Friday, October 08, 2010

Mee Goreng Jawa

First time buat & rasa mee goreng jawa ni...recipe dari dapur Kak Aidah, yang duduk di Pahang..uish sedap juga rasanya tau..tapi memang pun ada leceh sikit part, nak rebus udang & ambil airnya serta nak kisar buah keras tu, tapi memanglah puashati, pada I lah ya cuma derhaka sikit sebab tambah itu & ini....mee ni dia memang basah2 gitu, sedap bila dimakan time panas2 lagi..Thanks Kak Aidah, minta izin di letakkan disini ya...

Ingredients:-
1 kg mee kunig
10 biji buah keras - dikisar halus
2 biji bwg besar - 1/2 ditumbuk halus dan yg lainnya dihiris.
5 sdm cili kering yg telah dikisar
lengkuas sebesar ibu jari - dititik
3 ulas bawang putih - dikisar
1 sdm lada hitam - dikisar
1 genggam udang kering - dikisar
1/2 kg udang basah - dikopek dan diambil kulitnya dan direbus untuk dijadikan air rebusan
200 - 300 gm sotong
Sawi
Kobis
Lobak Merah-(Ayu tak letak ni)
Bunga jagung-(Ayu tak letak ni)
Taugeh-(Ayu tambah)
3 biji telur -(Ayu tambah)
2 sdm kicap pekat
2 cawan air rebusan udang

sedikit aje garam & sedikit perasa-(Ayu tambah)

Cara2 menyediakan:
Tumiskan bwg besar yang dihiris sehingga kekuningan.
Kemudian masukkan cili kering, bwg putih, lada hitam, buah keras & udang kering.
Apabila bahan tadi garing masukkan air rebusan udang diikuti dengan udang & sotong
Masukkan mee. Jika air rebusan tidak mencukupi boleh ditambah sedikit air.
Kemudian masukkan sayuran diikuti dengan kicap pekat.
Akhir sekali masukkan garam mengikut cita rasa masing2.
Sources:-From aidahomeer.blogspot.com

    No comments: