 sudu/k tepung jagung
Garam & air secukupnya
1 biji telur-(Ayu tambah)
Minyak utk menggoreng&menumis
Minyak utk menggoreng&menumis
Method:-
Panaskan kuali dgn minyak dan gorengkan tauhu jepun sehingga kekuningan.
Panaskan kuali lain dgn sedikit minyak.
Panaskan kuali lain dgn sedikit minyak.
Tumis bahan2 *.Masukkan sedikit air & garam.Masukkan juga sos tiram & sawi (kobis) yg telah dipotong.
Bancuh tepung jagung dgn sedikit air.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau..kalau terlalu pekat tambahkan sedikit lagi air.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau..kalau terlalu pekat tambahkan sedikit lagi air.
(Ayu pecahkan telur) dan gaul rata.
Tuang kan kuah keatas tauhu yg telah digoreng tadi.
Tuang kan kuah keatas tauhu yg telah digoreng tadi.
Sources:-From farihafaizal@myresipi.com
No comments:
Post a Comment